Äppelår

Gott om blommor och nu gott om kart. Det ser ut att bli ett riktigt fint äppelår i år.

Äppelår 1 Äppelår 2 Äppelår 3

Ska kika på bättre utrustning i år för att enklare ta hand om allt. Kanske en elektrisk kross och en press med större kapacitet.

Hyr äppelkross och fruktpress i Valbo

Nu kan du hyra min utrustning via Hygglo.se.

1 dag 300 kr
3 dagar 500 kr
En vecka 700 kr

Så kan du göra din egen äppelmust! Ljuvligt gott. Jag hyr ut min fruktkross (pigifrutta baby) & fruktpress tillsammans. Pressen tar ca 15-18 liter äppelmassa gången vilket blir runt 5-7 liter must beroende på vilken sort man har.

Du behöver också tillgång till vatten för att kunna tvätta dina äpplen, skottkärra eller sopsäck för överbliven äppelmassa och kärl för att ta hand om all äppelmust.

Se ett kort klipp här om hur det går till att göra egen äppelmust:
Läs mer om ur du mustar i min serie om att musta äpplen

Ställningen i videoklippet hyrs inte ut.

Utrustningen är lätt att spola av. Allt ska vara rengjort innan återlämning.

Här kan du se mer information

PS! Använd rabattkoden stolt-hund-19n så får du 150 kr att hyra för!

Första skörden

Det är många och små äpplen på träden i år. Normalt sett har jag börjat skörda mina äpplen i mitten av september, men nu ramlar de ned av sig själv, fruktköttet är ätbart och kärnorna är mörka så det är bara att köra igång.

Första skörden 4

Jonna och jag tog med oss plastbackar och kassar och offrade torsdagskvällen till att plocka fallfrukt. Eller jag plockade och Jonna babblade. Typiskt arbetsfördelning mellan oss.

Ett par kilo blev det innan regnet kom och nu får de stå till helgen och gotta till sig inför årets första mustning.

Skulle tro att jag får ut mellan 20-25 liter must av detta med min handpress.

Första skörden 5

Snart dags att göra äppelmust

Så mycket äpplen det har kommit i år, helt otroligt!

Grenarna viker sig nästan och jag har redan varit iväg med flera skottkärror nedfallen ofärdig frukt på komposten.

Förhoppningsvis tycker rådjuren att jag är en snäll människa.

Snart dags att göra äppelmust 6

I mitten av september brukar mina träd ge mogen frukt, de är av sorten Risäter och Wealthy. Fast kanske blir det tidigare med tanke på den värme som varit.

För att känna efter om äpplet är moget ska det gå att göra ett märke i skalet med ett lätt tumtryck. Man ser även på kärnorna att de är mörka om man delar äpplet.

Snart dags att göra äppelmust 7

I år kommer jag att satsa på att pressa en hel del must och paketera i 3-liters sk pouchbags som du kan läsa om i detta inlägg. Först pastöriserar jag musten i 80 grader 15 minuter sedan fyller jag pouchbagsen med het must.

Jag kommer skriva om hur jag tar hand om min must här på sajten för del 4 i min serie om äppelmust hanns inte med i höstas!

Det kommer att finnas möjlighet att köpa begränsat antal av dessa 3-liters förpackningar för 180 kr/st. Avhämtning i Bäck i Valbo. Då får man lokalt producerad hantverksmust i en förpackning som öppnad håller ca 1 månad i kylskåp och oöppnad minst ett år på mörk och sval plats.

Skicka gärna ett meddelande till mig om du är intresserad, henrik@ettappleomdagen.se

Vi hörs!

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng