Första skörden

Det är många och små äpplen på träden i år. Normalt sett har jag börjat skörda mina äpplen i mitten av september, men nu ramlar de ned av sig själv, fruktköttet är ätbart och kärnorna är mörka så det är bara att köra igång.

Första skörden 1

Jonna och jag tog med oss plastbackar och kassar och offrade torsdagskvällen till att plocka fallfrukt. Eller jag plockade och Jonna babblade. Typiskt arbetsfördelning mellan oss.

Ett par kilo blev det innan regnet kom och nu får de stå till helgen och gotta till sig inför årets första mustning.

Skulle tro att jag får ut mellan 20-25 liter must av detta med min handpress.

Första skörden 2

Snart dags att göra äppelmust

Så mycket äpplen det har kommit i år, helt otroligt!

Grenarna viker sig nästan och jag har redan varit iväg med flera skottkärror nedfallen ofärdig frukt på komposten.

Förhoppningsvis tycker rådjuren att jag är en snäll människa.

Snart dags att göra äppelmust 3

I mitten av september brukar mina träd ge mogen frukt, de är av sorten Risäter och Wealthy. Fast kanske blir det tidigare med tanke på den värme som varit.

För att känna efter om äpplet är moget ska det gå att göra ett märke i skalet med ett lätt tumtryck. Man ser även på kärnorna att de är mörka om man delar äpplet.

Snart dags att göra äppelmust 4

I år kommer jag att satsa på att pressa en hel del must och paketera i 3-liters sk pouchbags som du kan läsa om i detta inlägg. Först pastöriserar jag musten i 80 grader 15 minuter sedan fyller jag pouchbagsen med het must.

Jag kommer skriva om hur jag tar hand om min must här på sajten för del 4 i min serie om äppelmust hanns inte med i höstas!

Det kommer att finnas möjlighet att köpa begränsat antal av dessa 3-liters förpackningar för 180 kr/st. Avhämtning i Bäck i Valbo. Då får man lokalt producerad hantverksmust i en förpackning som öppnad håller ca 1 månad i kylskåp och oöppnad minst ett år på mörk och sval plats.

Skicka gärna ett meddelande till mig om du är intresserad, henrik@ettappleomdagen.se

Vi hörs!

Hur gör man äppelmust – dags att musta äpplen

Del 3 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”

Dagen M som i Mustning är här. Om du har förberett allt redan dagen innan så blir det enklare att starta denna morgon, annars rekommenderar jag att du är uppe tidigt för att plocka fram all utrustning och sätta ihop lite bord och sånt. Du kan läsa mer om förberedelser i mitt förra inlägg

Innan vi kan börja måste dock äpplena tvättas och sorteras. Det hamnar alltid några ruttna äpplen i säckarna som måste tas bort. Ta en stor bunke och fyll med vatten som du sedan skrubbar äpplena med händerna i. Jag brukar spola av äpplena med vattenslang i gamla brödbackar så vattnet rinner undan. Det här är såklart också sådant du kan förbereda innan, men om du har mycket äpplen är det svårt att förvara de tvättade äpplena, i alla fall är det så för mig.

Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 5
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 6

Sedan är det dags att krossa äpplena. Ett alternativ till att krossa är att frysa äpplena först och sedan ta fram dem en dag innan mustning. Då ska det bli mjuka och lätta att få ut must ur. Det har inte jag provat och det passar inte heller då man har mycket frukt, men ger säkert en helt annan karaktär på slutresultatet.

För att krossa äpplena har jag införskaffat en en kross av modellen ”pigifruttta baby”. Se bild nedan. Det ska tydligen gå med en grenflis också, om du råkar sitta på en sådan (inte testat själv), men kan tänka mig att det är svårt rengöra efter? Det bästa är såklart att du investerat i en elektrisk kross, det bör man göra om man har mycket äpplen, kanske det går att hyra annars?

För att få lite flow på detta är det bra att vara flera som hjälper till i detta moment. En person kan t ex rensa bort dåliga äpplen, skära bort fula delar samt tvätta äpplena och en annan kan sköta veven till krossen och en tredje kan hjälpa till att fyll krossen med äpplen och dessutom ”pressa” på lite så att det går enklare och snabbare. Blanda gärna in barnen som hjälpredor, de älskar att hjälpa till.

Kom ihåg att placera en stor tillräckligt stor behållare/balja under krossen. Har du för liten balja hamnar en hel del utanför. Fyll tratten med äpplen och veva på så det bildas äppelflisor och behållaren fylls. Packa med hjälp av en slev så det fylls upp jämt.

Jag använder baljor på ca 20-25 liter som jag fyller med äppelkross. Det går åt ca tre fjärdedelar av en balja till att fylla min äppelpress en gång. Tänk på att göra utefter vad du orkar och hur många ni är som hjälper till. Ha dessutom i åtanke att det blir rätt mycket äppelskräp över som ska komposteras/kastas. För mig brukar det bli ca fem baljor en arbetsdag. Det blir till ca 6-7 pressningar som vardera ger mellan 5-7 liter äppelmust.

När du krossat klart äpplena är det dags att ställa undan dem i några timmar så de får safta till sig ordentligt. Jag har märkt skillnad på flera liter i slutresultat om man hoppar över detta steg. Är äppelkrossen för hård i konsistensen så blir det helt enkelt inte lika lätt att pressa dem. Komihåg att täcka dina förvaringskärl med handdukar eller lock så inte flugor och skräp kommer åt dem.

Passa sedan på att göra ren krossen och förbereda för pressning, om du inte redan gjort det. Sen är det en bra idé att att äta lite lunch eller något så du har krafter över för att ta hand om all krossad frukt.

Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 7
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 8
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 9
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 10
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 11
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 12

Nu närmar vi oss äntligen målet – för nästa steg är att fylla pressen med massan du krossade och börja pressa ut äppelmusten. Glöm  inte att placera ett rostfritt kärl eller en hink under pipen. Det bör klara av upp till tio liter must.

Inuti pressen har du förberett med ett filter, en pressduk eller som jag har till min press, ett nät. Det gör att det inte kommer ut så stora bitar i musten samt att de blir enklare att tömma skräpet. Packa filtret varsamt så att det går att försluta ovanifrån.

Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 13
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 14
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 15
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 16
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 17
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 18
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 19
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 20
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 21

Min press är en sk mekanisk korgpress med ribbor av bokträ. Det är en äldre modell som fungerar likt en domkraft, nyare hushållsmodeller skruvar man ner eller så finns det modeller som pressar med hjälp av vatten. Om man inte kostar på sig en elektrisk press då.

Jag lägger på två tryckplattor ovanpå nätet och bygger upp en bit med träklossar så att handtaget inte kommer ta i ramen och så att det inte behövs så många moment innan den går i ”botten”. Sedan gängar jag på pressen på stången och sätter på handtaget och börjar pressa.

Äntligen ger dagens mödor resultat. När de första dropparna börjar fylla din behållare känner man sig väldigt nöjd. Samling runt pressen och provsmaka, finns inget godare är absolut nypressad äppelmust!

Efter en pressning får du tömma filtret på äppelrester, spola rent och sen upprepa samma procedur återigen så länge du har äppelkross kvar.

Tappa upp musten på väl rengjorda och desinficerade dunkar eller hinkar. Ett tips är att sila dem en extra gång genom en finmaskig sil för att få bort skräp och äppelbitar. Ställ musten kallt och rengör utrustningen ordentligt.

I nästa del, den sista av fyra, kommer jag berätta om hur jag tar hand om min must. En del vill man bara behålla som den är men en del för jag faktiskt cider av. Prenumerera gärna på inläggen via e-post eller messenger så du inte missar något!

Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar som publiceras under hösten.

  1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
  2. Förberedelser inför mustning
  3. Dags att musta äpplen
  4. Ta hand om din äppelmust
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 22
Hur gör man äppelmust - dags att musta äpplen 23

Hur gör man äppelmust – förberedelser

Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar som publiceras under hösten.

  1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
  2. Förberedelser inför mustning
  3. Dags att musta äpplen
  4. Ta hand om din äppelmust

Del 2 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”

I förra delen tog jag upp vilken utrustning som är bra att ha för att börja musta. Om du bara har några kilo äpplen är det lite överkurs, men för dig som har några äppelträd och vill ta hand om äpplen så är det en bra start. Jag har klarat mig rätt bra på det jag har. Sen om man tycker det är kul och får mer äpplen, kanske av grannar, så kan det vara läge att köpa lite elektriska prylar som snabbar upp allt. Tips på återförsäljare hittar du alltid på resurssidan.

Nu när vi förhoppningsvis har all utrustning på plats så är det dags att börja plocka äpplen.

För att veta om ett äpple är moget kan man använda sig av det sk tumtricket som beskrivs i Ciderboken. Man trycker helt enkelt med lätt hand tummen i frukten. Om den lämnar ett avtryck är äpplet moget och kan mustas.

Om det är en vacker och torr dag och du bedömer att äpplet är moget är det dags att plocka. Orkar du inte plocka äpplena en och en från trädet så kan du skaka ner dem försiktigt, gärna på en presenning så du slipper gräs och smuts. De äpplen som faller ner frivilligt är mogna Det går bra att använda all fallfrukt som inte är skadad eller möglig. Är den lite skadad går det alltid att skära bort den delen.

Hur gör man äppelmust - förberedelser 24
Hur gör man äppelmust - förberedelser 25

Plocka i gamla brödbackar, kassar (helst lite styvare vattentåliga) eller säckar. Allra bäst resultat för mustning sägs man få om äpplena sedan får ”vila” en eller två veckor i mörkt och svalt utrymme. Men har man inte tid går det såklart bra att hoppa över det.

Hur gör man äppelmust - förberedelser 26
Hur gör man äppelmust - förberedelser 27

Tänk på att beroende på utrustning och hur många ni är som hjälps åt är det ofta rätt krävande att musta. Plocka för den mustning du orkar utföra. Hur mycket äpplen som går åt lär man sig efter hand. Jag fyller några brödbackar och några kassar inför en dags mustning. De väger ca 15 kg enhet. Varje plastback som jag samlar äppelkross i sedan rymmer runt 20 kg kross.

När du har plockat av de äpplen du ska musta så kan du antingen vänta en vecka för att höja sockerhalten enligt ovan eller börja förbereda direkt för mustningen. Jag plockar äpplen tisdag/onsdag och förbereder en yta för mustning fredag så blir lördagen och ev. söndagen den stora mustardagen.

Det är rätt smart att förbereda något eller några bord, alternativt någon skiva på bockar, där du kan tvätta, skära, förvara backar inför kross osv

Plocka även fram bunkar, dunkar, hinkar, flaskor, slev, skärbräda, kniv, sil, en sprayflaska med desinfektionsmedel, diskmedel, trädgårdsslang, handduk så du är väl förberedd.

Det viktigast av allt är ändå att ha ett glas lätt tillgängligt, för det godaste som finns är att dricka musten direkt ur pressen.

 

Hur gör man äppelmust - förberedelser 28

Nu är vi redo för mustning! I nästa del som kommer om 1-2 veckor beskriver jag hur jag gör min must. Håll utkik på FaceBook-sidan eller prenumerera på inlägg nedan så du inte missar något.

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng