Hur gör man äppelmust – dags att musta äpplen

Del 3 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”

Dagen M som i Mustning är här. Om du har förberett allt redan dagen innan så blir det enklare att starta denna morgon, annars rekommenderar jag att du är uppe tidigt för att plocka fram all utrustning och sätta ihop lite bord och sånt. Du kan läsa mer om förberedelser i mitt förra inlägg

Innan vi kan börja måste dock äpplena tvättas och sorteras. Det hamnar alltid några ruttna äpplen i säckarna som måste tas bort. Ta en stor bunke och fyll med vatten som du sedan skrubbar äpplena med händerna i. Jag brukar spola av äpplena med vattenslang i gamla brödbackar så vattnet rinner undan. Det här är såklart också sådant du kan förbereda innan, men om du har mycket äpplen är det svårt att förvara de tvättade äpplena, i alla fall är det så för mig.

Sedan är det dags att krossa äpplena. Ett alternativ till att krossa är att frysa äpplena först och sedan ta fram dem en dag innan mustning. Då ska det bli mjuka och lätta att få ut must ur. Det har inte jag provat och det passar inte heller då man har mycket frukt, men ger säkert en helt annan karaktär på slutresultatet.

För att krossa äpplena har jag införskaffat en en kross av modellen ”pigifruttta baby”. Se bild nedan. Det ska tydligen gå med en grenflis också, om du råkar sitta på en sådan (inte testat själv), men kan tänka mig att det är svårt rengöra efter? Det bästa är såklart att du investerat i en elektrisk kross, det bör man göra om man har mycket äpplen, kanske det går att hyra annars?

För att få lite flow på detta är det bra att vara flera som hjälper till i detta moment. En person kan t ex rensa bort dåliga äpplen, skära bort fula delar samt tvätta äpplena och en annan kan sköta veven till krossen och en tredje kan hjälpa till att fyll krossen med äpplen och dessutom ”pressa” på lite så att det går enklare och snabbare. Blanda gärna in barnen som hjälpredor, de älskar att hjälpa till.

Kom ihåg att placera en stor tillräckligt stor behållare/balja under krossen. Har du för liten balja hamnar en hel del utanför. Fyll tratten med äpplen och veva på så det bildas äppelflisor och behållaren fylls. Packa med hjälp av en slev så det fylls upp jämt.

Jag använder baljor på ca 20-25 liter som jag fyller med äppelkross. Det går åt ca tre fjärdedelar av en balja till att fylla min äppelpress en gång. Tänk på att göra utefter vad du orkar och hur många ni är som hjälper till. Ha dessutom i åtanke att det blir rätt mycket äppelskräp över som ska komposteras/kastas. För mig brukar det bli ca fem baljor en arbetsdag. Det blir till ca 6-7 pressningar som vardera ger mellan 5-7 liter äppelmust.

När du krossat klart äpplena är det dags att ställa undan dem i några timmar så de får safta till sig ordentligt. Jag har märkt skillnad på flera liter i slutresultat om man hoppar över detta steg. Är äppelkrossen för hård i konsistensen så blir det helt enkelt inte lika lätt att pressa dem. Komihåg att täcka dina förvaringskärl med handdukar eller lock så inte flugor och skräp kommer åt dem.

Passa sedan på att göra ren krossen och förbereda för pressning, om du inte redan gjort det. Sen är det en bra idé att att äta lite lunch eller något så du har krafter över för att ta hand om all krossad frukt.

Nu närmar vi oss äntligen målet – för nästa steg är att fylla pressen med massan du krossade och börja pressa ut äppelmusten. Glöm  inte att placera ett rostfritt kärl eller en hink under pipen. Det bör klara av upp till tio liter must.

Inuti pressen har du förberett med ett filter, en pressduk eller som jag har till min press, ett nät. Det gör att det inte kommer ut så stora bitar i musten samt att de blir enklare att tömma skräpet. Packa filtret varsamt så att det går att försluta ovanifrån.

Min press är en sk mekanisk korgpress med ribbor av bokträ. Det är en äldre modell som fungerar likt en domkraft, nyare hushållsmodeller skruvar man ner eller så finns det modeller som pressar med hjälp av vatten. Om man inte kostar på sig en elektrisk press då.

Jag lägger på två tryckplattor ovanpå nätet och bygger upp en bit med träklossar så att handtaget inte kommer ta i ramen och så att det inte behövs så många moment innan den går i ”botten”. Sedan gängar jag på pressen på stången och sätter på handtaget och börjar pressa.

Äntligen ger dagens mödor resultat. När de första dropparna börjar fylla din behållare känner man sig väldigt nöjd. Samling runt pressen och provsmaka, finns inget godare är absolut nypressad äppelmust!

Efter en pressning får du tömma filtret på äppelrester, spola rent och sen upprepa samma procedur återigen så länge du har äppelkross kvar.

Tappa upp musten på väl rengjorda och desinficerade dunkar eller hinkar. Ett tips är att sila dem en extra gång genom en finmaskig sil för att få bort skräp och äppelbitar. Ställ musten kallt och rengör utrustningen ordentligt.

I nästa del, den sista av fyra, kommer jag berätta om hur jag tar hand om min must. En del vill man bara behålla som den är men en del för jag faktiskt cider av. Prenumerera gärna på inläggen via e-post eller messenger så du inte missar något!

Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar som publiceras under hösten.

 1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
 2. Förberedelser inför mustning
 3. Dags att musta äpplen
 4. Ta hand om din äppelmust

Hur gör man äppelmust – förberedelser

Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar som publiceras under hösten.

 1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
 2. Förberedelser inför mustning
 3. Dags att musta äpplen
 4. Ta hand om din äppelmust

Del 2 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”

I förra delen tog jag upp vilken utrustning som är bra att ha för att börja musta. Om du bara har några kilo äpplen är det lite överkurs, men för dig som har några äppelträd och vill ta hand om äpplen så är det en bra start. Jag har klarat mig rätt bra på det jag har. Sen om man tycker det är kul och får mer äpplen, kanske av grannar, så kan det vara läge att köpa lite elektriska prylar som snabbar upp allt. Tips på återförsäljare hittar du alltid på resurssidan.

Nu när vi förhoppningsvis har all utrustning på plats så är det dags att börja plocka äpplen.

För att veta om ett äpple är moget kan man använda sig av det sk tumtricket som beskrivs i Ciderboken. Man trycker helt enkelt med lätt hand tummen i frukten. Om den lämnar ett avtryck är äpplet moget och kan mustas.

Om det är en vacker och torr dag och du bedömer att äpplet är moget är det dags att plocka. Orkar du inte plocka äpplena en och en från trädet så kan du skaka ner dem försiktigt, gärna på en presenning så du slipper gräs och smuts. De äpplen som faller ner frivilligt är mogna Det går bra att använda all fallfrukt som inte är skadad eller möglig. Är den lite skadad går det alltid att skära bort den delen.

Plocka i gamla brödbackar, kassar (helst lite styvare vattentåliga) eller säckar. Allra bäst resultat för mustning sägs man få om äpplena sedan får ”vila” en eller två veckor i mörkt och svalt utrymme. Men har man inte tid går det såklart bra att hoppa över det.

Tänk på att beroende på utrustning och hur många ni är som hjälps åt är det ofta rätt krävande att musta. Plocka för den mustning du orkar utföra. Hur mycket äpplen som går åt lär man sig efter hand. Jag fyller några brödbackar och några kassar inför en dags mustning. De väger ca 15 kg enhet. Varje plastback som jag samlar äppelkross i sedan rymmer runt 20 kg kross.

När du har plockat av de äpplen du ska musta så kan du antingen vänta en vecka för att höja sockerhalten enligt ovan eller börja förbereda direkt för mustningen. Jag plockar äpplen tisdag/onsdag och förbereder en yta för mustning fredag så blir lördagen och ev. söndagen den stora mustardagen.

Det är rätt smart att förbereda något eller några bord, alternativt någon skiva på bockar, där du kan tvätta, skära, förvara backar inför kross osv

Plocka även fram bunkar, dunkar, hinkar, flaskor, slev, skärbräda, kniv, sil, en sprayflaska med desinfektionsmedel, diskmedel, trädgårdsslang, handduk så du är väl förberedd.

Det viktigast av allt är ändå att ha ett glas lätt tillgängligt, för det godaste som finns är att dricka musten direkt ur pressen.

 

Nu är vi redo för mustning! I nästa del som kommer om 1-2 veckor beskriver jag hur jag gör min must. Håll utkik på FaceBook-sidan eller prenumerera på inlägg nedan så du inte missar något.

Hur gör man äppelmust – utrustningen du behöver

Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar som publiceras under hösten.

 1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
 2. Förberedelser inför mustning
 3. Dags att musta äpplen
 4. Ta hand om din äppelmust
Del 1 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”

Det är dags att göra egen äppelmust, men innan du kan börja musta måste du se till att ha rätt utrustning.

Man kan klara sig med en elektrisk råsaftcentrifug om man bara har lite äpplen, men vill du göra det på ”riktigt” och dessutom har gott om äpplen på dina träd (eller kan få tag på äpplen av grannar eller vänner) rekommenderar jag inköp eller lån av en kross och en press. Det kan bli en rätt rejäl investering om du ska köpa allt på en gång, så om du kan gå ihop med några grannar eller vänner så kan ni dela på kostnader och hjälpas åt att musta, det är en trevlig aktivitet att göra flera tillsammans.

Via Studiefrämjandet kan man få låna utrustning, om man samtidigt startar en studiecirkel kring mustning. Det skiljer sig säkert lokalt, men hör efter på din ort vad som gäller. Var ute i god tid bara, det kan vara flera som har samma tankar.

Ciderboken - hur man gör sin egen cider

Ciderboken – hur man gör sin egen cider

Litteratur
När jag skulle musta första gången följde jag nybörjarinstruktionerna i Ciderboken av Stefan Dehlén och Lena Israelsson. Boken utgavs 1997 av Wahlström & Widstrand och kan idag vara svår att få tag på, men testa att sök på närmaste bibliotek. Annars får du följa mina instruktioner, det är en sammanfattning av boken och mina egna erfarenheter av att musta äpplen.

Krossa äpplena
För att kunna utvinna must ur dina äpplen måste du först krossa dem till mindre bitar. Det gör man enklast med antingen en elektrisk eller en manuell fruktkross. Med krossen kan du snabbt och enkelt krossa alla dina äpplen till en finfördelad massa.

Jag använder en sådan här modell som visas på bilden. Det är en mekanisk kross för frukt och bär och kan t ex köpas via Fruktpress.se. Priset ligger på ca 2 500 kr inklusive frakt.

Den är otroligt enkel att använda, man fyller ”tratten” med rena äpplen och vevar på den stora veven så att frukten finkrossas och hamnar i en bunke under. Bra träning.

Här är det dessutom bra att vara minst två. En som kan fylla på och sortera äpplen, och en annan som vevar på.

Jag har byggt en egen enkel ställning för krossen så den inte ska glida iväg. Går enkelt att göra med några reglar och en gammal lastpall.

Om du inte vill investera i en kross, kan du testa att lägga äpplen i en rejäl hink och försöka krossa dem med en grov trästöt (en regel som du sågar räfflor i änden på). Inte lika enkelt men här finns inga genvägar, äpplena måste finfördelas för att det ska bli must.

Äppelpress
För att pressa ur juicen ur de krossade äppelflingorna behöver du en press. Även här finns det massor av olika varianter, såväl elektriska som drar iväg rejält i pris till manuella med priser från dryga 2000 kr och uppåt 10 000.

Jag hade tur och hittade en press på Blocket, då en äldre dam hade blivit änka och mannen efterlämnade en fin press.

I dag hade jag nog valt en hydraulisk press där man kopplar vattenslangen till pressen så den fyller en gummibehållare i mitten som pressar ur all must. Det ser rätt enkelt ut och man orkar musta mer och gör det snabbare, i alla fall om man är själv.

 

När du fått klart med kross och press är det dags att kika på övriga tillbehör som är bra att ha. Bunkar att förvara äppelkross i, brödbackar eller säckar att plocka äpplen i, hinkar att ha must i, tillbringare, tratt, slevar osv. Det är ofta sådant du redan har hemma. När det gäller backar så använd sådana som är tillåtna för mathantering. I dem kommer vi förvara de krossade äpplena i väntan på pressning. När det gäller kärl att förvara musten i använd helst rostfritt eller glas. Övriga kärl kan reagera på syran och förstöra drycken.

Utöver detta behöver du naturligtvis vara beredd på att ta hand om musten då du är klar. Det är bra att ha klart redan innan så du snabbt kan ta hand om musten som annars börjar jäsa naturligt på någon dag. Jag sparar på gamla juiceflaskor i plast, glasflaskor och har även några 5 liters dunkar att förvara musten i väntan på pastörisering eller vidareförädling till cider.

Hur man sparar musten utan att den blir förstörd kommer jag berätta om i sista delen av dessa inlägg.

I år testade jag en ny produkt som kallas ”Pouch-bag”. Den fungerar som en bag-in-box, där man fyller 3 liter het, pastöriserad must i påsen och sedan kan lagra den i minst ett år. En öppnad förpackning kan klara sig i kylen säkert en månad eftersom man inte släpper in luft i den.

Rengöring
När du mustar så tänk på att hålla rent omkring dig och göra rent flaskor och sådant du ska förvara musten i. Jag köpte något som heter PBW rengöringsmedel samt Star-San desinfektionsmedel för att göra ren behållare med innan påfyllning. Sådan utrustning köper du enklast via webbenm ex Humlegårdens Ekolager som jag varmt kan jag rekommendera.

Är vi klara nu?
Så, när du väl känner dig väl förberedd med all utrustning är det dags att sätta igång med vårt projekt. Det kan låta som en himla massa förberedelser, men detta gör du ju bara första året, sedan har du allt redo inför nästa säsong – bara plocka fram och rengöra innan du kör igång!

Nu är vi redo för del 2 i serien om hur man mustar äpplen. Vi behöver förbereda oss för den stora mustardagen.

PS! Om du har tänkt göra cider av din must, och inte vill vildjäsa, så bör du beställa hem någon passande jäst också. Titta på Humegårdens Ekolager, de har det mesta.

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng