Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar.
Dagen M som i Mustning är här. Om du har förberett allt redan dagen innan så blir det enklare att starta denna morgon, annars rekommenderar jag att du är uppe tidigt för att plocka fram all utrustning och sätta ihop lite bord och sånt. Du kan läsa mer om förberedelser i mitt förra inlägg
Innan vi kan börja måste dock äpplena tvättas och sorteras. Det hamnar alltid några ruttna äpplen i säckarna som måste tas bort. Ta en stor bunke och fyll med vatten som du sedan skrubbar äpplena med händerna i. Jag brukar spola av äpplena med vattenslang i gamla brödbackar så vattnet rinner undan. Det här är såklart också sådant du kan förbereda innan, men om du har mycket äpplen är det svårt att förvara de tvättade äpplena, i alla fall är det så för mig.


För att krossa äpplena har jag införskaffat en en kross av modellen ”pigifruttta baby”. Se bild nedan. Det ska tydligen gå med en grenflis också, om du råkar sitta på en sådan (inte testat själv), men kan tänka mig att det är svårt rengöra efter? Det bästa är såklart att du investerat i en elektrisk kross, det bör man göra om man har mycket äpplen, kanske det går att hyra annars?
För att få lite flow på detta är det bra att vara flera som hjälper till i detta moment. En person kan t ex rensa bort dåliga äpplen, skära bort fula delar samt tvätta äpplena och en annan kan sköta veven till krossen och en tredje kan hjälpa till att fyll krossen med äpplen och dessutom ”pressa” på lite så att det går enklare och snabbare. Blanda gärna in barnen som hjälpredor, de älskar att hjälpa till.
Kom ihåg att placera en stor tillräckligt stor behållare/balja under krossen. Har du för liten balja hamnar en hel del utanför. Fyll tratten med äpplen och veva på så det bildas äppelflisor och behållaren fylls. Packa med hjälp av en slev så det fylls upp jämt.
När du krossat klart äpplena är det dags att ställa undan dem i några timmar så de får safta till sig ordentligt. Jag har märkt skillnad på flera liter i slutresultat om man hoppar över detta steg. Är äppelkrossen för hård i konsistensen så blir det helt enkelt inte lika lätt att pressa dem. Komihåg att täcka dina förvaringskärl med handdukar eller lock så inte flugor och skräp kommer åt dem.
Passa sedan på att göra ren krossen och förbereda för pressning, om du inte redan gjort det. Sen är det en bra idé att att äta lite lunch eller något så du har krafter över för att ta hand om all krossad frukt.






Inuti pressen har du förberett med ett filter, en pressduk eller som jag har till min press, ett nät. Det gör att det inte kommer ut så stora bitar i musten samt att de blir enklare att tömma skräpet. Packa filtret varsamt så att det går att försluta ovanifrån.









Jag lägger på två tryckplattor ovanpå nätet och bygger upp en bit med träklossar så att handtaget inte kommer ta i ramen och så att det inte behövs så många moment innan den går i ”botten”. Sedan gängar jag på pressen på stången och sätter på handtaget och börjar pressa.
Äntligen ger dagens mödor resultat. När de första dropparna börjar fylla din behållare känner man sig väldigt nöjd. Samling runt pressen och provsmaka, finns inget godare är absolut nypressad äppelmust!
Efter en pressning får du tömma filtret på äppelrester, spola rent och sen upprepa samma procedur återigen så länge du har äppelkross kvar.
Tappa upp musten på väl rengjorda och desinficerade dunkar eller hinkar. Ett tips är att sila dem en extra gång genom en finmaskig sil för att få bort skräp och äppelbitar. Ställ musten kallt och rengör utrustningen ordentligt.
I nästa del, den sista av fyra, kommer jag berätta om hur jag tar hand om min must. En del vill man bara behålla som den är men en del gör jag faktiskt cider av.
Prenumerera gärna på inläggen via e-post så du inte missar något!

