Ny utrustning för att göra äppelmust

24 juli, 2020 | Mustning

I år verkar det återigen vara dags för ett rejält äppelår, iallafall för mig. Gott om blomning på träden och massor av kart är det nu. Det ser lovande ut än så länge vilket är jättekul. 🍎🍏

Jag har börjat inse att min befintliga utrustning, en fruktpress köpt på blocket som ger runt 5-7 liter per pressning samt en manuell fruktkross (en sk pigifrutta baby) inte hinner ta hand om all frukt. Jag har stått flera helger i september från morgon till kväll och krossat…och pressat och krossat….men nu är det slut på det. Jag tänker att nu ska den utrustningen hyras ut och om inte det fungerar så säljer jag den vidare till någon som nöjer sig med mindre mängder must. Jag har tagit ut runt 100 liter must på denna då det varit äpplen på träden så den fungerar och ger bra motion och styrka.

Ny utrustning för att göra äppelmust 1

Min befintlíga fruktpress och fruktkross

Sedan förra året har jag därför börjat leta efter värdiga ersättningsprodukter till min nuvarande utrustning. Jag har tidigare handlat från Estland och Fruktpress, vilket fungerat bra, men inser att det är ganska långt bort om det ”händer något” och blir dyrt och krångligt att hantera eventuella garantier. Jag ville hellre köpa från ett svenskt företag och ha en bra kontakt som kan bistå med hjälp vid behov.

Efter att ha hittat på ett antal leverantörer som säljer utrustning för att göra egen äppelmust och jämfört deras produkter föll valet på Rååpress från Helsingborg. Detta efter att ha fått en bra kontakt med ägaren Per Sjöberg som var väldigt trevlig, hjälpsam och engagerad.

Val av fruktkross

Jag har sedan tidigare en manuell fruktkross, en sk pigafrutta baby från Italien som är väldigt effektiv att krossa äpplen i. Nackdelen då man ha mycket äpplen är att det tar tid att veva.

Ny utrustning för att göra äppelmust 2

Pigifrutta Baby

Önskemålet var därför nu att uppgradera till en elektrisk fruktkross och valet stod länge på Speidels gula fruktkvarn för nästan 10 000 kr. Fördelen med denna produkt var att att den tog stora mångder äpplen i taget, man kunde t ex hälla i en hel hink med äpplen direkt så krossade den allt effektivt till en fin fruktmassa, plus att den var lätt att rengöra. Nackdelen var förstås priset, nära på dubbla gentemot en kross jag tillsist valde. Dessutom fick jag indikationer på att tratten rätt plastig och då maskinen krävde en 16A säkring, vilket jag inte hade utomhus, så valde jag tillsist bort den trots fina betyg.

Jag tittade vidare på en maskin kallad Fruitshark från Fruktpress som låg i prisklass runt 6000 kr. Denna maskin var lite lägre och verkade också otroligt effektiv. Tillverkad i Tjeckien. Lite småkrånglig att hantera upplevde jag det som och då även denna kross krävde 16A samt skulle dessutom beställas från Estland avstod jag även denna.

Av en slump hittade jag ett relativt nystartat företag, Rååpress från Helsingborg, via ett vanligt Google-sök. Deras produkter för hemmabruk föll mig direkt i smaken. Verkade vara anpassade för den vanliga användaren.

Deras sk elektriska fruktkross 1500 klarade sig på normala 10A säkring, hade inbyggt säkerhetstänk och kunde hantera runt 600 kg frukt i timmen. Priset låg strax under 6000 kr så denna produkt verkade passa mig väldigt bra som har två fullstora träd och tänker mig att samla in äpplen även från de som inte kan ta hand om dem.

Enda nackdelen jag fann var att man inte kunde hälla i flera äpplen i taget i tratten utan konstruktionen är gjord så man bör mata dem en och en i ett jämnt flöde. Detta är nog mest en vanesak och jag tror inte det kommer bli något problem i slutänden för den mängd jag kommer använda. Med en rostfri stor tratt och enkel att rengöra så kändes denna kross som en optimal lösning för mig och för de flesta standardhushåll.

Har man behov av större kapacitet fanns även en större modell.

Ny utrustning för att göra äppelmust 3

Elektrisk Fruktkross 1500 från Rååpress

Välja fruktpress

Jag behöver även en press för att få ut den goda äppelmusten ur de krossrester som man fått ut med krossen ovan. Det finns flera olika varianter av fruktpressar för privatpersoner, jag sammanfattar dem här:

Skruvpress
Detta är den vanligaste pressen i hushållen. Finns i trä (ofta bok) och rostfritt material. Man fyller pressen med fruktmassa och skruvar ovanpå så att massan pressas nedåt och musten rinner ut. Med 12-18 liters pressarna får du ut mellan 5-8 liter must per pressning. Dessa passar alltså allra bäst för dig som kanske har ett eller två äppelträd och har lite tid över. Pressarna är väldigt prisvärda, robusta och lätta att hantera.

Ny utrustning för att göra äppelmust 4

Skruvpress från Rååpress

Hydraulisk press
Men denna använder du en hydraulisk domkraft med tryckkraft på ofta mellan 3-5 ton för att pressa ihop fruktmassan ger dig äppelmust. En väldigt lämplig produkt om du har lite fler äppelträd. Den kräver varken el eller vatten och kan därför användas i stort sett överallt.

Ny utrustning för att göra äppelmust 5

Hydraulisk Fruktpress på 23 liter från Rååpress

Membran press
Dessa pressar drivs av trycket från en vanlig vattenslang eller tryckluft. Inuti pressen sitter ett membran som utvidgar sig av vatten eller luft och trycker fruktmassan mot kanterna så att musten rinner ut nertill. En väldigt effektiv press som ger bra med must då man fördelar fruktmassan över en större yta jämfört med pressarna ovan som bygger på att man pressar ihop äppelmassan nedåt och skapar en stor klump i botten. Detta är en press som lämpar sig väldigt väl för dig som har flera äppelträd

Membranpress från Rååpress

Membranpress från Rååpress

Jag hade i min uppgraderingsrunda funderingar på att leta upp en större hydraulisk press då jag inte fick ut så mycket i min lilla press. Jag tittade på pressar med kapacitet runt 25-50 liter för att åtminstone halvera tiden vid pressen. Tanken var då också att hyra ut den under den tid jag inte använde den. Nackdelen med dessa större pressar är att man behöver rätt mycket äpplen för varje pressning. Har man mindre mängder äpplen så hamnar massan långt ner i botten på pressen och det blir svårt utvinna musten.

Efter noggrant avvägande så ändrade jag mig pga detta och valde istället en lite dyrare membranpress eller i mitt fall en sk hydropress som drivs av vatten. Pris strax under 8000 kr. Denna ska jag ställa upp på gården, fylla med fruktmassa och koppla in vattenslangen till för att pressa ut musten med vattenkraft, visst låter det smidigt!

Den press jag har valt är alltså en rostfri Membranpress 40 liter från Rååpress vilken kommer att ge mig i runda slängar 20 liter äppelmust per pressning vilket är en tre-fyrdubbling av kapacitet mot för idag per runda.

Pastörisering av musten

Äppelmusten måste också snabbt tas om hand. Den håller max två dagar i kylen eller kallkällaren innan den börjar jäsa så jag brukar då göra cider av det mesta för att lättare kunna förvara musten. Den must som blir kvar har jag dels fryst in och dels pastöriserat genom kokning. Den senare processen är väldigt tidskrävande och jag har en 15 liters gryta som jag stått och rört om i under 1,5-2 timmar för att koka upp musten i. Musten har jag sedan hällt över i en rostfri kanna och  sedan fyllt i sk ståpåsar (som kan användas för förvaring av äppelmust i upp till 2 år).

Jag tänkte därför komplettera mitt inköp med utrustning för att lättare ta hand om musten, cider är gott men jag vill även bevara äppelmusten och kanske kunna sälja en del och hjälpa andra att ta hand om sina äpplen.

På Fruktpress.se hade jag spanat in en sk doppvärmare från Speidel som värmde upp musten snabbare än en vanligt spisplatta. Jag fick dock förklarat för mig att denna inte var så lätt att använda. Man bör hela tiden röra om i grytan för att få en jämn uppvärmning och dessutom kräver utrustningen väldigt hög effekt för att vara lämplig för vanlig hushållsanvändning (3200W).

En riktigt kul vändning i denna jakt blev därför då Per på Rååpress presenterade deras sk rostfria pastör som tar 27 liter i taget. Denna apparat värmer upp musten tilll 80-82°C på ca en timme och håller sedan per automatik värmen i 20 minuter. När den är klar så avger den en ljudsignal och man kan därefter via den inbyggda tappkranen tappa upp musten direkt i sina förvaringskärl, ex ståpåsar. Denna pastör går även att använda till att konservera frukt och grönsaker i burkar så plastraster medföljer. Effekten på denna är 2000W och priset är 1590 kr.

Ny utrustning för att göra äppelmust 6

Pastör från Rååpress

Sammanfattning

Att välja utrustning för att göra egen äppelmust är såklart helt beroende av hur mycket äpplen man har och vilken ambition man har för att ta hand om dem. För vårt behov har jag nu kommit fram till att följande produkter från Rååpress ska kunna täcka behovet under flera år framåt utan att jag ska behöva lägga ner allt för mycket tid på att ta hand om all must.

Jag tänker mig att dels att kunna ta hand om mina egna två äppelträd men även få tillbaka en del av investeringen genom att hjälpa grannar och andra äppelägare att göra äppelmust mot en liten ersättning.

Beställde även ståpåsar på 3 liter för att lagra musten i. Allt fraktfritt förståss. Produkterna levereras förhoppningsvis under nästa vecka så jag kan börja känna på dem, det ska bli kul. Mina äpplen är dock inte klara förrän i september så jag får nog börja med att testa på någon annans frukt innan dess.

Fortsättning följer med test och utvärdering av produkterna.

Stort tack till Per Sjöberg på Rååpress för bra hjälp och förklaring samt lån av bilder.

Annonslänk.
Om du klickar på länken och köper en produkt från Elegant Themes så kommer vi att erhålla en viss ersättning.

Starta Mikromusteri!

Starta Mikromusteri!

I år kommer jag att testa en ny ide som jag fått av en familj som var intresserade av att börja erbjuda mustning åt privatpersoner tillsammans med sina ungdomar.

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng