Rödvinet är klart

Idag var det äntligen tid och dags att tappa upp vinet. Bäckvin Cabernet Sauvignon.

Det blev egentligen klart i slutet av juli, men jag lät det stå någon vecka för att bubblorna skulle försvinna.

För att vara mitt första rödvin så är jag nöjd även om smaken är rätt tunn. Det blev upptappning på de bag-in-box jag köpt för äppelmusten, gamla vinflaskor och en plastdunk. Man tager vad man haver…

Nu väntar vi på att få plocka av äppelträden, de tippar snart omkull av alla äpplen. Längtar efter årets must!

 

Rödvinet börjar bli klart

Det har nu gått ca 30 dagar och enligt instruktionen ska vinet nu börja närma sig färdigt. Jag tappar därför över vinet till en tunna för att få bort avlagringar i botten. Det var en hel del skräp i botten så några liter försvann i slasken, men det får man räkna med.

Självklart blir det lite provsmakning. Tyvärr verkar det fortfarande finnas lite kolsyra i vinet vilket det inte ska vara. Lite stickande bubblor. Man kan låta vinet stå ett tag till så ska det försvinna. Går även att röra om i hinken med jämna mellanrum för att påskynda processen.

Hade även i lite vinsvavla enligt instruktionen. Ca 1/4 tesked för att vinet ska klara sig mer än tre månader och även behålla färgen.

Jag låter vinet stå en eller två veckor och kollar om det går att tappa upp det på flaskor sedan.

Mitt första egna rödvin

I väntan på att äpplena ska mogna klart så får man hitta på andra drycker att jäsa. Jag råkade få syn på en del vinsatser på Humlegårdens Ekolager när jag letade ett nytt jäskärl eftersom min damejeanne gick i tusen bitar i våras och slog till.

Valet föll på en Cabernet Sauvignon från av märket Chai Maison från Wineexpert. Detta märke är vad man kan läsa sig till instegsserien av deras vinsatser som ger ett gott vin för en rimlig peng. Vinsatsen innehåller mer druvkoncentrat än vanliga billiga vinsatser, närmare bestämt 9,5 kg. Vinet ger 23 liter och blir klar efter ca 4 veckor.

Efter uppackande av vinsats och jäskärl så insåg jag att jag faktiskt behövde ytterligare ett jäskärl för att kunna tappa om enkelt. Jag fick ge mig ut i Gävle och leta en jäshink, vilket inte var helt lätt. Till sist så insåg jag att den gamla hembryggaraffären Limpans på Söder hade öppnat igen efter en konkurs och de kunde lösa mitt problem.

Se till att ha följande utrustning inför ditt projekt:

Två jäskärl. Jag använder en 30 liters jäshink för första jäsningen och tappar sedan om i en Speidel jästunna sista två veckorna
Omtappningssplang med pumphävert (eller liknande)
Jäsrör/jäslock
En lång slev att röra om med
Hydrometer
Flaskor/dunkar att fylla färdigt vin med

Vinsatsen tar ca 4 veckor att göra klart. Blir lagom till slutet av semestern att provsmaka i goda vänners lag.

Tänk även vinet jäser bäst i mellan 20-25 graders temperatur.

Jag började med att göra ren min nya jäshink med PBW och sedan StarSan. Lika bra vara noga från början. I paketet ingick en del påsar som man tillsätter enligt instruktionerna.

  1. Hällde 5 dl hett kranvatten i hinken och tillsatte påsen med bentonitlera. Ja lera, det tänkte jag med och googlade varför. Anledningen är att slippa att vinet blir grumligt, det ska vara klart. Bentonit har den egenskapen att den drar ner proteiner från jäsprocessen i botten av kärlet och man enklare kan få ett klart vin då man tappar om i nästa kärl.Det var inte helt lätt att lösa upp lerpartiklarna i kranvattnet. Tänk på att använda riktigt hett vatten. Jag fick tillsätta mer varmt vatten (man skulle ju ändå tillsätta vatten senare) för att kunna lösa upp det mesta.
  2. Nästa steg var att hälla i påsen med koncentrerad druvmust. Det här är en riktig stänkare. Och färgar allt runt omkring dig rödlila så ha lite oömma kläder och omgivningar runt omkring dig 😉
  3. Sedan fyllde jag upp hinken till 23 liters strecket med iskallt kranvatten.
  4. Nästa steg var att tömma i de ekchips som ingick i paketet och röra om ordentligt så de blandade sig med resten.
  5. I detta läge är det dags att kontrollera det sk SG-värdet (densiteten). Detta görs med en hydrometer och värdet ska vara inom vissa riktlinjer som anges i bruksanvisningen. Det stämde bra för mig med 1083 vilket höll sig inom intervallet 1070-1097.
  6. Nu var det dags att tillsätta jästen. Man strösslade den bara ovanpå vinblandningen så det kom över hela ytan.
  7. På med locket och sätt fast jäsröret. Fyll jäsröret till halvvägs med lite Starsan/vatten-blandning. Jag gör alltid i ordning några droppar StarSan i en blomspruta innan jag börjar för att kunna spraya känsliga delar. Denna vätska använder jag även i jäsröret.

Nu är det bara att invänta att vinet jäser klart. Det tar ca 14 dagar. Då ska vi avläsa SG-värdet igen och tillsätta lite klarningsmedlel och sådant.

Ha en skön sommar så länge!

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng