Gör din egen äppelmust 2020 (uppdaterad med ny utrustning)

12 september, 2020 | Mustning

I dag hade jag skramlat ihop en 4-5 brödbackar med äpplen för att kunna göra äppelmust. Mestaldels fallfrukt, men skakade även ned en del. Det är mycket skrov, prickar och malätet på mina äpplen i år så jag får sortera dem ordentligt. Jag hittade en bra guide på nätet som förklarar detta med skador på äpplen bättre, kika här vad du ska tänka på när du sorterar.

Gör din egen äppelmust 2020 (uppdaterad med ny utrustning) 1

Elektrisk kross för att krossa äpplen

I somras investerade jag i ny utrustning och jag tjuvtestade denna förra veckan, men kunde då tyvärr inte få den elektriska krossen att fungera som den skulle. Jag upplevde det som att den inte klarade av äpplen som fortfarande var hårda.

Gör din egen äppelmust 2020 (uppdaterad med ny utrustning) 2

 

I dag tog jag fram den igen och det visade sig att jag inte hade gjort ett fullvärdigt försök. Det var mera så att man skulle mata på fler äpplen än vad jag gjorde för att massan skulle tryckas på. Den fungerade idag precis som den skulle och krossade äpplena till en finfin massa. Faktiskt så fin att det inte längre behövdes så många tråg att samla upp krosset i.

Denna press står det i bruksanvisningen att man ska mata på äpplen ett i taget och jag tänkte att detta kunde bli tidkrävande. Det var som tur är mest en rekommendation för det gick faktiskt bra att mata på flera i taget. Man ska naturligtvis inte hälla i en hel hink för då kan de fastna. Jag matade på med jämn fördelning och kontrollerade äpplena samtidigt en extra gång för att se om de hade blivit dåliga eller skadade. De kunde jag då plocka undan och eventuellt skära bort dessa delar eller bara kassera äpplet.

Jag tror jag fick till ca 50 kg fruktkross denna gång. Räckte till två pressningar.

Rengöringen av krossen efteråt var smidig. Det räckte att skölja ur tratten och spola av knivarna med en fin stråle vatten. Borsta av lite äpplen som fastnat med en diskborste och torka av, sen så var det klart.

Den kross jag köpte var en Elektrisk fruktpress 1500 och det var tur jag var ute i god tid för det har gått bra för Per på Rååpress i år, de är slutsålda just nu, Kanske mycket tack vare pandemin då folk är mera hemma och hinner ta hand om frukten?

Denna kross kan alla hushåll köra då den är på 1500W. Den är rostfri och klarar som mest 600 kg frukt per timme.

Hydropress för att pressa äppelmusten

Sen var det dags att ställa iordning hydropressen för att börja göra äppelmust. Hydropressen kallas även membranpress eftersom den har ett membran inuti sig som fylls med vatten och pressar fruktkrosset utåt korgen.

Membranpress från Rååpress

Jag skruvade ihop denna press redan förra veckan då jag testade den första gången. Något jag reagerade på var att hydrometern satt så långt ned att man nästan fick krypa på backen för att se trycket. I övrigt rätt enkelt att sätta ihop och använda.

Filterpåse ingick i leveransen, den har man för att slippa få så mycket äppelbitar i musten. Jag placerade den inuti korgen och fyllde upp med fruktkross runt om så det blev jämnt fördelat. Korgen tar ca 40 kg, men man behöver inte fylla den helt för att den ska fungera. Ett rejält rostfritt lock placerades ovanpå och skruvades fast.

Sedan kopplade jag in vatten och började fylla på vatten, sakta så att membranet fylls och pressar frukten mot korgen. Det är en härlig känsla då musten forsar ned i hinken.

Pressen jag köpte heter Membranpress hydro och består av en rostfri korg och platta samt kopplingar för vattentillförsel. Det man bör tänka på är att vattentrycket bör vara 2-3 bar, men inga konstigheter. Det ska dessutom räcka med att köra upp den i 2 bar för att spara på membranet, berättade Per på Rååpress.

Att pressa gick fort och effektivt. Jag fick runt 30 liter äppelmust denna gång. Egentligen bör man passa på att göra mera must direkt då man har utrustningen framme, för det är rengöringen som tar mest tid. Inte att rengöra pressen, den var bara att spola av, men alla backar och hinkar.

Nu hade jag inte den tiden att musta mera äpplen idag och tanken var också att först bekanta mig med hur allt fungerar också.

Musten tappade jag i hinkar som jag var och köpte hos Jula idag. Hink och lock för 45 kronor. Riktigt bra pris för rejäla 15 liters hinkar som tål livsmedel och med gradering så man ser hur många liter man får ut.

Kvar efter mustningen blev det en väldigt sammansatt fruktköttskaka kvar av äpplena. Jämfört med vad som blev kvar med min utrustning från tidigare år så var det knappt ingenting. Kanske en femtedel jämfört med förra året.

Jag köpte också en pastör som kan hanterara ca 27 liter must i taget. Med två enkla knapptryck kan jag nu ställa in temperatur och tid så sköter det sig helt per automatik. Sedan kan jag tappa upp musten i ståpåsar. Väldigt smidig apparat.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med min nya utrustning och jag kommer också att kunna ta emot äpplen och musta åt andra framöver.

Nedan ser du en liten film jag gjorde för att visa hur dagens mustning gick till.

Annonslänk.
Om du klickar på länken och köper en produkt från Elegant Themes så kommer vi att erhålla en viss ersättning.

Starta Mikromusteri!

Starta Mikromusteri!

I år kommer jag att testa en ny ide som jag fått av en familj som var intresserade av att börja erbjuda mustning åt privatpersoner tillsammans med sina ungdomar.

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng