Äppelcider satt på jäsning

Efter helgens mustning blev det 30 liter ren äppelmust att göra cider av.

Oechslemätaren stannade på 1050, rekommendationen är 1055, men jag lät det vara.

En blandning av Risäter och Wealthy ger en mörk söt äppelmust som passar ypperligt att göra cider av.

Förkulturen som stått två dygn hälldes i, jäslock på och invänta den första skummningen innan kärlet fylls upp till toppen.

Minst 3-4 veckor låter jag detta stå nu i ca 15 grader.

Äppelcider förkultur

Det blev pressning i helgen, ca 35-40 liter. Att göra cider av denna gången.

Tänkte inviga mitt Spiedel jäskärl för cider och den rymmer 30 liter.

Provar en ny jäst från Humlegårdens, Safcider. Det är fjärde varianten jag testar nu. Tidigare har jag provat champagnejäst, alejäst och ciderjäst Mangroove Jacks.

För att pangstarta jäsningen rekommenderas att man gör en förkultur.

Häll jästen i en petflaska med 1 dl ljummet vatten. Rör inte om. Låt stå en kvart. Häll i 1 msk socker och täck öppningen med en bomullstuss.

Låt stå över natten och fyll på med 7 dl vatten som blandats med 7 msk socker. Skaka blandningen, sätt på kork (skruva löst).

Efter två dygn kan du använda förkulturen.

Nytt jäskärl från Speidel

Eftersom min glasdamejeanne gick sönder förra säsongen så har jag letat efter en ersättare. Men kom fram till att glas är ömtåligt och tungt att hantera så hittade istället en jästunna i plast från Spieidel

Tunnan verkar lätt och hållbar och enkel att rengöra så har goda förhoppningar att den ska bli en fullvärdig ersättare till min glasdamejeanne. Kommer inom kort att testa den för vintillverkning.

Speidel jästunna 30 liter. Jäspropp och tappkran är tillbehör.

 

God fruktig cider – Galipette

I dag vill jag tipsa om en riktigt god cider jag fick smaka på ett hotell. Galipette! Vilket härligt namn och underbar flaska förutom den goda, fruktiga smaken och den fantastiska doften. Jag beställde genast denna från Systembolaget eftersom det var en beställningsvara där jag bor.
Kan verkligen rekommenderar denna cider som ett god sällskapsdryck.

 

Priset är 19:90 kr/st för 330 ml

https://www.systembolaget.se/dryck/cider-och-blanddrycker/galipette-8928803

Vildjäst cider upptappad på flaska

I oktober testade jag för första gången att sätta en vildjäst cider, dvs ingen tillsatt jäst – helt naturligt. Det sägs att det kan gå hursomhelst, men denna gången gick det rätt bra för nu är 2017 års sista cider upptappad på sparade och urtvättade gamla cider- och ölflaskor.

Densiteten hamnade någonstans runt 1010 vilket fick räcka, den ska egentligen vara närmare 1005-1000, men då den har stått över tre månader får det räcka.

Man måste ju provsmaka även om det inte är helt klart än. Smaken blev mer fruktig än den med jäst och blev ju inte heller lika alkoholstark, eftersom densiteten inte gick ner till noll, kanske den hamnade runt 5-6 % till skillnad från den med tillsatt jäst som hamnade på 6-7%.

Jag tillsatte även i den vildjästa cidern ca 5 gram socker per liter för att den ska självkolsyras lite. Nu får flaskorna stå och sätta sig någon månad innan de är riktigt klara. Till påsk är den nog riktigt bra och kan avnjutas till påskmaten.

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng