God fruktig cider – Galipette

I dag vill jag tipsa om en riktigt god cider jag fick smaka på ett hotell. Galipette! Vilket härligt namn och underbar flaska förutom den goda, fruktiga smaken och den fantastiska doften. Jag beställde genast denna från Systembolaget eftersom det var en beställningsvara där jag bor.
Kan verkligen rekommenderar denna cider som ett god sällskapsdryck.

 

Priset är 19:90 kr/st för 330 ml

https://www.systembolaget.se/dryck/cider-och-blanddrycker/galipette-8928803

Vildjäst cider upptappad på flaska

I oktober testade jag för första gången att sätta en vildjäst cider, dvs ingen tillsatt jäst – helt naturligt. Det sägs att det kan gå hursomhelst, men denna gången gick det rätt bra för nu är 2017 års sista cider upptappad på sparade och urtvättade gamla cider- och ölflaskor.

Densiteten hamnade någonstans runt 1010 vilket fick räcka, den ska egentligen vara närmare 1005-1000, men då den har stått över tre månader får det räcka.

Man måste ju provsmaka även om det inte är helt klart än. Smaken blev mer fruktig än den med jäst och blev ju inte heller lika alkoholstark, eftersom densiteten inte gick ner till noll, kanske den hamnade runt 5-6 % till skillnad från den med tillsatt jäst som hamnade på 6-7%.

Jag tillsatte även i den vildjästa cidern ca 5 gram socker per liter för att den ska självkolsyras lite. Nu får flaskorna stå och sätta sig någon månad innan de är riktigt klara. Till påsk är den nog riktigt bra och kan avnjutas till påskmaten.

R.I.P Damejeanne ⚰️

Efter tappningen av cider på flaska kvarstod att rengöra damejeannen.

I dag fick jag för mig att göra det med hett vatten och diskmedel.

Som alla vet, inklusive mig själv, är kallt glas och hett vatten inga kompisar så det sa bara pang så kraschade hela behållaren i köket med en timmes städning efteråt.

Lessing learned: Aldrig hett vatten i glas!

Tappning av cider

I söndags kollade jag densiteten på min cider med tillsatt jäst och eftersom den var närmare 1005 så bestämde jag mig för att avsluta jäsningen.

Jag tappade över cidern lite i taget, till en hink och tillsatte socker för att få lite efterjäsning/bubbel i drycken.

Sedan tappade jag upp på väl rengjorda flaskor och korkade på.

Nu är källaren fylld med massa god cider. För bästa resultat ska de ändå vila ca 3 månader så det blir lite bubbligt också.

Jag planerar en mer detaljerad guide kring cidertillverkning senare, håll utkik på webben eller Facebook!

Pin It on Pinterest