Arkiv

Göra cider av 100% ren äppelmust

Göra cider av 100% ren äppelmust

Hur gör man egen cider? Ja det är faktiskt inte så svårt. Man behöver must, lämpliga kärl och jäst (frivilligt).

Äppelcider anno 2020 tappad på flaska

Äppelcider anno 2020 tappad på flaska

I dag hade jag lite julledigt och det var dags att tappa upp cidern. Lite tunn tyckte jag nog den var och hoppas att den kommer att vinna på lagring någon månad till.

Omtappning av cider

Omtappning av cider

Min cider har nu fått stå och bubbla i över 6 veckor och lite äppelavlagringar hade satt sig på kanten och även i botten så idag tappade jag om den till en ny behållare

Gör din egen äppelcider 2020

Gör din egen äppelcider 2020

Efter senaste helgernas mustning så är det dags att ta hand om all must som jag fått. Vad passar väl bättre än att göra lite egen äppelcider.

Gör din egen äppelcider 2020

Årets cider buteljerad

Juldagen och äntligen lite tid över att ta hand om årets cider. Den har fått stå och mogna i jäskärl efter att ha satt den i augusti och blivit omtappad i oktober. Egentligen skulle ja ha buteljerat redan i oktober/november men ibland hinner man inte. Vi får se hur...

Första omtappningen

I går tappade jag om min cider från den nya Spiedel jästunnan till en vanlig plasttunna. Med hjälp av hävert förde jag över allt utom bottensatsen. Sen blev det rengöring av utrustning. Än så länge är cidern lite grumlig men det kommer bli bättre efter några...

Äppelcider satt på jäsning

Äppelcider satt på jäsning

Efter helgens mustning blev det 30 liter ren äppelmust att göra cider av. Oechslemätaren stannade på 1050, rekommendationen är 1055, men jag lät det vara. En blandning av Risäter och Wealthy ger en mörk söt äppelmust som passar ypperligt att göra cider av. Förkulturen...

Äppelcider förkultur

Äppelcider förkultur

Det blev pressning i helgen, ca 35-40 liter. Att göra cider av denna gången. Tänkte inviga mitt Spiedel jäskärl för cider och den rymmer 30 liter. Provar en ny jäst från Humlegårdens, Safcider. Det är fjärde varianten jag testar nu. Tidigare har jag provat...

Nytt jäskärl från Speidel

Nytt jäskärl från Speidel

Eftersom min glasdamejeanne gick sönder förra säsongen så har jag letat efter en ersättare. Men kom fram till att glas är ömtåligt och tungt att hantera så hittade istället en jästunna i plast från Spieidel Tunnan verkar lätt och hållbar och enkel att rengöra så har...

God fruktig cider – Galipette

God fruktig cider – Galipette

I dag vill jag tipsa om en riktigt god cider jag fick smaka på ett hotell. Galipette! Vilket härligt namn och underbar flaska förutom den goda, fruktiga smaken och den fantastiska doften. Jag beställde genast denna från Systembolaget eftersom det var en...

Vildjäst cider upptappad på flaska

Vildjäst cider upptappad på flaska

I oktober testade jag för första gången att sätta en vildjäst cider, dvs ingen tillsatt jäst - helt naturligt. Det sägs att det kan gå hursomhelst, men denna gången gick det rätt bra för nu är 2017 års sista cider upptappad på sparade och urtvättade gamla...

Den där känslan…

Den där känslan…

...då man efter hårt slit äntligen får hälla upp sig ett glas av sin egna cider!

R.I.P Damejeanne ⚰️

R.I.P Damejeanne ⚰️

Efter tappningen av cider på flaska kvarstod att rengöra damejeannen. I dag fick jag för mig att göra det med hett vatten och diskmedel. Som alla vet, inklusive mig själv, är kallt glas och hett vatten inga kompisar så det sa bara pang så kraschade hela behållaren i...

Omtappning av cider

Tappning av cider

I söndags kollade jag densiteten på min cider med tillsatt jäst och eftersom den var närmare 1005 så bestämde jag mig för att avsluta jäsningen. Jag tappade över cidern lite i taget, till en hink och tillsatte socker för att få lite efterjäsning/bubbel i drycken....

Dags att tappa om min vildjästa cider

Dags att tappa om min vildjästa cider

3 oktober satte jag min andra cider för i år. Det var ett första försök att vildjäsa cidern, inspirerat av hantverkscidermässan och cidermakarna där på Djurgården. En fem liters damejeanne fick räcka första gången. Musten var av den sötare äppelsorten Risäter. Det...

Vildjäst cider – försök ett

Vildjäst cider – försök ett

Den här bloggen är lika mycket dokumentation för mig som kanske intressant för dig som gillar äpplen. I söndags mustade jag min sista skörd för i år, det blev tredje helgen i rad. Totalt 99 liter must har jag fått ut av mina äpplen varav ca 80% i år är från Weahlty. I...

Omtappning av cider

Omtappning av cider

Nu har cidern stått och jäst i ca två veckor. Det har bildats en bottensats som kan ge sämre smak, så bäst att tappa om drycken. Man får vara noga att hålla rent omkring sig så inga bakterier kommer åt drycken och förstör den. Jag tvättar rent några dunkar...

Årets cider sätts

Årets cider sätts

Äpplena är mustade för säsongen och det är dags att ta hand om all must. I år blev det ca 90 liter äppelmust så att göra cider av en del är rätt smart. Det håller bra och blir gott. Eftersom jag fick äpplen nästan enbart på Wealthy-trädet i år så blir cidern troligen...

Cidertest: Babiole (11714)

Cidertest: Babiole (11714)

Torr, nyanserad, fruktig mycket frisk smak med inslag av mogna äpplen, halm, citron och nötter. Serveras kyld som apertif eller till rätter av fisk eller ljust kött. Babiole av Le Pelut är en ofiltrerad, opastöriserad och naturligt jäst, cider från Pyrenéerna. Man...

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng