Första omtappningen

I går tappade jag om min cider från den nya Spiedel jästunnan till en vanlig plasttunna. Med hjälp av hävert förde jag över allt utom bottensatsen.

Sen blev det rengöring av utrustning.

Än så länge är cidern lite grumlig men det kommer bli bättre efter några omtappningar.

Jag mätte oecslehalten och enligt min utrustning är det 5 enheter kvar till 0 då cidern ska vara helt utjäst.

Man kan inte lita på hushållsutrustning. Det är flera faktorer som spelar in då man mäter för ett perfekt resultat. T ex bör man mäta i rumstempererad vätska. Inte alltid man orkar bry sig om alla måsten och då kan resultaten skilja sig.

Nu låter jag den stå en månad till innan nästa omtapp.

Äppelcider satt på jäsning

Efter helgens mustning blev det 30 liter ren äppelmust att göra cider av.

Oechslemätaren stannade på 1050, rekommendationen är 1055, men jag lät det vara.

En blandning av Risäter och Wealthy ger en mörk söt äppelmust som passar ypperligt att göra cider av.

Förkulturen som stått två dygn hälldes i, jäslock på och invänta den första skummningen innan kärlet fylls upp till toppen.

Minst 3-4 veckor låter jag detta stå nu i ca 15 grader.

Äppelcider förkultur

Det blev pressning i helgen, ca 35-40 liter. Att göra cider av denna gången.

Tänkte inviga mitt Spiedel jäskärl för cider och den rymmer 30 liter.

Provar en ny jäst från Humlegårdens, Safcider. Det är fjärde varianten jag testar nu. Tidigare har jag provat champagnejäst, alejäst och ciderjäst Mangroove Jacks.

För att pangstarta jäsningen rekommenderas att man gör en förkultur.

Häll jästen i en petflaska med 1 dl ljummet vatten. Rör inte om. Låt stå en kvart. Häll i 1 msk socker och täck öppningen med en bomullstuss.

Låt stå över natten och fyll på med 7 dl vatten som blandats med 7 msk socker. Skaka blandningen, sätt på kork (skruva löst).

Efter två dygn kan du använda förkulturen.

Nytt jäskärl från Speidel

Eftersom min glasdamejeanne gick sönder förra säsongen så har jag letat efter en ersättare. Men kom fram till att glas är ömtåligt och tungt att hantera så hittade istället en jästunna i plast från Spieidel

Tunnan verkar lätt och hållbar och enkel att rengöra så har goda förhoppningar att den ska bli en fullvärdig ersättare till min glasdamejeanne. Kommer inom kort att testa den för vintillverkning.

Speidel jästunna 30 liter. Jäspropp och tappkran är tillbehör.

 

God fruktig cider – Galipette

I dag vill jag tipsa om en riktigt god cider jag fick smaka på ett hotell. Galipette! Vilket härligt namn och underbar flaska förutom den goda, fruktiga smaken och den fantastiska doften. Jag beställde genast denna från Systembolaget eftersom det var en beställningsvara där jag bor.
Kan verkligen rekommenderar denna cider som ett god sällskapsdryck.

 

Priset är 19:90 kr/st för 330 ml

https://www.systembolaget.se/dryck/cider-och-blanddrycker/galipette-8928803

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng