Tjuvstart på mustningen!

5 september, 2020 | Mustning

Jag kunde inte hålla mig idag att testa nya utrustningen då så mycket äpplen redan fallit. Inte riktigt mogna ännu, men det fick jag bortse från för att slippa köra iväg så mycket äpplen. Mina äpplen är normalt sett klara från mitten september och framåt. I år är de väldigt fula och jag har redan kört iväg en 10 skottkärror med frukt.

Tjuvstart på mustningen! 1
Tjuvstart på mustningen! 2

Jag började med att tvätta och sortera bort fula äpplen. Sen skruvade jag ihop och testade min nya elektriska kross, men det gick sämre då många äpplen fortfarande var för hårda. De snurrade bara runt och blev tillslut stopp. Jag inser ju att man inte ska krossa omogna äpplen, så tji fick jag. Jag fick plocka fram min gamla pigifruttan istället och köra med handkraft.

Tjuvstart på mustningen! 3

Efter en kvarts vevande hade jag fått ihop två plastbackar med kross. Jag täckte backarna med ett tyg och lät sen krosset vila några timmar för att mjuka till sig.

Tjuvstart på mustningen! 4

På eftermiddagen efter en sväng till stallet med dottern var det dags att musta och givetvis hann regnet komma när tiden var inne, så blev en blöt mustning. Det räckte till två svängar och allt som allt fungerade nya hydropressen riktigt bra. Bra instruktioner och lätt att förstå. Om jag ska anmärka på något så har pressen lite korta ben på den kanske, så man fick krypa på backen för att se trycket. Jag tänkte först ställa allt på ett bord, men då blev det krågligare fylla och tömma.

En annan nackdelen med hydropressen är att man inte får någon muskelträning i år 💪🏼 Är ju inte samma träning att vrida på en kran!

Tjuvstart på mustningen! 5

Nu står ca 25 liter must på pastörisering i pastören. Instruktionerna säger 90 grader i 30 minuter, men jag tror det räcker gott med 80 grader i 15-20 minuter. Det är vad som sägs i de flesta forum i Sverige.

Nu är det dags att tappa upp musten, det blir direkt från pastörens tappkran i ståpåsar. Blir nog en 7-8 påsar åtminstone, av omogen frukt!

 

Annonslänk.
Om du klickar på länken och köper en produkt från Elegant Themes så kommer vi att erhålla en viss ersättning.

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng