av Henrik Rossini | sep 13, 2018 | Nyheter
Tyvärr hinner jag inte gå på detta, men var förra året. Väldigt trevligt ordnat!
Se inbjudan från Cidersällskapet:
Cidermässa på Spritmuseum
Söndag 23 september kl 12-16
Välkommen att provsmaka Sveriges bästa hantverkscider och prata med producenterna bakom dryckerna. För tredje året i rad bjuder Spritmuseum och Riktig Cider in till en mässa där vi presenterar den bästa hantverkscider som tillverkas i Sverige. På plats är också Fruktförmedlingen, Ciderfrämjandet och Humlegårdens ekolager för er som vill få inspiration att börja tillverka cider på egen hand.
Medverkande cidertillverkare:
Bredalens Gårdsmusteri, Ingarö, Värmdö
Fruktstereo, Malmö
Pomologik, Strängnäs
Vistakulle fruktodling, Huskvarna
Köpings musteri
Östgötaslätten Microcider
Josgrop, Köpenhamn
Övriga medverkande:
Riktig Cider
Äkta vara/Fruktförmedlingen
Humlegårdens ekolager
Ciderfrämjandet
Fri entré.
Kl 12-16.
Provsmakningsbiljetter: 25 kr/st.
Varmt välkomna!
av Henrik Rossini | aug 25, 2018 | Mustning, Nyheter
Så mycket äpplen det har kommit i år, helt otroligt!
Grenarna viker sig nästan och jag har redan varit iväg med flera skottkärror nedfallen ofärdig frukt på komposten.
Förhoppningsvis tycker rådjuren att jag är en snäll människa.

I mitten av september brukar mina träd ge mogen frukt, de är av sorten Risäter och Wealthy. Fast kanske blir det tidigare med tanke på den värme som varit.
För att känna efter om äpplet är moget ska det gå att göra ett märke i skalet med ett lätt tumtryck. Man ser även på kärnorna att de är mörka om man delar äpplet.

I år kommer jag att satsa på att pressa en hel del must och paketera i 3-liters sk pouchbags som du kan läsa om i detta inlägg. Först pastöriserar jag musten i 80 grader 15 minuter sedan fyller jag pouchbagsen med het must.
Jag kommer skriva om hur jag tar hand om min must här på sajten för del 4 i min serie om äppelmust hanns inte med i höstas!
Det kommer att finnas möjlighet att köpa begränsat antal av dessa 3-liters förpackningar för 180 kr/st. Avhämtning i Bäck i Valbo. Då får man lokalt producerad hantverksmust i en förpackning som öppnad håller ca 1 månad i kylskåp och oöppnad minst ett år på mörk och sval plats.
Skicka gärna ett meddelande till mig om du är intresserad, henrik@ettappleomdagen.se
Vi hörs!
av Henrik Rossini | jun 29, 2018 | Nyheter
Sommar, semester och sol. Men ännu ett tag tills äpplen är färdiga så vi kan börja göra must.
I våras lyckades jag förstöra min damejeanne som jag jäser cider i. Beställde därför en ny lösning från Humlegårdens Ekolager plus att jag passade på att ta hem lite sommarpyssel. Något som jag inte testat innan.
Ska försöka rapportera hur det går med resultatet här. Kolla här vad som är på gång.
https://youtu.be/P2USeQdoEx0
av Henrik Rossini | jun 26, 2018 | Nyheter
Det verkar bli ett riktigt äppelår. Kryllar av äpplen på träden. Nästan så grenarna inte orkar med längre.



av Henrik Rossini | jun 21, 2018 | Nyheter
Midsommartid och nya äpplen växer på träden. Dessa ska bli god äppelmust i höst.
Risäter

Wealthy
