Glöm inte att ta hand om din utrustning

19 oktober, 2021 | Mustning

Säsongen börjar närma sitt slut för oss äppelmustare. Jag själv har redan packat ihop min utrustning då vädret snabbt slog om till kyligt och mitt musteriverksamhet bedrivs utomhus.
En påminnelse kan vara på sin plats att inte bara kasta in utrustningen i något skrymsle, utan att du går igenom den och ser till att den är i bra skick inför nästa säsong

Här kan du läsa om min utrustning

Glöm inte att ta hand om din utrustning 1
Glöm inte att ta hand om din utrustning 2
Glöm inte att ta hand om din utrustning 3

Hinkar, presslådor, pressnät, kastruller, pastörer, press och kross – allt behöver gås igenom. För det är inte så kul att börja nästa säsong med kladdiga och skitiga grejer.

Jag har t ex en hydropress med ett membran som fylls med vatten. Det är lätt att det fastnar äppelrester och vatten i skarven mellan pressplattan och mebranet. Jag skruvade loss membranet genom att losa på muttern under och tappa ut restvatten. Sedan torkade jag bort äppelrester och gjorde rent hela membranet som sedan torkades torrt.

Min elektriska kross har gått för fullt i år och krossat närmare 1.4 ton äpplen. Den får nu gå i välbehövlig vila, men först plockade jag isär plattan där knivarna sitter på och rengjorde allt noggrant.  Även gummilisten som sitter runt botten på krossen rengjordes lite extra.

Glöm inte att ta hand om din utrustning 4

Alla kärl är diskade och rengjorda och inställda i kallkällaren. Pressnäten tvättade i tvättmaskin och pastören avtorkad och nedstoppad i sin originalkartong.

Nu kan man känna sig nöjd efter denna säsong och när allt ska fram igen i augusti nästa år så är det bara köra igång igen.

Annonslänk.
Om du klickar på länken och köper en produkt från Elegant Themes så kommer vi att erhålla en viss ersättning.

Starta Mikromusteri!

Starta Mikromusteri!

I år kommer jag att testa en ny ide som jag fått av en familj som var intresserade av att börja erbjuda mustning åt privatpersoner tillsammans med sina ungdomar.

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng