Säsongen börjar närma sitt slut för oss äppelmustare. Jag själv har redan packat ihop min utrustning då vädret snabbt slog om till kyligt och mitt musteriverksamhet bedrivs utomhus.
En påminnelse kan vara på sin plats att inte bara kasta in utrustningen i något skrymsle, utan att du går igenom den och ser till att den är i bra skick inför nästa säsong
Hinkar, presslådor, pressnät, kastruller, pastörer, press och kross – allt behöver gås igenom. För det är inte så kul att börja nästa säsong med kladdiga och skitiga grejer.
Jag har t ex en hydropress med ett membran som fylls med vatten. Det är lätt att det fastnar äppelrester och vatten i skarven mellan pressplattan och mebranet. Jag skruvade loss membranet genom att losa på muttern under och tappa ut restvatten. Sedan torkade jag bort äppelrester och gjorde rent hela membranet som sedan torkades torrt.
Min elektriska kross har gått för fullt i år och krossat närmare 1.4 ton äpplen. Den får nu gå i välbehövlig vila, men först plockade jag isär plattan där knivarna sitter på och rengjorde allt noggrant. Även gummilisten som sitter runt botten på krossen rengjordes lite extra.
Alla kärl är diskade och rengjorda och inställda i kallkällaren. Pressnäten tvättade i tvättmaskin och pastören avtorkad och nedstoppad i sin originalkartong.
Nu kan man känna sig nöjd efter denna säsong och när allt ska fram igen i augusti nästa år så är det bara köra igång igen.