Nu har min nya utrustning för äppelmustning kommit

Nu har jag äntligen fått all utrustning för äppelmustning som jag beställt från Rååpress.

Det var dels en elektrisk kross med kapacitet ca 600 kg frukt i timmen, en fruktpress som drivs med vatten (sk membranpress/hydropress)som klarar runt 60-89 liter must i timmen och sist men inte minst en pastör på 27 liter så att jag snabbt kan pastörisera stora mängder must i taget.

Spännande att få testa detta! Ska se om jag kan ”tigga” till mig lite äpplen i byn då mina äpplen är klara först om 3-4 veckor.

Vill du veta mera om hur man mustar äpplen så kika på min ”äpplemustarskola” som nu är klar och är uppdelad i fyra inlägg.

 

Gör egen äppelmust – ta hand om din must

Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar.

  1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
  2. Förberedelser inför mustning
  3. Dags att musta äpplen
  4. Ta hand om din äppelmust
Del 4 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust” Om du har följt min äppelmustarskola  innan så borde du nu ha en del äppelmust, sk råmust, som du behöver ta hand om. Du kan läsa mer om hur man gör musten i mitt förra inlägg Must håller bara ett par dagar i kylskåpet innan den börjar jäsa, så du behöver bestämma dig rätt snabbt hur du ska ta hand om all din must. Jag kommer nedan att ge tips på fyra olika metoder.

Frysning

Ett enkelt och bra sätt att bevara musten är att frysa in den i flaskor, kärl eller ståpåsar (som tål just infrysning). Då behåller du musten precis som den är med dess smaker. Kom bara ihåg att inte fylla kärlen fullt ut, utan lämna utrymme så att musten kan expandera då den fryser. När du sedan ska dricka den tar du bara fram den några timmar innan så har du iskall god äppelmust att bjuda på. Denna metod fungerar bra om du har gott om utrymme i frysen eller då du inte fått så mycket must. Råmusten är den absolut godaste musten.

Pastörisering

Om du inte har gott om plats i frysen så är alternativ två att pastörisera musten. Pastörisering är en metod som Louis Pasteur kom fram till genom att värma upp t ex must för att ta död på de bakterier och mikroorganismer som finns i drycken. På så vis håller den längre och kan även förvaras i rumstemperatur. Läs mer på Wikipedia Om du ska pastörisera din must så kan du koka upp den i t ex en stor gryta till ca 80 grader och låta den puttra i den temperaturen i ca 15-20 minuter. Skumma musten och fyll sedan väl rengjorda flaskor ända upp till toppen. Skruva på lock eller kapsylera och låt flaskorna sedan långsamt svalna innan du lagrar dem. Tänk på att rengöra flaskorna noga innan användning. Sterilisera dem sedan i ugn i ca 100 grader i 10 minuter. Går också skölja ur med t ex Atamon som en extra åtgärd. Ett annat sätt att pastörisera musten är att först fylla flaskor med must och sedan värma upp flaskorna i en stor gryta till 75-80 grader under 15 minuter innan de korkas igen. Om du får mycket must så tar det väldigt mycket tid att pastörisera must på spisen. Det finns då utrustning som t ex doppvärmare eller pastöriseringsapparater som kan hantera detta. En ny kul produkt är pastören som Rååpress tagit in och kan hantera ca 27 liter must i timmen (9 st 3-liters ståpåsar). Den har även en praktisk tappkran som gör det enkelt att fylla musten när den är klar i det kärl du vill använda.
Gör egen äppelmust - ta hand om din must 1

Pastör från Rååpress

Ett nyare sätt att paketera musten på är i sk bag-in-box förpackningar eller ståpåsar, läs mer och köp dessa på t ex Rååmust hemsida. Ett smart alternativ och du slipper hålla på med rengöring av flaskorna. Must som fryses eller pastöriseras kan du lätt lagra i minst 12 månader ofta upp till 2 år. Helst i en kallkällare eller på något mörkt och svalt ställe. Öppnad förpackning med pastöriserad must kan förvars i kylskåp ett par månader.

Konserveringsmedel

Ett alternativ som jag inte förespråkar och inte heller har testat själv är att använda dig av konserveringsmedel för att lagra din äppelmust. Dessa påverkar dock smaken på din must vilket man inte vill. Det går att använda t ex Atamon eller Kaliumsorbat för att konservera. Läs på deras respektive  förpackning om hur du använder dem.

Göra äppelvin eller äppelcider

Ett sista sätt att ta hand om must är att jäsa den och göra din egen äppelcider eller äppelvin. Då fyller du lämpliga jäshinkar med ren äppelmust och tillsätter jäst. Följ anvisningarna på det jästpaket du köper. Är du intresserad av att göra cider så kika in mina inlägg om cidertillverkning här Dessa fyra sätt kan du använda dig av när du pressat din must. Jag brukar av ca 100 liter själv frysa in en tredjedel must i 5 liters dunkar, pastörisera en tredjedel och fylla i ståpåsar och göra cider på ca 30 liter. Har du lyckats bra med din äppelmust och har en kul berättelse att dela med dig av? Kontakta gärna mig på hej@ettappleomdagen.se så kanske det kan bli ett inlägg här på webbplatsen.

Risäter och Wealthy

Risäter och Wealthy, det är de sorter som hänger på våra träd. Iallafall enligt de pomologer som besökte Wii Trädgårdar i Ockelbo för något år sedan.

Risäter och Wealthy 2
Risäter är ett äpple med härkomst från Värmland, kan man läsa i boken ”Äpplen i Sverige” av Håkan Svensson och Kent Kastman. Äpplet har långa ståtliga stjälkar.

Några kännetecken:

  • Medelstor
  • Vid mognad fett skal
  • Fast fruktkött med en svag, söt något syrlig smak utan särskild arom

En hushållsfrukt som mognar oktober-december, beroende på zon. Hos oss i mitten september. Ett ypperligt mustäpple i mitt tycke.

Risäter och Wealthy 3

Wealty heter den andra sorten. Ett amerikanskt äpple ursprunget från ett paradisäpple. Kom til Sverige under 1880-talet. Ränderna som gick hela vägen ner i stjälkhålet var typiskt ett Wealthy äpple, berättade pomologen vi träffade.

Kännetecken:

  • Medelstor
  • Tunt glänsande skal
  • Saftigt och löst fruktkött
  • Svagt syrlig och aromatisk smak

Ska enligt boken mogna i november, men samma här den är klar för oss i mitten september.

Vilka äpplen har ni? Mejla gärna mig din äppelhistoria!

Ny utrustning för att göra äppelmust

I år verkar det återigen vara dags för ett rejält äppelår, iallafall för mig. Gott om blomning på träden och massor av kart är det nu. Det ser lovande ut än så länge vilket är jättekul. 🍎🍏

Jag har börjat inse att min befintliga utrustning, en fruktpress köpt på blocket som ger runt 5-7 liter per pressning samt en manuell fruktkross (en sk pigifrutta baby) inte hinner ta hand om all frukt. Jag har stått flera helger i september från morgon till kväll och krossat…och pressat och krossat….men nu är det slut på det. Jag tänker att nu ska den utrustningen hyras ut och om inte det fungerar så säljer jag den vidare till någon som nöjer sig med mindre mängder must. Jag har tagit ut runt 100 liter must på denna då det varit äpplen på träden så den fungerar och ger bra motion och styrka.

Ny utrustning för att göra äppelmust 4

Min befintlíga fruktpress och fruktkross

Sedan förra året har jag därför börjat leta efter värdiga ersättningsprodukter till min nuvarande utrustning. Jag har tidigare handlat från Estland och Fruktpress, vilket fungerat bra, men inser att det är ganska långt bort om det ”händer något” och blir dyrt och krångligt att hantera eventuella garantier. Jag ville hellre köpa från ett svenskt företag och ha en bra kontakt som kan bistå med hjälp vid behov.

Efter att ha hittat på ett antal leverantörer som säljer utrustning för att göra egen äppelmust och jämfört deras produkter föll valet på Rååpress från Helsingborg. Detta efter att ha fått en bra kontakt med ägaren Per Sjöberg som var väldigt trevlig, hjälpsam och engagerad.

Val av fruktkross

Jag har sedan tidigare en manuell fruktkross, en sk pigafrutta baby från Italien som är väldigt effektiv att krossa äpplen i. Nackdelen då man ha mycket äpplen är att det tar tid att veva.

Ny utrustning för att göra äppelmust 5

Pigifrutta Baby

Önskemålet var därför nu att uppgradera till en elektrisk fruktkross och valet stod länge på Speidels gula fruktkvarn för nästan 10 000 kr. Fördelen med denna produkt var att att den tog stora mångder äpplen i taget, man kunde t ex hälla i en hel hink med äpplen direkt så krossade den allt effektivt till en fin fruktmassa, plus att den var lätt att rengöra. Nackdelen var förstås priset, nära på dubbla gentemot en kross jag tillsist valde. Dessutom fick jag indikationer på att tratten rätt plastig och då maskinen krävde en 16A säkring, vilket jag inte hade utomhus, så valde jag tillsist bort den trots fina betyg.

Jag tittade vidare på en maskin kallad Fruitshark från Fruktpress som låg i prisklass runt 6000 kr. Denna maskin var lite lägre och verkade också otroligt effektiv. Tillverkad i Tjeckien. Lite småkrånglig att hantera upplevde jag det som och då även denna kross krävde 16A samt skulle dessutom beställas från Estland avstod jag även denna.

Av en slump hittade jag ett relativt nystartat företag, Rååpress från Helsingborg, via ett vanligt Google-sök. Deras produkter för hemmabruk föll mig direkt i smaken. Verkade vara anpassade för den vanliga användaren.

Deras sk elektriska fruktkross 1500 klarade sig på normala 10A säkring, hade inbyggt säkerhetstänk och kunde hantera runt 600 kg frukt i timmen. Priset låg strax under 6000 kr så denna produkt verkade passa mig väldigt bra som har två fullstora träd och tänker mig att samla in äpplen även från de som inte kan ta hand om dem.

Enda nackdelen jag fann var att man inte kunde hälla i flera äpplen i taget i tratten utan konstruktionen är gjord så man bör mata dem en och en i ett jämnt flöde. Detta är nog mest en vanesak och jag tror inte det kommer bli något problem i slutänden för den mängd jag kommer använda. Med en rostfri stor tratt och enkel att rengöra så kändes denna kross som en optimal lösning för mig och för de flesta standardhushåll.

Har man behov av större kapacitet fanns även en större modell.

Ny utrustning för att göra äppelmust 6

Elektrisk Fruktkross 1500 från Rååpress

Välja fruktpress

Jag behöver även en press för att få ut den goda äppelmusten ur de krossrester som man fått ut med krossen ovan. Det finns flera olika varianter av fruktpressar för privatpersoner, jag sammanfattar dem här:

Skruvpress
Detta är den vanligaste pressen i hushållen. Finns i trä (ofta bok) och rostfritt material. Man fyller pressen med fruktmassa och skruvar ovanpå så att massan pressas nedåt och musten rinner ut. Med 12-18 liters pressarna får du ut mellan 5-8 liter must per pressning. Dessa passar alltså allra bäst för dig som kanske har ett eller två äppelträd och har lite tid över. Pressarna är väldigt prisvärda, robusta och lätta att hantera.

Ny utrustning för att göra äppelmust 7

Skruvpress från Rååpress

Hydraulisk press
Men denna använder du en hydraulisk domkraft med tryckkraft på ofta mellan 3-5 ton för att pressa ihop fruktmassan ger dig äppelmust. En väldigt lämplig produkt om du har lite fler äppelträd. Den kräver varken el eller vatten och kan därför användas i stort sett överallt.

Ny utrustning för att göra äppelmust 8

Hydraulisk Fruktpress på 23 liter från Rååpress

Membran press
Dessa pressar drivs av trycket från en vanlig vattenslang eller tryckluft. Inuti pressen sitter ett membran som utvidgar sig av vatten eller luft och trycker fruktmassan mot kanterna så att musten rinner ut nertill. En väldigt effektiv press som ger bra med must då man fördelar fruktmassan över en större yta jämfört med pressarna ovan som bygger på att man pressar ihop äppelmassan nedåt och skapar en stor klump i botten. Detta är en press som lämpar sig väldigt väl för dig som har flera äppelträd

Membranpress från Rååpress

Membranpress från Rååpress

Jag hade i min uppgraderingsrunda funderingar på att leta upp en större hydraulisk press då jag inte fick ut så mycket i min lilla press. Jag tittade på pressar med kapacitet runt 25-50 liter för att åtminstone halvera tiden vid pressen. Tanken var då också att hyra ut den under den tid jag inte använde den. Nackdelen med dessa större pressar är att man behöver rätt mycket äpplen för varje pressning. Har man mindre mängder äpplen så hamnar massan långt ner i botten på pressen och det blir svårt utvinna musten.

Efter noggrant avvägande så ändrade jag mig pga detta och valde istället en lite dyrare membranpress eller i mitt fall en sk hydropress som drivs av vatten. Pris strax under 8000 kr. Denna ska jag ställa upp på gården, fylla med fruktmassa och koppla in vattenslangen till för att pressa ut musten med vattenkraft, visst låter det smidigt!

Den press jag har valt är alltså en rostfri Membranpress 40 liter från Rååpress vilken kommer att ge mig i runda slängar 20 liter äppelmust per pressning vilket är en tre-fyrdubbling av kapacitet mot för idag per runda.

Pastörisering av musten

Äppelmusten måste också snabbt tas om hand. Den håller max två dagar i kylen eller kallkällaren innan den börjar jäsa så jag brukar då göra cider av det mesta för att lättare kunna förvara musten. Den must som blir kvar har jag dels fryst in och dels pastöriserat genom kokning. Den senare processen är väldigt tidskrävande och jag har en 15 liters gryta som jag stått och rört om i under 1,5-2 timmar för att koka upp musten i. Musten har jag sedan hällt över i en rostfri kanna och  sedan fyllt i sk ståpåsar (som kan användas för förvaring av äppelmust i upp till 2 år).

Jag tänkte därför komplettera mitt inköp med utrustning för att lättare ta hand om musten, cider är gott men jag vill även bevara äppelmusten och kanske kunna sälja en del och hjälpa andra att ta hand om sina äpplen.

På Fruktpress.se hade jag spanat in en sk doppvärmare från Speidel som värmde upp musten snabbare än en vanligt spisplatta. Jag fick dock förklarat för mig att denna inte var så lätt att använda. Man bör hela tiden röra om i grytan för att få en jämn uppvärmning och dessutom kräver utrustningen väldigt hög effekt för att vara lämplig för vanlig hushållsanvändning (3200W).

En riktigt kul vändning i denna jakt blev därför då Per på Rååpress presenterade deras sk rostfria pastör som tar 27 liter i taget. Denna apparat värmer upp musten tilll 80-82°C på ca en timme och håller sedan per automatik värmen i 20 minuter. När den är klar så avger den en ljudsignal och man kan därefter via den inbyggda tappkranen tappa upp musten direkt i sina förvaringskärl, ex ståpåsar. Denna pastör går även att använda till att konservera frukt och grönsaker i burkar så plastraster medföljer. Effekten på denna är 2000W och priset är 1590 kr.

Ny utrustning för att göra äppelmust 9

Pastör från Rååpress

Sammanfattning

Att välja utrustning för att göra egen äppelmust är såklart helt beroende av hur mycket äpplen man har och vilken ambition man har för att ta hand om dem. För vårt behov har jag nu kommit fram till att följande produkter från Rååpress ska kunna täcka behovet under flera år framåt utan att jag ska behöva lägga ner allt för mycket tid på att ta hand om all must.

Jag tänker mig att dels att kunna ta hand om mina egna två äppelträd men även få tillbaka en del av investeringen genom att hjälpa grannar och andra äppelägare att göra äppelmust mot en liten ersättning.

Beställde även ståpåsar på 3 liter för att lagra musten i. Allt fraktfritt förståss. Produkterna levereras förhoppningsvis under nästa vecka så jag kan börja känna på dem, det ska bli kul. Mina äpplen är dock inte klara förrän i september så jag får nog börja med att testa på någon annans frukt innan dess.

Fortsättning följer med test och utvärdering av produkterna.

Stort tack till Per Sjöberg på Rååpress för bra hjälp och förklaring samt lån av bilder.

Tävla i SM i hantverkscider

Svenska Ciderfrämjandet informerar om SM i hantverkscider som nu arrangeras för fjärde året i rad. Man arrangerar detta tillsammans med Spritmuseum och delar upp tävlingen i två kategorier:

  • Aspiranter – som tillverkar för ”husbehov”.
  • Yrkesverksamma ciderproducenter – tillverkning för försäljning.

Fyll i anmälningstalongen som finns på denna länk för att annäla dig;
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc78wmSp9tzDasSOP…/viewform

Volym: Minst 50 cl-flaska som är märkt med kontaktuppgifter.
Inlämning 9-15 augusti.

Läs mer om arrangemanget på Ciderfrämjandets Facebook

Äppelår

Gott om blommor och nu gott om kart. Det ser ut att bli ett riktigt fint äppelår i år.

Äppelår 10 Äppelår 11 Äppelår 12

Ska kika på bättre utrustning i år för att enklare ta hand om allt. Kanske en elektrisk kross och en press med större kapacitet.

Hyr äppelkross och fruktpress i Valbo

Nu kan du hyra min utrustning via Hygglo.se.

1 dag 300 kr
3 dagar 500 kr
En vecka 700 kr

Så kan du göra din egen äppelmust! Ljuvligt gott. Jag hyr ut min fruktkross (pigifrutta baby) & fruktpress tillsammans. Pressen tar ca 15-18 liter äppelmassa gången vilket blir runt 5-7 liter must beroende på vilken sort man har.

Du behöver också tillgång till vatten för att kunna tvätta dina äpplen, skottkärra eller sopsäck för överbliven äppelmassa och kärl för att ta hand om all äppelmust.

Se ett kort klipp här om hur det går till att göra egen äppelmust:
Läs mer om ur du mustar i min serie om att musta äpplen

Ställningen i videoklippet hyrs inte ut.

Utrustningen är lätt att spola av. Allt ska vara rengjort innan återlämning.

Här kan du se mer information

PS! Använd rabattkoden stolt-hund-19n så får du 150 kr att hyra för!

Ömsom must ömsom vin

Ömsom must ömsom vin 13

I väntan på höstens äppelskörd satte jag för andra gången Wineexperts Chai Maison. Rätt enkelt att få till.

Allt medföljer i paketet, från koncentrerad druvjuice till klarningsmedel.
Fyra veckors väntan (hälften kvar nu).

Ömsom must ömsom vin 14

 

 

 

 

Dunderglögg gör julstämning i februari

Jag funderade hela senhösten på att göra en batch dunderglögg, efter inspiration av min svågers fru Sofia som bjudit oss på denna goda hemgjorda dryck. Det var dock svårt att hitta svagdricka så tiden rann iväg och så var julen plötsligt över.

En dag i slutet av december hade äntligen Stora Coop i Valbo lyckats stapla upp ett antal flaskor på hyllan. Så jag slog till med en baktanke att vad f-n det är ju en jul även 2020!

Jag satte en hink med glögg den 30 december och efter ca sex veckors jäsning är min dunderglögg nu äntligen klar. Den bör stå minst tre veckor, men gärna lite längre.

Jag har jag filtrerat den och tappat över på flaskor. Det blev sisådär ca 5 liter glögg. Doftade riktigt juligt och en liten avsmakning kunde man ju inte låta sig gå en förbi. Den har verkligen potential! Nu får den vila i kallkällaren till nästa jul, om det går vänta så länge, för visst finns det väl något som heter påskglögg?

Receptet på dunderglöggen hittar du här

Dunderglögg

Det har varit tyst på bloggen ett tag då det var ett uselt äppelår 2019.

Jag tänkte istället bjuda på ett recept på dunderglögg som jag äntligen har satt efter att ha letat svagdricka hela december. Glöggen ska stå och mogna 3-6 veckor så man bör göra detta i november helst, men jag kör en batch nu för julen 2020 istället. Då blir den ännu godare.

Blanda tre st 1,5 liters petflaskor med svagdricka, en burk folköl, 2,5 kg socker, en påse kardemummakärnor (10 gram), en påse hela nejlikor (10 gram), 5 skivade råa potatisar, en bit riven ingefära, nån kanelstång, ca 250-500 gram russin och en 50 grams vanlig jäst i en 10 liters hink.

Rör om så att sockret löser upp sig ordentligt.

Täck med plastfolie och gör något hål i den. Låt stå utan att röra om i minst tre veckor.

Sedan ska det bara vara att tappa upp den på väl rengjorda flaskor. Se till så att bottensatsen inte följer med bara. Låt mogna så länge du orkar, t ex till nästa jul.

 

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng