Årets cider buteljerad

Juldagen och äntligen lite tid över att ta hand om årets cider. Den har fått stå och mogna i jäskärl efter att ha satt den i augusti och blivit omtappad i oktober.

Egentligen skulle ja ha buteljerat redan i oktober/november men ibland hinner man inte. Vi får se hur resultatet blir, man bör väl inte låta cidern mogna i jästunnan har jag läst.

Det är tur att man spar flaskor under året för det behövs en del inför en buteljering av 30 liter cider.

Årets cider buteljerad 1

Flaskorna tvättar jag rena innan jag ställer undan dem, så i dag sköljde jag dem bara med hett vatten och desinficerade med lite Starsan.

För att få kolsyra i cidern tillsätter jag ca 10 gram socker per liter. Då efterjäser det lite lagom i flaskan så bubblor skapas.

Flaskorna tappas och kapsyleras med en kapsylerare, förutom vinflaskorna med skruvkork.

Flaskorna räckte nästan till all cider blev en liter kvar jag satte att göra vinäger av istället.

Batch 2018 tar nu plats i kallkällsren för att efterjäsa lite bubblor, vilket tar ca 2-3 månader. Så till påsk får jag njuta av slutresultatet. Tur jag har kvar lite av årgång 2017!

Årets cider buteljerad 2

Första omtappningen

I går tappade jag om min cider från den nya Spiedel jästunnan till en vanlig plasttunna. Med hjälp av hävert förde jag över allt utom bottensatsen.

Sen blev det rengöring av utrustning.

Än så länge är cidern lite grumlig men det kommer bli bättre efter några omtappningar.

Jag mätte oecslehalten och enligt min utrustning är det 5 enheter kvar till 0 då cidern ska vara helt utjäst.

Man kan inte lita på hushållsutrustning. Det är flera faktorer som spelar in då man mäter för ett perfekt resultat. T ex bör man mäta i rumstempererad vätska. Inte alltid man orkar bry sig om alla måsten och då kan resultaten skilja sig.

Nu låter jag den stå en månad till innan nästa omtapp.

Äppelcider satt på jäsning

Efter helgens mustning blev det 30 liter ren äppelmust att göra cider av.

Oechslemätaren stannade på 1050, rekommendationen är 1055, men jag lät det vara.

En blandning av Risäter och Wealthy ger en mörk söt äppelmust som passar ypperligt att göra cider av.

Äppelcider satt på jäsning 3

Förkulturen som stått två dygn hälldes i, jäslock på och invänta den första skummningen innan kärlet fylls upp till toppen.

Minst 3-4 veckor låter jag detta stå nu i ca 15 grader.

Äppelcider förkultur

Det blev pressning i helgen, ca 35-40 liter. Att göra cider av denna gången.

Tänkte inviga mitt Spiedel jäskärl för cider och den rymmer 30 liter.

Provar en ny jäst från Humlegårdens, Safcider. Det är fjärde varianten jag testar nu. Tidigare har jag provat champagnejäst, alejäst och ciderjäst Mangroove Jacks.

För att pangstarta jäsningen rekommenderas att man gör en förkultur.

Äppelcider förkultur 4

Häll jästen i en petflaska med 1 dl ljummet vatten. Rör inte om. Låt stå en kvart. Häll i 1 msk socker och täck öppningen med en bomullstuss.

Låt stå över natten och fyll på med 7 dl vatten som blandats med 7 msk socker. Skaka blandningen, sätt på kork (skruva löst).

Efter två dygn kan du använda förkulturen.

Cidermässa 23 september

Tyvärr hinner jag inte gå på detta, men var förra året. Väldigt trevligt ordnat!

Se inbjudan från Cidersällskapet:

Cidermässa på Spritmuseum

Söndag 23 september kl 12-16

Välkommen att provsmaka Sveriges bästa hantverkscider och prata med producenterna bakom dryckerna. För tredje året i rad bjuder Spritmuseum och Riktig Cider in till en mässa där vi presenterar den bästa hantverkscider som tillverkas i Sverige. På plats är också Fruktförmedlingen, Ciderfrämjandet och Humlegårdens ekolager för er som vill få inspiration att börja tillverka cider på egen hand.

Medverkande cidertillverkare:

Bredalens Gårdsmusteri, Ingarö, Värmdö

Fruktstereo, Malmö

Pomologik, Strängnäs

Vistakulle fruktodling, Huskvarna

Köpings musteri

Östgötaslätten Microcider

Josgrop, Köpenhamn

Övriga medverkande:

Riktig Cider

Äkta vara/Fruktförmedlingen

Humlegårdens  ekolager

Ciderfrämjandet

Fri entré.

Kl 12-16.

Provsmakningsbiljetter: 25 kr/st.

Varmt välkomna!

Första skörden

Det är många och små äpplen på träden i år. Normalt sett har jag börjat skörda mina äpplen i mitten av september, men nu ramlar de ned av sig själv, fruktköttet är ätbart och kärnorna är mörka så det är bara att köra igång.

Första skörden 5

Jonna och jag tog med oss plastbackar och kassar och offrade torsdagskvällen till att plocka fallfrukt. Eller jag plockade och Jonna babblade. Typiskt arbetsfördelning mellan oss.

Ett par kilo blev det innan regnet kom och nu får de stå till helgen och gotta till sig inför årets första mustning.

Skulle tro att jag får ut mellan 20-25 liter must av detta med min handpress.

Första skörden 6

Snart dags att göra äppelmust

Så mycket äpplen det har kommit i år, helt otroligt!

Grenarna viker sig nästan och jag har redan varit iväg med flera skottkärror nedfallen ofärdig frukt på komposten.

Förhoppningsvis tycker rådjuren att jag är en snäll människa.

Snart dags att göra äppelmust 7

I mitten av september brukar mina träd ge mogen frukt, de är av sorten Risäter och Wealthy. Fast kanske blir det tidigare med tanke på den värme som varit.

För att känna efter om äpplet är moget ska det gå att göra ett märke i skalet med ett lätt tumtryck. Man ser även på kärnorna att de är mörka om man delar äpplet.

Snart dags att göra äppelmust 8

I år kommer jag att satsa på att pressa en hel del must och paketera i 3-liters sk pouchbags som du kan läsa om i detta inlägg. Först pastöriserar jag musten i 80 grader 15 minuter sedan fyller jag pouchbagsen med het must.

Jag kommer skriva om hur jag tar hand om min must här på sajten för del 4 i min serie om äppelmust hanns inte med i höstas!

Det kommer att finnas möjlighet att köpa begränsat antal av dessa 3-liters förpackningar för 180 kr/st. Avhämtning i Bäck i Valbo. Då får man lokalt producerad hantverksmust i en förpackning som öppnad håller ca 1 månad i kylskåp och oöppnad minst ett år på mörk och sval plats.

Skicka gärna ett meddelande till mig om du är intresserad, henrik@ettappleomdagen.se

Vi hörs!

Rödvinet är klart

Idag var det äntligen tid och dags att tappa upp vinet. Bäckvin Cabernet Sauvignon.

Det blev egentligen klart i slutet av juli, men jag lät det stå någon vecka för att bubblorna skulle försvinna.

För att vara mitt första rödvin så är jag nöjd även om smaken är rätt tunn. Det blev upptappning på de bag-in-box jag köpt för äppelmusten, gamla vinflaskor och en plastdunk. Man tager vad man haver…

Rödvinet är klart 9

Nu väntar vi på att få plocka av äppelträden, de tippar snart omkull av alla äpplen. Längtar efter årets must!

 

Rödvinet börjar bli klart

Det har nu gått ca 30 dagar och enligt instruktionen ska vinet nu börja närma sig färdigt. Jag tappar därför över vinet till en tunna för att få bort avlagringar i botten. Det var en hel del skräp i botten så några liter försvann i slasken, men det får man räkna med.

Självklart blir det lite provsmakning. Tyvärr verkar det fortfarande finnas lite kolsyra i vinet vilket det inte ska vara. Lite stickande bubblor. Man kan låta vinet stå ett tag till så ska det försvinna. Går även att röra om i hinken med jämna mellanrum för att påskynda processen.

Hade även i lite vinsvavla enligt instruktionen. Ca 1/4 tesked för att vinet ska klara sig mer än tre månader och även behålla färgen.

Jag låter vinet stå en eller två veckor och kollar om det går att tappa upp det på flaskor sedan.

Rödvinet börjar bli klart 10

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng