Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar.
Uppdatering
Nytt inlägg om elektrisk kross och hydropress.
Del 1 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”
Det är dags att göra egen äppelmust, men innan du kan börja musta måste du se till att ha rätt utrustning.
Man kan klara sig med en elektrisk råsaftcentrifug om man bara har lite äpplen, men vill du göra det på ”riktigt” och dessutom har gott om äpplen på dina träd (eller kan få tag på äpplen av grannar eller vänner) rekommenderar jag inköp eller lån av en kross och en press. Det kan bli en rätt rejäl investering om du ska köpa allt på en gång, så om du kan gå ihop med några grannar eller vänner så kan ni dela på kostnader och hjälpas åt att musta, det är en trevlig aktivitet att göra flera tillsammans.
Via Studiefrämjandet kan man få låna utrustning, om man samtidigt startar en studiecirkel kring mustning. Det skiljer sig säkert lokalt, men hör efter på din ort vad som gäller. Var ute i god tid bara, det kan vara flera som har samma tankar.
Litteratur
När jag skulle musta första gången följde jag nybörjarinstruktionerna i Ciderboken av Stefan Dehlén och Lena Israelsson. Boken utgavs 1997 av Wahlström & Widstrand och kan idag vara svår att få tag på, men testa att sök på närmaste bibliotek. Annars får du följa mina instruktioner, det är en sammanfattning av boken och mina egna erfarenheter av att musta äpplen.
Krossa äpplena
För att kunna utvinna must ur dina äpplen måste du först krossa dem till mindre bitar. Det gör man enklast med antingen en elektrisk eller en manuell fruktkross. Med krossen kan du snabbt och enkelt krossa alla dina äpplen till en finfördelad massa.
Jag använder en sådan här modell som visas på bilden. Det är en mekanisk kross för frukt och bär och kan t ex köpas via Fruktpress.se. Priset ligger på ca 2 500 kr inklusive frakt.
Den är otroligt enkel att använda, man fyller ”tratten” med rena äpplen och vevar på den stora veven så att frukten finkrossas och hamnar i en bunke under. Bra träning.
Här är det dessutom bra att vara minst två. En som kan fylla på och sortera äpplen, och en annan som vevar på.
Jag har byggt en egen enkel ställning för krossen så den inte ska glida iväg. Går enkelt att göra med några reglar och en gammal lastpall.
Om du inte vill investera i en kross, kan du testa att lägga äpplen i en rejäl hink och försöka krossa dem med en grov trästöt (en regel som du sågar räfflor i änden på). Inte lika enkelt men här finns inga genvägar, äpplena måste finfördelas för att det ska bli must.
Äppelpress
För att pressa ur juicen ur de krossade äppelflingorna behöver du en press. Även här finns det massor av olika varianter, såväl elektriska som drar iväg rejält i pris till manuella med priser från dryga 2000 kr och uppåt 10 000.
Jag hade tur och hittade en press på Blocket, då en äldre dam hade blivit änka och mannen efterlämnade en fin press.
I dag hade jag nog valt en hydraulisk press där man kopplar vattenslangen till pressen så den fyller en gummibehållare i mitten som pressar ur all must. Det ser rätt enkelt ut och man orkar musta mer och gör det snabbare, i alla fall om man är själv.
När du fått klart med kross och press är det dags att kika på övriga tillbehör som är bra att ha. Bunkar att förvara äppelkross i, brödbackar eller säckar att plocka äpplen i, hinkar att ha must i, tillbringare, tratt, slevar osv. Det är ofta sådant du redan har hemma. När det gäller backar så använd sådana som är tillåtna för mathantering. I dem kommer vi förvara de krossade äpplena i väntan på pressning. När det gäller kärl att förvara musten i använd helst rostfritt eller glas. Övriga kärl kan reagera på syran och förstöra drycken.
Utöver detta behöver du naturligtvis vara beredd på att ta hand om musten då du är klar. Det är bra att ha klart redan innan så du snabbt kan ta hand om musten som annars börjar jäsa naturligt på någon dag. Jag sparar på gamla juiceflaskor i plast, glasflaskor och har även några 5 liters dunkar att förvara musten i väntan på pastörisering eller vidareförädling till cider.
Hur man sparar musten utan att den blir förstörd kommer jag berätta om i sista delen av dessa inlägg.
I år testade jag en ny produkt som kallas ”Pouch-bag”. Den fungerar som en bag-in-box, där man fyller 3 liter het, pastöriserad must i påsen och sedan kan lagra den i minst ett år. En öppnad förpackning kan klara sig i kylen säkert en månad eftersom man inte släpper in luft i den.
Rengöring
När du mustar så tänk på att hålla rent omkring dig och göra rent flaskor och sådant du ska förvara musten i. Jag köpte något som heter PBW rengöringsmedel samt Star-San desinfektionsmedel för att göra ren behållare med innan påfyllning. Sådan utrustning köper du enklast via webbenm ex Humlegårdens Ekolager som jag varmt kan jag rekommendera.
Är vi klara nu?
Så, när du väl känner dig väl förberedd med all utrustning är det dags att sätta igång med vårt projekt. Det kan låta som en himla massa förberedelser, men detta gör du ju bara första året, sedan har du allt redo inför nästa säsong – bara plocka fram och rengöra innan du kör igång!
Nu är vi redo för del 2 i serien om hur man mustar äpplen. Vi behöver förbereda oss för den stora mustardagen.PS! Om du har tänkt göra cider av din must, och inte vill vildjäsa, så bör du beställa hem någon passande jäst också. Titta på Humegårdens Ekolager, de har det mesta.