Jag fick en trevlig pratstund med Ulf Engström på Trädgårns Nya Musteri invid Mälaren i Södertälje. I år har han tagit beslutet att lämna över hela ansvaret till sin kollega och delägare Karolina Obrzut.
Ulf är uppväxt i en odlingsfamilj som redan på 1850-talet producerade grönsaker åt Stockholmarna. På 60-talet minns han att familjen hade en 3-400 äppelträd som i huvudsak odlades just för att ätas. Ibland gjorde man nån äppeldryck men fokus var mest på frukten.
Sen kom tangon och Granny Smith från Argentina och intresset för den svenska frukten minskade. Familjen sprängde bort (!) sin äppelodling och började odla andra grönsaker på platsen. Under ett tag var det få äppelodlingar kvar i Sörmland på den tiden.
Så kom åter intresset för svenska äpplen under 2000-talet och inte bara gröna eller röda, utan nu var det viktigt att veta vilken sort man köpte. Svenska äpplena hade gjort ett återtåg och fått renommé igen.
Trädgårns Musteri startar upp under 2015
Ulf drev sin gårdsbutik i Södertälje under liknande former varje år och turister i mängder besökte varsamheten. Uppåt 10-15 000 besökare kommer varje sommar och strosar, fikar, besöker gårdsbutik och plockar jordgubbar. Som ett komplement till verksamheten så dök tanken upp om att starta ett musteri. Främst då för att ta emot äpplen från villaträdgårdar, men även kunna köpa in äpplen för att göra must och sälja under eget namn. Runt 2015 så startade han då Trädgårns Nya Musteri.
Äpplen de köper in till musteriet ska vara ekologiskt odlade, det är viktigt. Man handlar främst från odlingar i Sörmland.
Förra året planterades runt 50 egna träd på Trädgårn. Runt 6-7 olika äppelsorter men även päronträd. Inte så mycket för egen vinning, utan för mångfalden och miljön. Ytterligare en anledning var för att man började sälja äppelträd vidare till privatpersoner. Med odlingen kan man nu erbjuda intresserade att se äppelträden i sin rätta miljö, samt kunna smaka på ett äpple för att avgöra vilket äppelträd som passar.
Man erbjuder även beskärning av äppelträd åt villaägare, så det är inte bara musteri och gårdsbutik.
Must pressar de mest åt villaägare, som kommer med sina äpplen och köper sen tillbaka musten. De ekologiska äpplen de köper in är en mindre del i verksamheten, men distribueras ut via grossister till restauranger och lokala butiker.
Finns en tanke om att köpa in äpplen av Villaägare, men det är tidskrävande så inget är bestämt där. De är noga med att äpplena ska vara sortbestämda, och det kan vara svårt avgöra med äpplen från privatpersoner även om de har koll på de vanligare sorterna.
Ulf berättar också om idéer de har på att personifiera förpackningar som de levererar. Att etikettera musten med t ex en bild på sitt barnbarn eller sina träd för att ytterligare höja värdet på produkten.
Trädgårns must pressas i maskiner de köpt från Rååpress. Under förra året investerade man i ny maskinpark för över en halv miljon. Den förra utrustningen hade levt sen 2015. Så nu är de rustade för en toppsäsong 2023.
Under vintern har representanter från Lettiska leverantören Pro Fruit varit på plats och finjusterat småsaker runt säkerhet och sånt. Deras maskiner och service är han väldigt nöjd med, reservdelar dyker oftast upp på en dag. A och O i denna bransch om man står med en massa äpplen som ska mustas och maskinen krånglar.
Framtiden
För tre år sedan skrev Ulf och Karolina ett avtal om överlåtelse av Trädgårn. Nu 2023 är det året när han lämnar över ansvaret till Karolina. Han har bett om att få hänga kvar på gården och hjälpa till där han kan, men ansvaret för hela företaget lämnar han över nu.
Ulfs 3 tips för dig som är nyfiken på musteri
- Tips för dig som ska starta eget musteri!
Åk runt och besök andra musterier, bilda dig en uppfattning om nivån på din verksamhet. Inte bara i pengar utan personal, kapacitet och teknik. Det här gjorde Ulf innan han startade upp 2015. - Vad man gör med pressmassan som blir över?
Man kan skänka till jägare som utfodrar djur, men tänk på att t ex vildsvin kan förstöra din odling om det sker i din närhet. Går även kolla med bagerier som använder massan i bakning för dess fibrer.
Annars är det bästa att bara kompostera, det tar 1-2 år innan det bryts ner men enklaste och bästa sättet. - Godaste äpplena att musta?
Ingrid Marie, Åkerö, Gravensteiner, Signe Tillish och Oranie (om det går att få tag på). - Äpplen du bör undvika att musta?
Transparent Blanche är en mjölig frukt och när den börjar bli övermogen så är det i princip omöjlig att musta. Dess fruktkött sätter igen maskinerna.