Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar.
Del 2 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”
I förra delen tog jag upp vilken utrustning som är bra att ha för att börja musta. Om du bara har några kilo äpplen är det lite överkurs, men för dig som har några äppelträd och vill ta hand om äpplen så är det en bra start. Jag har klarat mig rätt bra på det jag har. Sen om man tycker det är kul och får mer äpplen, kanske av grannar, så kan det vara läge att köpa lite elektriska prylar som snabbar upp allt. Tips på återförsäljare hittar du alltid på resurssidan.
Nu när vi förhoppningsvis har all utrustning på plats så är det dags att börja plocka äpplen.
Från mitten av september och två veckor framåt har för mig blivit mina egna ”äppeldagar”, det är då jag får skörda och musta äpplen. Om det finns några att skörda det vill säga, vissa år är det ju faktiskt sämre tillgång vilket sägs bero på flera orsaker.
- Ohyra
- Kall och blåsig sommar
- Dålig pollnering
- För hård beskurna träd året innan
För att veta om ett äpple är moget kan man använda sig av det sk tumtricket som beskrivs i Ciderboken. Man trycker helt enkelt med lätt hand tummen i frukten. Om den lämnar ett avtryck är äpplet moget och kan mustas.
Om det är en vacker och torr dag och du bedömer att äpplet är moget är det dags att plocka. Orkar du inte plocka äpplena en och en från trädet så kan du skaka ner dem försiktigt, gärna på en presenning så du slipper gräs och smuts. De äpplen som faller ner frivilligt är mogna Det går bra att använda all fallfrukt som inte är skadad eller möglig. Är den lite skadad går det alltid att skära bort den delen.




När du har plockat av de äpplen du ska musta så kan du antingen vänta en vecka för att höja sockerhalten enligt ovan eller börja förbereda direkt för mustningen. Jag plockar äpplen tisdag/onsdag och förbereder en yta för mustning fredag så blir lördagen och ev. söndagen den stora mustardagen.
Det är rätt smart att förbereda något eller några bord, alternativt någon skiva på bockar, där du kan tvätta, skära, förvara backar inför kross osv
Plocka även fram bunkar, dunkar, hinkar, flaskor, slev, skärbräda, kniv, sil, en sprayflaska med desinfektionsmedel, diskmedel, trädgårdsslang, handduk så du är väl förberedd.
Det viktigast av allt är ändå att ha ett glas lätt tillgängligt, för det godaste som finns är att dricka musten direkt ur pressen.

Nu är vi redo för mustning! I nästa del beskriver jag hur jag gör min must.