Juldagen och äntligen lite tid över att ta hand om årets cider. Den har fått stå och mogna i jäskärl efter att ha satt den i augusti och blivit omtappad i oktober.

Egentligen skulle ja ha buteljerat redan i oktober/november men ibland hinner man inte. Vi får se hur resultatet blir, man bör väl inte låta cidern mogna i jästunnan har jag läst.

Det är tur att man spar flaskor under året för det behövs en del inför en buteljering av 30 liter cider.

Flaskorna tvättar jag rena innan jag ställer undan dem, så i dag sköljde jag dem bara med hett vatten och desinficerade med lite Starsan.

För att få kolsyra i cidern tillsätter jag ca 10 gram socker per liter. Då efterjäser det lite lagom i flaskan så bubblor skapas.

Flaskorna tappas och kapsyleras med en kapsylerare, förutom vinflaskorna med skruvkork.

Flaskorna räckte nästan till all cider blev en liter kvar jag satte att göra vinäger av istället.

Batch 2018 tar nu plats i kallkällsren för att efterjäsa lite bubblor, vilket tar ca 2-3 månader. Så till påsk får jag njuta av slutresultatet. Tur jag har kvar lite av årgång 2017!

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng