I oktober testade jag för första gången att sätta en vildjäst cider, dvs ingen tillsatt jäst – helt naturligt. Det sägs att det kan gå hursomhelst, men denna gången gick det rätt bra för nu är 2017 års sista cider upptappad på sparade och urtvättade gamla cider- och ölflaskor.

Densiteten hamnade någonstans runt 1010 vilket fick räcka, den ska egentligen vara närmare 1005-1000, men då den har stått över tre månader får det räcka.

Man måste ju provsmaka även om det inte är helt klart än. Smaken blev mer fruktig än den med jäst och blev ju inte heller lika alkoholstark, eftersom densiteten inte gick ner till noll, kanske den hamnade runt 5-6 % till skillnad från den med tillsatt jäst som hamnade på 6-7%.

Jag tillsatte även i den vildjästa cidern ca 5 gram socker per liter för att den ska självkolsyras lite. Nu får flaskorna stå och sätta sig någon månad innan de är riktigt klara. Till påsk är den nog riktigt bra och kan avnjutas till påskmaten.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggare gillar detta: