Efter senaste helgernas mustning så är det dags att ta hand om all must som jag fått. Allt går inte spara som äppelmust, lite variation krävs och vad passar väl då bättre än att göra lite egen äppelcider. Jag har tidigare år också skrivit om detta, här är t ex 2017 års cidertillverkning igång.
Jag har testat flera olika varianter av ciderjäst under åren. Champagnejäst, Alejäst och Ciderjäst. Det går såklart att vildjäsa också, det gjorde jag för något år sedan och gick bra. Men jag tar det säkra före det osäkra i år och köpte en ny jästsort, Red Star Cote de Blancs från Humlegården.
Det ska enligt beskrivningen vara en fransk stam som klarar jäsning i min kallkällare (som har runt 12-15 grader).
Att göra cider är egentligen inte svårt. Jag refererar alltid till Ciderboken av Stefan Dehlén & Lena Israelsson. Boken är slutsåld men finns att låna på biblioteken.
Jag använder enbart råmust, och det är viktigt att den inte pastöriseras. Då försvinner goda smakämnen och det finns risk att det inte blir något bra resultat.
Som kärl använder jag dels en plasthink på 30 liter och en sk jästunna för att tappa om i. Hinken är försedd med hål för att kunna placera ett jäsrör i och så kolsyran kan släppas ut.
Innan jag tappade upp musten i hinken så kollade jag med en hydrometer det sk SG-värdet. Det som mäts är densiteten på musten, vikten. Ju mera socker i musten, desto högre densitet. Riktvärdet enligt författarna är runt 1055 och min must låg på 1045. För att höja värdet tillsatte jag därför socker. Ca 150 g per 10 liter must höjer värdet med ca 5 steg och då jag behövde höja med 10 steg så tillsatte jag 150 g x 2,5 x 2 = 750 g socker.
Jag fyllde hinken med 25 liter ren råmust. det ska inte vara riktigt fullt upp, för att undvika att det bubblar över. Sedan tillsatte jag alltså sockret och rörde om. Jästen blandade jag ut med lite ljummet vatten och lät stå i 20 minuter enligt bruksanvisningen. Sedan blandade jag i även detta i musten och satte på lock samt jäsrör.
Efter 2 dagar började de bubbla fint i hinken. Nu ska detta få bubbla av sig lite och så fyller jag på med råmust till max på hinken så att varken luft eller bakterier kan ta sig in i hinken om någon dag. Sedan är det bara att låta musten jäsa ur, det tar runt 4 veckor så jag ber att få återkomma om hur detta går.