Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar.
Frysning
Ett enkelt och bra sätt att bevara musten är att frysa in den i flaskor, kärl eller ståpåsar (som tål just infrysning). Då behåller du musten precis som den är med dess smaker. Kom bara ihåg att inte fylla kärlen fullt ut, utan lämna utrymme så att musten kan expandera då den fryser. När du sedan ska dricka den tar du bara fram den några timmar innan så har du iskall god äppelmust att bjuda på. Denna metod fungerar bra om du har gott om utrymme i frysen eller då du inte fått så mycket must. Råmusten är den absolut godaste musten.Pastörisering
Om du inte har gott om plats i frysen så är alternativ två att pastörisera musten. Pastörisering är en metod som Louis Pasteur kom fram till genom att värma upp t ex must för att ta död på de bakterier och mikroorganismer som finns i drycken. På så vis håller den längre och kan även förvaras i rumstemperatur. Läs mer på Wikipedia Om du ska pastörisera din must så kan du koka upp den i t ex en stor gryta till ca 80 grader och låta den puttra i den temperaturen i ca 15-20 minuter. Skumma musten och fyll sedan väl rengjorda flaskor ända upp till toppen. Skruva på lock eller kapsylera och låt flaskorna sedan långsamt svalna innan du lagrar dem. Tänk på att rengöra flaskorna noga innan användning. Sterilisera dem sedan i ugn i ca 100 grader i 10 minuter. Går också skölja ur med t ex Atamon som en extra åtgärd. Ett annat sätt att pastörisera musten är att först fylla flaskor med must och sedan värma upp flaskorna i en stor gryta till 75-80 grader under 15 minuter innan de korkas igen. Om du får mycket must så tar det väldigt mycket tid att pastörisera must på spisen. Det finns då utrustning som t ex doppvärmare eller pastöriseringsapparater som kan hantera detta. En ny kul produkt är pastören som Rååpress tagit in och kan hantera ca 27 liter must i timmen (9 st 3-liters ståpåsar). Den har även en praktisk tappkran som gör det enkelt att fylla musten när den är klar i det kärl du vill använda.
Pastör från Rååpress