Gör din egen tonic syrup på reducerad äppelmust

10 oktober, 2022 | Övriga drycker, Recept

När tillgången till äppelmust är stor så letar man ständigt nya sätt att använda den på. Den här gången har jag experimenterat med ett recept på äppeltonic-sirap (syrup) för t ex din fredags-GT. Den fungerar givetvis lika bra alkoholfri som en törstsläckare med massa is i 🍹

Receptet är en vidareutveckling av Staffans Lyxiga Tonic Water vars originalrecept du kan nå via länken här under:

👉 Staffans Lyxiga Tonic Water – recept

Förberedelser

För att brygga en god tonic behöver du en blandning av kryddor och fruktsafter/skal men framförallt sk kinabark som innehåller kinin och används för att ge tonicen dess bittra smak.

Gör din egen tonic syrup på reducerad äppelmust 1
Kryddor från Kryddlandet

Jag beställde mina kryddor och örter via Kryddlandet i Skellefteå. Snabb leverans och bra priser, rekommenderas.

👉 Kryddlandet i Skellefteå

Brygd för Tonic

Receptet följdes rakt av enligt ovan för brygden. Har du tillgång till färska kryddor så använd helst detta, men eftersom det kan vara svårt att få tag på och jag inte hade det så köpte jag alltså torkat.

5 dl vatten
25 g Kinabark i flisor (ej malen)
1 msk torkade lavendelblommor
1 msk citronmeliss
2 msk torkade fläderblommor
1 st väl rengjord apelsin (skalet)

Vattnet och burken kokades upp och fick svalna innan jag blandade i övriga kryddor och apelsinskalet.

Allt hälldes upp på burk och fick sedan stå i kylskåp 3 dagar. Jag skakade om burken lite varje dag för att förhoppningsvis få ut lite mera smaker.

Äppelsirap

I Staffans recept används ren socker eller sockerlag men eftersom jag baserar mina recept på äpple så kokade jag under tiden upp en äppelsirap.

1 liter äppelmust
7 dl socker

Koka utan lock så sirapen blir lite seg ca 20-40 minuter. Skumma av och häll upp på burk när den svalnat.

Dags att blanda ihop

Efter 3 dagar silade jag brygden. Först genom en finmaskig sil sedan genom kaffefilter. Det gick åt några filter för att få den helt klar.

Brygden värmdes sedan upp tillsammans med 2 dl vatten och 2 msk citronsyra. Jag tillsatte sedan äppelsirap. Lite i taget så att det löstes upp ordentligt.

Nu har vi fått en färdig äppeltonic-sirap. Häll upp på rengjorda flaskor eller glasburkar. Förvara svalt.

Nu är det väl ändå dags att få smaka av. Prova dig fram hur du vill blanda ihop detta. Jag tog 4 cl tonicsirap, 4 cl gin och smakade av med kolsyrat vatten. Blev en riktigt god och äpplig GT med en touch av kanel. Självklart kan du skippa alkoholen också, blir gott med en massa is och någon skiva citron i glaset.

Lycka till!

Annonslänk.
Om du klickar på länken och köper en produkt från Elegant Themes så kommer vi att erhålla en viss ersättning.

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng