När tillgången till äppelmust är stor så letar man ständigt nya sätt att använda den på. Den här gången har jag experimenterat med ett recept på äppeltonic-sirap (syrup) för t ex din fredags-GT. Den fungerar givetvis lika bra alkoholfri som en törstsläckare med massa is i 🍹
Receptet är en vidareutveckling av Staffans Lyxiga Tonic Water vars originalrecept du kan nå via länken här under:
👉 Staffans Lyxiga Tonic Water – recept
Förberedelser
För att brygga en god tonic behöver du en blandning av kryddor och fruktsafter/skal men framförallt sk kinabark som innehåller kinin och används för att ge tonicen dess bittra smak.

Jag beställde mina kryddor och örter via Kryddlandet i Skellefteå. Snabb leverans och bra priser, rekommenderas.
Brygd för Tonic
Receptet följdes rakt av enligt ovan för brygden. Har du tillgång till färska kryddor så använd helst detta, men eftersom det kan vara svårt att få tag på och jag inte hade det så köpte jag alltså torkat.
5 dl vatten
25 g Kinabark i flisor (ej malen)
1 msk torkade lavendelblommor
1 msk citronmeliss
2 msk torkade fläderblommor
1 st väl rengjord apelsin (skalet)



Vattnet och burken kokades upp och fick svalna innan jag blandade i övriga kryddor och apelsinskalet.
Allt hälldes upp på burk och fick sedan stå i kylskåp 3 dagar. Jag skakade om burken lite varje dag för att förhoppningsvis få ut lite mera smaker.
Äppelsirap
I Staffans recept används ren socker eller sockerlag men eftersom jag baserar mina recept på äpple så kokade jag under tiden upp en äppelsirap.
1 liter äppelmust
7 dl socker
Koka utan lock så sirapen blir lite seg ca 20-40 minuter. Skumma av och häll upp på burk när den svalnat.
Dags att blanda ihop
Efter 3 dagar silade jag brygden. Först genom en finmaskig sil sedan genom kaffefilter. Det gick åt några filter för att få den helt klar.
Brygden värmdes sedan upp tillsammans med 2 dl vatten och 2 msk citronsyra. Jag tillsatte sedan äppelsirap. Lite i taget så att det löstes upp ordentligt.
Nu har vi fått en färdig äppeltonic-sirap. Häll upp på rengjorda flaskor eller glasburkar. Förvara svalt.
Nu är det väl ändå dags att få smaka av. Prova dig fram hur du vill blanda ihop detta. Jag tog 4 cl tonicsirap, 4 cl gin och smakade av med kolsyrat vatten. Blev en riktigt god och äpplig GT med en touch av kanel. Självklart kan du skippa alkoholen också, blir gott med en massa is och någon skiva citron i glaset.
Lycka till!

