Gör din egen äppelcider 2020

Efter senaste helgernas mustning så är det dags att ta hand om all must som jag fått. Allt går inte spara som äppelmust, lite variation krävs och vad passar väl då bättre än att göra lite egen äppelcider. Jag har tidigare år också skrivit om detta, här är t ex 2017 års cidertillverkning igång.

Jag har testat flera olika varianter av ciderjäst under åren. Champagnejäst, Alejäst och Ciderjäst. Det går såklart att vildjäsa också, det gjorde jag för något år sedan och gick bra. Men jag tar det säkra före det osäkra i år och köpte en ny jästsort, Red Star Cote de Blancs från Humlegården.

Gör din egen äppelcider 2020 2 Gör din egen äppelcider 2020 3

Det ska enligt beskrivningen vara en fransk stam som klarar jäsning i min kallkällare (som har runt 12-15 grader).

Att göra cider är egentligen inte svårt. Jag refererar alltid till Ciderboken av Stefan Dehlén & Lena Israelsson. Boken är slutsåld men finns att låna på biblioteken.

Jag använder enbart råmust, och det är viktigt att den inte pastöriseras. Då försvinner goda smakämnen och det finns risk att det inte blir något bra resultat.

Som kärl använder jag dels en plasthink på 30 liter och en sk jästunna för att tappa om i. Hinken är försedd med hål för att kunna placera ett jäsrör i och så kolsyran kan släppas ut.

Innan jag tappade upp musten i hinken så kollade jag med en hydrometer det sk SG-värdet. Det som mäts är densiteten på musten, vikten. Ju mera socker i musten, desto högre densitet. Riktvärdet enligt författarna är runt 1055 och min must låg på 1045. För att höja värdet tillsatte jag därför socker. Ca 150 g per 10 liter must höjer värdet med ca 5 steg och då jag behövde höja med 10 steg så tillsatte jag 150 g x 2,5 x 2 = 750 g socker.

Jag fyllde hinken med 25 liter ren råmust. det ska inte vara riktigt fullt upp, för att undvika att det bubblar över. Sedan tillsatte jag alltså sockret och rörde om. Jästen blandade jag ut med lite ljummet vatten och lät stå i 20 minuter enligt bruksanvisningen. Sedan blandade jag i även detta i musten och satte på lock samt jäsrör.

Efter 2 dagar började de bubbla fint i hinken. Nu ska detta få bubbla av sig lite och så fyller jag på med råmust till max på hinken så att varken luft eller bakterier kan ta sig in i hinken om någon dag. Sedan är det bara att låta musten jäsa ur, det tar runt 4 veckor så jag ber att få återkomma om hur detta går.

Gör din egen äppelcider 2020 4

Göra egen äppelmust med elektrisk kross och hydropress

I dag hade jag skramlat ihop en 4-5 brödbackar med äpplen för att kunna göra äppelmust. Mestaldels fallfrukt, men skakade även ned en del. Det är mycket skrov, prickar och malätet på mina äpplen i år så jag får sortera dem ordentligt. Jag hittade en bra guide på nätet som förklarar detta med skador på äpplen bättre, kika här vad du ska tänka på när du sorterar.

Göra egen äppelmust med elektrisk kross och hydropress 5

Elektrisk kross för att krossa äpplen

I somras investerade jag i ny utrustning och jag tjuvtestade denna förra veckan, men kunde då tyvärr inte få den elektriska krossen att fungera som den skulle. Jag upplevde det som att den inte klarade av äpplen som fortfarande var hårda.

Göra egen äppelmust med elektrisk kross och hydropress 6

 

I dag tog jag fram den igen och det visade sig att jag inte hade gjort ett fullvärdigt försök. Det var mera så att man skulle mata på fler äpplen än vad jag gjorde för att massan skulle tryckas på. Den fungerade idag precis som den skulle och krossade äpplena till en finfin massa. Faktiskt så fin att det inte längre behövdes så många tråg att samla upp krosset i.

Denna press ska man mata på äpplen en i taget, jag tänkte att detta kunde vara en nackdel, men det gjorde faktiskt inget. Nu hann man ju kontrollera dem en gång till om de hade blivit skadade och då skära bort dessa delar eller kassera äpplet.

Jag tror jag fick till ca 50 kg fruktkross denna gång. Räckte till två pressningar.

Rengöringen av krossen efteråt var smidig. Det räckte att skölja ur tratten och spola av knivarna med en fin stråle vatten. Borsta av lite äpplen som fastnat med en diskborste och torka av, sen så var det klart.

Den kross jag köpte var en Elektrisk fruktpress 1500 och det var tur jag var ute i god tid för det har gått bra för Per på Rååpress i år, de är slutsålda just nu, Kanske mycket tack vare pandemin då folk är mera hemma och hinner ta hand om frukten?

Denna kross kan alla hushåll köra då den är på 1500W. Den är rostfri och klarar som mest 600 kg frukt per timme.

Hydropress för att pressa äppelmusten

Sen var det dags att ställa iordning hydropressen för att börja göra äppelmust. Hydropressen kallas även membranpress eftersom den har ett membran inuti sig som fylls med vatten och pressar fruktkrosset utåt korgen.

Membranpress från Rååpress

Jag skruvade ihop denna press redan förra veckan då jag testade den första gången. Något jag reagerade på var att hydrometern satt så långt ned att man nästan fick krypa på backen för att se trycket. I övrigt rätt enkelt att sätta ihop och använda.

Filterpåse ingick i leveransen, den har man för att slippa få så mycket äppelbitar i musten. Jag placerade den inuti korgen och fyllde upp med fruktkross runt om så det blev jämnt fördelat. Korgen tar ca 40 kg, men man behöver inte fylla den helt för att den ska fungera. Ett rejält rostfritt lock placerades ovanpå och skruvades fast.

Sedan kopplade jag in vatten och började fylla på vatten, sakta så att membranet fylls och pressar frukten mot korgen. Det är en härlig känsla då musten forsar ned i hinken.

Pressen jag köpte heter Membranpress hydro och består av en rostfri korg och platta samt kopplingar för vattentillförsel. Det man bör tänka på är att vattentrycket bör vara 2-3 bar, men inga konstigheter. Det ska dessutom räcka med att köra upp den i 2 bar för att spara på membranet, berättade Per på Rååpress.

Att pressa gick fort och effektivt. Jag fick runt 30 liter äppelmust denna gång. Egentligen bör man passa på att göra mera must direkt då man har utrustningen framme, för det är rengöringen som tar mest tid. Inte att rengöra pressen, den var bara att spola av, men alla backar och hinkar.

Nu hade jag inte den tiden att musta mera äpplen idag och tanken var också att först bekanta mig med hur allt fungerar också.

Musten tappade jag i hinkar som jag var och köpte hos Jula idag. Hink och lock för 45 kronor. Riktigt bra pris för rejäla 15 liters hinkar som tål livsmedel och med gradering så man ser hur många liter man får ut.

Kvar efter mustningen blev det en väldigt sammansatt fruktköttskaka kvar av äpplena. Jämfört med vad som blev kvar med min utrustning från tidigare år så var det knappt ingenting. Kanske en femtedel jämfört med förra året.

Jag köpte också en pastör som kan hanterara ca 27 liter must i taget. Med två enkla knapptryck kan jag nu ställa in temperatur och tid så sköter det sig helt per automatik. Sedan kan jag tappa upp musten i ståpåsar. Väldigt smidig apparat.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med min nya utrustning och jag kommer också att kunna ta emot äpplen och musta åt andra framöver.

Nedan ser du en liten film jag gjorde för att visa hur dagens mustning gick till.

Äppelchutney

Vi kan ju inte göra must av alla äpplen. Det behövs även äppelpaj, äppelmos eller varför inte äppelchutney?

I dag tänkte jag därför tipsa om en äppelchutney som är god till grillat.

Jag blev inspirerad av att göra denna då vi köpte fantastiskt god fläskkotlett av Nibblegris från vår lokala delikatessbutik Dilens. Chutneyn är väldigt enkel och god. Hittade detta på nätet för många år sen.

Du behöver:
4-5 äpplen
1 normalstor lök (gul eller röd)
2 tsk färsk riven ingefära eller torkad om du inte har försk
vitlök efter egen smak
röd chili (helst färsk) efter smak
1 dl vinäger (äpple, röd eller vitvin)
2 dl socker (gärna farin, men fungerar med vanligt strösocker också)

Skala och skär äpplen i mindre bitar och hacka lök & chili.
Blanda allt utom sockret i en gryta och låt koka upp tills äppelbitarna mjuknat.
Låt sedan sjuda utan lock i ca 30 minuter.

Det blev ett utmärkt alternativ till de grillade fläskkotletterna istället för bearnaisen!

Äppelchutney 7

Ha en trevlig helg!

Tjuvstart på mustningen!

Jag kunde inte hålla mig idag att testa nya utrustningen då så mycket äpplen redan fallit. Inte riktigt mogna ännu, men det fick jag bortse från för att slippa köra iväg så mycket äpplen. Mina äpplen är normalt sett klara från mitten september och framåt. I år är de väldigt fula och jag har redan kört iväg en 10 skottkärror med frukt.

Tjuvstart på mustningen! 8
Tjuvstart på mustningen! 9

Jag började med att tvätta och sortera bort fula äpplen. Sen skruvade jag ihop och testade min nya elektriska kross, men det gick sämre då många äpplen fortfarande var för hårda. De snurrade bara runt och blev tillslut stopp. Jag inser ju att man inte ska krossa omogna äpplen, så tji fick jag. Jag fick plocka fram min gamla pigifruttan istället och köra med handkraft.

Tjuvstart på mustningen! 10

Efter en kvarts vevande hade jag fått ihop två plastbackar med kross. Jag täckte backarna med ett tyg och lät sen krosset vila några timmar för att mjuka till sig.

Tjuvstart på mustningen! 11

På eftermiddagen efter en sväng till stallet med dottern var det dags att musta och givetvis hann regnet komma när tiden var inne, så blev en blöt mustning. Det räckte till två svängar och allt som allt fungerade nya hydropressen riktigt bra. Bra instruktioner och lätt att förstå. Om jag ska anmärka på något så har pressen lite korta ben på den kanske, så man fick krypa på backen för att se trycket. Jag tänkte först ställa allt på ett bord, men då blev det krågligare fylla och tömma.

En annan nackdelen med hydropressen är att man inte får någon muskelträning i år 💪🏼 Är ju inte samma träning att vrida på en kran!

Tjuvstart på mustningen! 12

Nu står ca 25 liter must på pastörisering i pastören. Instruktionerna säger 90 grader i 30 minuter, men jag tror det räcker gott med 80 grader i 15-20 minuter. Det är vad som sägs i de flesta forum i Sverige.

Nu är det dags att tappa upp musten, det blir direkt från pastörens tappkran i ståpåsar. Blir nog en 7-8 påsar åtminstone, av omogen frukt!

 

Vad är en ståpåse (pouchbag)?

I flera inlägg använder jag begreppet ståpåse eller som det heter på engelska, pouchbag. Här reder jag ut vad det är och hur den fungerar och hur du kan använda dessa till din äppelmust.

Vad är en ståpåse (pouchbag)? 13

När du ska förvara din must går det såklart bra att använda PET-flaskor, dunkar eller glasflaskor. Ibland krävs dock mer utrymme än vad man har samlat ihop och då är det bekvämt att använda en ståpåse. Det är en slags förenklad bag-in-box, fast ”allt i ett-lösning”. En engångsförpackning utan kartong runt om då materialet den är gjord av är så pass hållbart att den klarar sig på egen hand. De är också hygieniska då man slipper stå och rengöra gamla flaskor innan man ska fylla sin must. Bara fylla upp i.

På framsidan sitter även en liten plasttapp så det går enkelt att servera drycken senare.

Ståpåsar kan du t ex fylla med råmust och frysa in. Tänk bara på att lämna utrymme för musten att expandera i frysen. När du sedan blir sugen på god äppelmust tinar du en påse och dricker upp den inom några dagar (annars börjar den jäsa).

Det vanligaste sättet är annars att pastörisera musten och sedan fylla ståpåsarna med het must. Då kan du lagra musten i minst ett år. När du öppnar en sådan påse håller den sig minst en månad i kylen utan att bli förstörd.

Det går att fylla påsarna med tratt från en behållare, men enklaste sättet att fylla är med hjälp av ett tillbehör som du kan fästa påsen i. Då är det väldigt enkelt att hälla i drycken. Är det het pastöriserad must slipper du riskera att bränna dig också.

Vad är en ståpåse (pouchbag)? 14

Jag har beställt mina ståpåsar från dels Fruktpress.se och nu senast från det svenska utrustningsföretaget Rååpress. De finns i 3 eller 5 liters storlekar och du kan beställa dina ståpåsar här.
De säljer även hållaren för att fylla på ståpåsar, just nu med 20% rabatt, och den köper du här.

 

När ska man plocka äpplena från träden

Jag fick en fråga ställd till mig, när man ska plocka äpplena. När är äpplena mogna och klara att användas för t ex mustning?

Det är såklart olika perioder för olika sorter och det lär du dig efter ett tag. Mina t ex brukar vara redo runt mitten av september. Det beror ju också på hur vädret har varit under året.

Om äpplena börjar falla av träden kan man fråga sig om de är mogna? Ofta är det inte så. Är det mycket äpplen på träden gör det sig av med omogen frukt för att skapa en balans i trädet. Det kan också bero på misskötsel eller skadedjur.

Bästa knepet för att veta om äpplet är moget är att plocka det och om det då släpper lätt från stjälken när du vrider av det är det garanterat moget.

Man kan också dela på äpplet och titta på kärnorna. Är de bruna är det ett tydligt tecken på att äpplet börjar vara moget.

Ett annat trick är att trycka in din tumme vid stjälken. Om du orkar trycka in den lite så bör äpplet vara moget. Är det för hårt, ja då är det nog lämpligt att vänta några dagar eller veckor.

Fick ett tips mejlat från Karin också.

”Vi använder oss av en refraktometer för att mäta sockerhalten på ett enkelt sätt (det lärde vi oss när vi odlade vin). På så vis kan man mäta olika äppelsorter och laborera med blandningar och mognadsgraden för olika sötma/syrlighet på musten. Kanske lite nördigt men roligt.”

Det allra bästa rådet är nog annars att helt enkelt smaka på äpplet! Om det är gott och ätbart är det troligen också moget.

 

 

Några veckor kvar till mustning

Äpplena växer för fullt på träden, Än är de rätt små. Många är tyvärr redan fula och prickiga  vilket inte känns så kul. Ofta går de att använda ändå, huvudsak de inte är mögliga och maskätna.

Klippte gräset idag och passar på att snygga till under träden. Klipper kort och krattar så det ska bli enklare att plocka rena äpplen senare.

Medan vi väntar på årets äppelmustning så kan jag bjuda på ett klipp från tidigare år som visar hur det går till att musta äpplen.

 

 

Nu har min nya utrustning för äppelmustning kommit

Nu har jag äntligen fått all utrustning för äppelmustning som jag beställt från Rååpress.

Det var dels en elektrisk kross med kapacitet ca 600 kg frukt i timmen, en fruktpress som drivs med vatten (sk membranpress/hydropress)som klarar runt 60-89 liter must i timmen och sist men inte minst en pastör på 27 liter så att jag snabbt kan pastörisera stora mängder must i taget.

Spännande att få testa detta! Ska se om jag kan ”tigga” till mig lite äpplen i byn då mina äpplen är klara först om 3-4 veckor.

Vill du veta mera om hur man mustar äpplen så kika på min ”äpplemustarskola” som nu är klar och är uppdelad i fyra inlägg.

 

Hur gör man äppelmust – ta hand om din must

Jag kommer här berätta om hur jag gör då jag mustar mina äpplen. Inläggen är uppdelade i fyra delar.

  1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
  2. Förberedelser inför mustning
  3. Dags att musta äpplen
  4. Ta hand om din äppelmust
Del 4 i serien ”Hur gör man sin egen äppelmust”

Om du har följt min äppelmustarskola  innan så borde du nu ha en del äppelmust, sk råmust, som du behöver ta hand om.

Du kan läsa mer om hur man gör musten i mitt förra inlägg

Must håller bara ett par dagar i kylskåpet innan den börjar jäsa, så du behöver bestämma dig rätt snabbt hur du ska ta hand om all din must.
Jag kommer nedan att ge tips på fyra olika metoder.

Frysning

Ett enkelt och bra sätt att bevara musten är att frysa in den i flaskor, kärl eller ståpåsar (som tål just infrysning). Då behåller du musten precis som den är med dess smaker. Kom bara ihåg att inte fylla kärlen fullt ut, utan lämna utrymme så att musten kan expandera då den fryser. När du sedan ska dricka den tar du bara fram den några timmar innan så har du iskall god äppelmust att bjuda på.

Denna metod fungerar bra om du har gott om utrymme i frysen eller då du inte fått så mycket must. Råmusten är den absolut godaste musten.

Pastörisering

Om du inte har gott om plats i frysen så är alternativ två att pastörisera musten.

Pastörisering är en metod som Louis Pasteur kom fram till genom att värma upp t ex must för att ta död på de bakterier och mikroorganismer som finns i drycken. På så vis håller den längre och kan även förvaras i rumstemperatur. Läs mer på Wikipedia

Om du ska pastörisera din must så kan du koka upp den i t ex en stor gryta till ca 80 grader och låta den puttra i den temperaturen i ca 15-20 minuter. Skumma musten och fyll sedan väl rengjorda flaskor ända upp till toppen. Skruva på lock eller kapsylera och låt flaskorna sedan långsamt svalna innan du lagrar dem.

Tänk på att rengöra flaskorna noga innan användning. Sterilisera dem sedan i ugn i ca 100 grader i 10 minuter. Går också skölja ur med t ex Atamon som en extra åtgärd.

Ett annat sätt att pastörisera musten är att först fylla flaskor med must och sedan värma upp flaskorna i en stor gryta till 75-80 grader under 15 minuter innan de korkas igen.

Om du får mycket must så tar det väldigt mycket tid att pastörisera must på spisen. Det finns då utrustning som t ex doppvärmare eller pastöriseringsapparater som kan hantera detta. En ny kul produkt är pastören som Rååpress tagit in och kan hantera ca 27 liter must i timmen (9 st 3-liters ståpåsar). Den har även en praktisk tappkran som gör det enkelt att fylla musten när den är klar i det kärl du vill använda.

Hur gör man äppelmust - ta hand om din must 15

Pastör från Rååpress

Ett nyare sätt att paketera musten på är i sk bag-in-box förpackningar eller ståpåsar, läs mer och köp dessa på t ex Rååmust hemsida. Ett smart alternativ och du slipper hålla på med rengöring av flaskorna.

Must som fryses eller pastöriseras kan du lätt lagra i minst 12 månader ofta upp till 2 år. Helst i en kallkällare eller på något mörkt och svalt ställe. Öppnad förpackning med pastöriserad must kan förvars i kylskåp ett par månader.

Konserveringsmedel

Ett alternativ som jag inte förespråkar och inte heller har testat själv är att använda dig av konserveringsmedel för att lagra din äppelmust. Dessa påverkar dock smaken på din must vilket man inte vill.
Det går att använda t ex Atamon eller Kaliumsorbat för att konservera. Läs på deras respektive  förpackning om hur du använder dem.

Göra äppelvin eller äppelcider

Ett sista sätt att ta hand om must är att jäsa den och göra din egen äppelcider eller äppelvin. Då fyller du lämpliga jäshinkar med ren äppelmust och tillsätter jäst. Följ anvisningarna på det jästpaket du köper. Är du intresserad av att göra cider så kika in mina inlägg om cidertillverkning här

Dessa fyra sätt kan du använda dig av när du pressat din must. Jag brukar av ca 100 liter själv frysa in en tredjedel must i 5 liters dunkar, pastörisera en tredjedel och fylla i ståpåsar och göra cider på ca 30 liter.

Har du lyckats bra med din äppelmust och har en kul berättelse att dela med dig av? Kontakta gärna mig på hej@ettappleomdagen.se så kanske det kan bli ett inlägg här på webbplatsen.

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng