Glöm inte att ta hand om din utrustning

Säsongen börjar närma sitt slut för oss äppelmustare. Jag själv har redan packat ihop min utrustning då vädret snabbt slog om till kyligt och mitt musteriverksamhet bedrivs utomhus.
En påminnelse kan vara på sin plats att inte bara kasta in utrustningen i något skrymsle, utan att du går igenom den och ser till att den är i bra skick inför nästa säsong

Här kan du läsa om min utrustning

Glöm inte att ta hand om din utrustning 1
Glöm inte att ta hand om din utrustning 2
Glöm inte att ta hand om din utrustning 3

Hinkar, presslådor, pressnät, kastruller, pastörer, press och kross – allt behöver gås igenom. För det är inte så kul att börja nästa säsong med kladdiga och skitiga grejer.

Jag har t ex en hydropress med ett membran som fylls med vatten. Det är lätt att det fastnar äppelrester och vatten i skarven mellan pressplattan och mebranet. Jag skruvade loss membranet genom att losa på muttern under och tappa ut restvatten. Sedan torkade jag bort äppelrester och gjorde rent hela membranet som sedan torkades torrt.

Min elektriska kross har gått för fullt i år och krossat närmare 1.4 ton äpplen. Den får nu gå i välbehövlig vila, men först plockade jag isär plattan där knivarna sitter på och rengjorde allt noggrant.  Även gummilisten som sitter runt botten på krossen rengjordes lite extra.

Glöm inte att ta hand om din utrustning 4

Alla kärl är diskade och rengjorda och inställda i kallkällaren. Pressnäten tvättade i tvättmaskin och pastören avtorkad och nedstoppad i sin originalkartong.

Nu kan man känna sig nöjd efter denna säsong och när allt ska fram igen i augusti nästa år så är det bara köra igång igen.

Nu tar musteriet vintervila!

Hösten kom snabbt och med den kylan. Nu stänger jag mitt lilla mikromusteri i Bäck utanför Valbo för i år eftersom jag stått ute och producerat min must.


Jag vill framföra ett stort tack till alla kunder som glatt kommit och hälsat på och lämnat äpplen.


Räknade det till knappt 1.4 ton äpplen som jag har mustat i år, vilket blev ca 700 liter äppelmust och pastörisering av ca 250 3-liters påsar. Runt 15 kunder från Gävle, Sandviken, Axmar, By Kyrkby & Karlholm


Detta är första året jag mustar åt andra och det blev succé troligen pga jag var ensam i området i år. Jag har tvingats tacka nej till många förfrågningar.
Jag kommer nog att fortsätta ta emot äpplen även nästa år, även om jag då får egna äpplen på trädet. Men fortsätta i samma skala, runt 200 kg äpplen per helg passade mig perfekt. Eventuellt om någon vill göra mig sällskap då kan man lätt öka kapaciteten till 500-700 kg per helg.


Jag vill även rikta ett stort tack till Per Sjöberg ägare av mustutrustningsföretaget Rååpress som ställt upp med tips och hjälp under säsongen. Ska ni köpa utrustning för att göra egen must så besök hans hemsida https://raapress.se och se sedan min äppelmustarskola här på sidan och även hur du gör din egna cider!

Letar du musterier i trakterna runt där du bor så har jag även lanserat en sida där du enkelt kan se musterier i din närhet, https://musterier.se.

Äppelmustens Dag 2021

Nyss firade vi äpplets dag. Idag får vi också njuta lite extra av vår äppelmust då det är den officiella äppelmustens dag 🍏 🍎

https://applemustensdag.se/

Vill du fira med äppelmust? Sök upp ditt närmaste musteri på musterier.se

Apropå äpplen, vad vet du egentligen om denna fantastiska frukt? Testa dina kunskaper i det roliga äppelquizzet nedan.

Vad kan du om äpplen?

25 september är det äpplets dag i Sverige. Men vad kan du egentligen om äpplen? Här kan du svara på 10 snabba frågor för att testa din kunskap!

Äpplets Dag 2021 – Quiz

25 september är det Äpplets dag i Sverige. Hur firar du?

Jag kör mustning för hela slanten via Bäcks Mikromusteri.

Vill du fira med äppelmust? Sök upp ditt närmaste musteri på musterier.se för att se om du kan inhandla must hos dem.

Apropå äpplen, vad vet du egentligen om denna fantastiska frukt? Testa dina kunskaper i det roliga äppelquizzet nedan.

Vad kan du om äpplen?

25 september är det äpplets dag i Sverige. Men vad kan du egentligen om äpplen? Här kan du svara på 10 snabba frågor för att testa din kunskap!

Äppelmustning 2021

Så är äntligen säsongen här då äpplena är mogna och det är dags att göra lite äppelmust.

I år har jag själv väldigt dåligt med äpplen på träden och erbjuder därför privatpersoner att musta sina äpplen hos mig i mitt mikromusteri. Jag har nu kört tre helger och det rullar på bra fram till oktober med ca 200 kg/helg.

Jag har som tradition att spela in en liten film om hur mustningen går till med jämna mellanrum och för varje gång tillkommer någon ny utrustning som underlättar mustningen för oss privatpersoner.

Jag plockar äpplen med den nya äppelplockaren som jag testade här om dagen, krossar äpplen i den elektriska krossen och pressar i en hydropress för att till sist pastörisera musten för förlängd hållbarhet. Jag berättade om min nya utrustning mer i detalj i detta inlägg.

Se till att ta hand om äpplena på ditt träd du med, det är både roligt, gott och nyttigt!

 

Smart äppelplockare till din trädgård

Att plocka äpplen är ett hårt och tungt jobb. Särskilt då det det gäller fallfrukt.

Man går där under träden och böjer sig ner oändligt med gånger för att plocka äpplena en efter en. Det känns i ryggen om man säger så.

Jag har testat äppelplockare på skaft där man direkt från trädet skopar äpplen, ca 4-5 i taget, de fungerar bra. Har inte tidigare sett denna äppelplockare, men nu har jag testat den och den fungerar precis som den ska.

Man rullar den över äpplena som då trycks in i korgen gjord av stål. Det medföljer även en sk tömningskil som man trär över kanten på en hink eller korg. Den vidgar ståltrådarna i korgen så att äpplena kan rulla ut. Lite klurigt första gången, men sen lärde man sig hur det fungerade.

Äppelplockaren är lätt att montera och enkel att använda. Ett måste i en äppelträdgård!

Se när jag och min 13-åriga dotter testar äppelplockaren i filmklippet nedan.

Är du intesserad av att köpa äppelplockaren eller andra tillbehör till din äppelträdgård och hemmamusteri så finns mer information här.

Civilingenjören som startade Rååpress och började sälja utrustning åt musterier

I år samarbetar jag för andra året i rad med företaget Rååpress från Helsingborg som säljer utrustning för musterier, både åt företag och privatpersoner. Rååpress är ett relativt nytt företag inom genren och jag tycket det är trevligt att vi nu enklare kan beställa kvalitetsprodukter ifrån Sverige istället för att vända oss utomlands.

Jag har själv gjort mina inköp av utrustning ifrån Rååpress och fått otroligt bra hjälp av ägaren Per. I år kan jag med min nya utrustning t o m ta emot en del äpplen från privatpersoner och hjälpa dem att musta. mer om det på min sida om Bäcks Mikromusteri.

Eftersom jag köpt min utrustning av Rååpress, blev jag lite mer nyfiken på företaget. Vilka är de, hur länge har de hållit på och varför startade man företaget?

För mycket äpplen går till spillo

Per Sjöberg startade företaget Rååpress 2018 i liten skala för att sedan växa med fler och fler produkter fram till i år då det fullständigt exploderat i efterfrågan. Många produkter har kommit till efter önskemål från kunderna.

Han insåg som så många andra inom vår bransch att mycket äpplen går till spillo i villaträdgårdarna. Enligt uppgifter som Per nämner är det mer än 100 000 ton äpplen som inte används/förädlas per år. Ett försök att ändra på detta ledde till Rååpress födelse, ett projekt han driver tillsammans med sina familj.

Per mustar själv då han hinner och ser med företaget möjligheten att erbjuda bättre, smidigare och prisvärdare produkter för alla de hobbyister och företagare som sysslar med mustning av äpplen, men även annan frukt som t ex päron, rabarber och vinbär.

De vanligaste kunderna är privatpersoner med uppväxt villaträdgård samt även många på landsbygden. Samt givetvis musterier, stora som små.

Civilingenjören som startade Rååpress och började sälja utrustning åt musterier 5
Civilingenjören som startade Rååpress och började sälja utrustning åt musterier 6

Vill du hitta ett musteri nära dig?

Jag har skapat en samlingssida över musterier i Sverige.
Se på en karta var musterierna finns eller sök på län eller frukt.

Utbildad civilingenjör

Per är utbildad civilingenjör och efter att ha arbetat på ledande befattningar under ett antal år valde han att satsa fullt ut på att utveckla Rååpress för att möta den efterfrågan som fanns för utrustning att göra egen must.

Förutom Rååpress så äger familjen också varumärket Moster Hulda som säljer köksredskap till återförsäljare. Kuriosa är att en av Moster Huldas storsäljare är äppelsvararven/äppelskalaren, där man ”trär ett äpple på en pinne och snurrar” – så att äpplet skalas och skivas.

Civilingenjören som startade Rååpress och började sälja utrustning åt musterier 7

Full kontroll på att säkerställa kvaliteten på sin utrustning

Styrkan i företaget är att hitta skickliga fabriker som tillverkar Rååpress produkter. Mestadels av inköpen görs inom Europa. Man har utvecklat många av produkterna helt själva och använder fabriker som erbjuder extern produktion, vilket gör att de har full kontroll på att säkerställa kvaliteten på utrustningen, samtidigt som de kan driva på förbättringar.

Per är en aktiv företagsägare som gärna pratar och mejlar direkt med sina kunder och får på så sätt in både positiv och negativ feedback om hur produkterna fungerar. Detta i sin tur leder till att han kan föra samtal med sina leverantörer som i slutändan kan förbättra utrustningen.

Den utrustning som går bäst och är populärast hos Rååpress just nu är ett paket med fruktkross manuell, en variant av italienarnas ”pigifrutta baby”, samt fruktpress original. Med dem kan som äppelträdsägare lätt musta för husbehov. Med krossen kan du hantera ca 100 kg äpplen i timmen och med pressen få ut dryga 20 liter i timmen. Paketet rekommenderas för dig som har har 2-4 äppelträd.

Se en instruktionsfilm hur utrustningen fungerar här:

Vill du beställa paketet så får du just nu 490 kr rabatt. Klicka här för att köpa Fruktpress Original tillsammans med Fruktkross Manuell.

Civilingenjören som startade Rååpress och började sälja utrustning åt musterier 8

För att sedan på ett enkelt sätt ta hand om all äppelmust så rekommederar Per att man pastöriserar musten. För att underlätta pastöriseringen kan man t ex använda den smidiga pastören med tappkran som tar 27 liter i taget.

Några andra roliga produkter i Rååpress sortiment är äppelplockaren som smart sparar dig från ryggvärk dagen efter. Se hur den fungerar i videon här under.

Köp äppelplockaren i rostfritt stål från Rååpress till kampanjpris 699 kr här

Man säljer även ett smart skördenät som hindrar frukten som faller ner från träden att bli smutsig.

Civilingenjören som startade Rååpress och började sälja utrustning åt musterier 9

Framtiden för Rååpress

Det går bra för företaget och Corona har gjort att många varit hemma och sett sina träd fulla med äpplen.  Efterfrågan har varit väldigt hög sedan förra året.

Man ser positivt på framtiden då efterfrågan på ekologisk hemgjord äppelmust hela tiden ökar. Många inser också att det är både kul och gott att kunna ta hand om sin frukt i trädgården.

– För en bättre miljö behöver vi ta om hand om den frukten vi har och minska på importen. Vi är på god väg och mer kan göras, avslutar Per.

Vill du läsa mer om Rååpress och se deras produkter rekommenderar jag ett besök på deras hemsida raapress.se

Driver du musteri, producerar cider eller gör något annat kul med äpplen får du gärna kontakta mig så skriver jag några rader här på sajten om er också. Hör av er via formuläret här.

{

För en bättre miljö behöver vi ta om hand om den frukten vi har och minska på importen.

Gubbholmen Must & Grönt – ett färskt musteri

I Kyrkbyn, strax utanför Trehörningssjö (som i sin tur ligger dryga 6 mil från Örnsköldsvik), driver Helene Andersson musteriet Gubbholmen Must & Grönt sedan augusti 2020. Det är ursprungligen makens Leifs farfars gamla torp som väckts till liv igen och ca 50 meter från själva bostaden ligger byggnaden där musteriet drivs.

Namnet Gubbholmen kommer från en liten holme som ligger i sjön där Helene och hennes man bor. Det var deras barn som kom på att man kunde använda namnet. på deras egna lilla badholme när barnen var små.

Musteriet blev verklighet efter att Helene under en lång tid varit sjukskriven från jobbet som utbildad sköterska och behövde hitta en ny sysselsättning.

Helens önskan var då att ha något att jobba med hemifrån och eftersom hon hade ett stort intresse för natur och att ta reda på skogens och trädgårdarnas bär och frukt så blev det lämpligt med att hitta något inom det området.

För något år sedan då barnen hade väldigt mycket äpplen på träden tog de dem till en kvinna i byn som hade utrustning för att pressa äppelmust. Det visade sig vara både kul att pressa och dessutom väldigt gott att få egen must. Det ena ledde till det andra och förra året beslutade vi oss för att investera i utrustning för att kunna pressa själva, säger Helene.

Gubbholmen Must & Grönt - ett färskt musteri 10
Gubbholmen Must & Grönt - ett färskt musteri 11

Utrustningen

Satsningen på ett musteri är kostsam och Helene sökte därför bidrag via region Västernorrland. Här fick hon en utvecklingscheck som gjorde att hon vågade satsa på sin nya verksamhet.

Bidraget kan man ansöka om för att uppgradera företag på landsbygden i Västernorrland. Hela 50% av investeringskostnaden för maskiner och 80% för marknadsföring var dealen under förra året då pandemin slog hårt mot många.

Det finns liknande bidrag att söka i andra kommuner i Sverige om du är på jakt efter nåt liknande, men vill du veta mer om hur det fungerar i Västernorrland så läs mer här

 

Gubbholmen Must & Grönt - ett färskt musteri 12
Gubbholmen Must & Grönt - ett färskt musteri 13

Maskinerna till musteriet köptes in från Estland & Fruktpress. Helene fick en bra kontakt där i Julia som ordnade med  snabba leveranser och det har även varit lätt att införskaffa reservdelar.

När det gäller förbrukningsvaror som t ex flaskor köps de t ex från Flaskor och burkar som Helene bedömer har de lägsta priserna just nu.

Om framtiden

Det har gått snabbt för musteriet, väldigt snabbt och efterfrågan ökar hela tiden. Helene kom snabbt i kontakt med butiker som ville sälja deras must och levererar nu till återförsäljare runt om i Ö-viks kommun, södra Västerbotten och även på Rekoring-träffar. Helene berättar att när hon först tog emot miljöinspektören för att få tillstånd så frågade han om hon skulle ta emot långtradare med äpplen och det skrattade hon åt, men redan nu beställer hon tonvis med äpplen från Skåne för att kunna producera väldigt efterfrågad must åt sina återförsäljare. Man har t o m haft Ö-viks kommun som kund och gjort äpplemust till äldreboende. Hon återkommer ändå hela tiden till att göra must ska vara ett hantverk där man ska kunna möta kunden. I dagsläget ser man därför inte framför sig att flytta musteriet till större lokaler eller expandera. Möjligen då en bättre lokal för förvaring, eftersom äpplen som beställs  snabbt behöver tas om hand och de tillfällena blir väldigt tungarbetade när man inte har plats att förvara dem. Det får dock inte bli för övermäktigt att hantera allt, säger Helene. Det ska ju vara kul också!

Om konkurrensen

Gubbholmens musteri vänder sig till kunder inom Södra Västerbotten, Nordmaling, Vännäs och Ö-viks kommun. I Umeå ligger konkurrenten UmeMust och söder om Övik finns Höga Kustens Musteri. De är ändå inte att betrakta som konkurrenter utan inom musteribranschen tar man istället hjälp av varandra och samarbetar t ex runt inköp av glasflaskor och annan utrustning.

Mustar ni annat än äpplen?

Ja, även rabarber och röda- & svarta vinbär. En populär produkt är rabarbernektar. Det är pressad rabarbersaft med 11% socker som pastöriseras och tappas på glasflaskor.

{

Sen är det ju otroligt häftigt ha egen äppelmust hemma under hela året från sina egna äppelträd!

 

Varför ska man egentligen musta sina äpplen?

Man ska verkligen ta vara på sina äpplen, svarar Helene. Det är vansinne att inte använda den frukt man har. Äpplen och framförallt äppelmust är så naturligt och gott. Sen är det ju otroligt häftigt ha egen äppelmust hemma under hela året från sina egna äppelträd!

Gubbholmen Must & Grönt - ett färskt musteri 14
Gubbholmen Must & Grönt - ett färskt musteri 15

 

Starta musteri

Om du som läser detta också funderar på att starta ett musteri så ger Helene här några tips: 

 1. Gör rätt från början
  Se till att skaffa rätt tillstånd från kommun & länsstyrelse innan du börjar. Gör de riskanalyser och  flödesscheman som krävs. T ex för hur du ska agera om musten som säljs är dålig (ser du bara till att hålla rätt temperatur vid pastörisering och fylla behållarna ända upp så är risken väldigt liten att något ska hända.)

  På din kommuns hemsida hittar du lathundar och mallar på de tillstånd och dokument som krävs.

 2. Våga satsa
  Om du tror på vad du gör så satsa – om du har de ekonomiska förutsättningarna. Glöm inte kolla om det går söka bidrag i din kommun. Kolla med länsstyrelsen & regionen där du bor. Finns en hel del EU-projket att söka medel ur.
 3. Vidareutbilda dig
  T ex har man via Föreningen Sörmlandsäpplen fått massa kunskap från föreläsningar, webinars och erfa-möten.
 4. Samarbeta/Nätverka
  Nätverka för att lära dig mer och ta hjälp av andra musterier för att göra gemensamma inköp kring inköp till bättre priser. Även här kan du ta hjälp av föreningen Sörmlandsäpplen för att hitta andra musterier, eller sök i mitt musteriregister på musterier.se.
 5. Hitta en bra leverantör du kan lita på
  Snabba leveranser och bra service är A och O. Helene har fått bra kontakt och utmärkt service av Estländska Fruktpress.
 6. Satsa tiden effektivt
  T ex åkte Helene förra året runt på gårdar och plockade äpplen, men det var en riktig tidstjuv som inte gav så mycket till verksamheten. 

Vi önskar Helene och hennes musteri lycka till i framtiden och tackar för att hon ville lära oss mer om mustning och berätta om Gubbholmens verksamhet.

Vill du läsa mer om Gubbholmens Must & Grönt rekommenderar jag ett besök på deras hemsida https://gubbholmenmust.se/

Driver du musteri, producerar cider eller gör något annat kul med äpplen får du gärna kontakta mig så skriver jag några rader här på sajten om er. Hör av er via formuläret här.

Jag startar ett mikromusteri

Förra året investerade jag i en lite bättre utrustning för att musta äpplen. En elektrisk kross, en hydropress, en pastör och en himla massa 3-liters påsar att tappa upp must i.

Tanken var att dela ta hand om våra egna äpplen, att göra must och egen cider, men också att kunna musta äpplen åt andra.

I år har jag fört samtal med Gävle Kommun om hur man gör om man vill starta ett musteri. Det vore lite kul! Ska jag sälja min egna must krävs det dock en del tillstånd, vilket kostar mer än vad jag i dagsläget räknar med att dra in så det var inget alternativ just nu. Däremot kan jag ta emot äpplen från privatpersoner som själv plockat sin frukt och vill ha hjälp att få dem pressade till en god äppelmust. Det blir då en tjänst emot kunden.

Eftersom detta blir i en liten skala så kallar jag det för mikromusteri. Nu verkar det bli ett sånt där dåligt äppelår, iaf hos oss. Var dålig blomning och ser tunt ut på träden. Då passar det bra att testa detta koncept om andra får frukt. Så jag smyger igång mitt lilla Mikromusteri i Bäck så får vi se hur det går. Det är ju inte så stor konkurrens i Gävle just nu

Mustningen blir under helgerna i höst då detta är en liten hobbyverksamhet. Så inga större mängder som sagt, men kul om man kan hjälpa till med att förädla andras äpplen.

Jag har byggt en liten landningssida för musteriet som du kan hitta på https://mikromusteri.se
Kika gärna in och kommentera om du ser några felaktigheter eller har förslag på ändringar!

Här är förra årets mustningsfilm för att sätta igång suget efter äppelmust igen.

Äppelcider anno 2020 tappad på flaska

I höstas satte jag en tunna med min äppelmust på jäsning. Jag använde denna gång en ny jäst, Red Star Cote de Blancs från Humlegården.

I november tappade jag om cidern en gång till en Spiedel jästunna för att få bort avlagringar i botten.

Tips! Om du har en sådan tunna så tänk på att den ska användas i sista lagringen så att du kan utnyttja pipen och lätt tappa upp cidern på flaska.

I dag hade jag lite julledigt och det var dags att tappa upp cidern. Lite tunn tyckte jag nog den var och hoppas att den kommer att vinna på lagring någon månad till.

Jag såg i gruppen Fruktvin och cider på Facebook flera som satsat på mindre batcher, i t ex 5 liters flaskor. Det känns som ett bra tips inför nästa år. Jäsa på olika jäster och kanske någon vildjäst. På så vis kan man ju experimentera lite mera och kanske blanda i rabarberjuice eller annat gott man får ut av sin trädgård.

Jag tillsatte iallafall ca 10g socker/liter i flaskor, väl rengjorda och ursköljda med konserveringsmedel. Vissa med skruvkork och vissa med kapsyl. Det är bra att spara vin-, öl och ciderflaskor inför en sån här tappning.

Nu är kallkällaren laddad med ca 23 liter äppelcider, ett bra sätt att ta hand om sina äpple och kul att bjuda vänner på istället för ett traditionell öl eller vinglas.

Äppelcider anno 2020 tappad på flaska 18
Äppelcider anno 2020 tappad på flaska 19

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng