Gör din egen äppelmust 2020 (uppdaterad med ny utrustning)

I dag hade jag skramlat ihop en 4-5 brödbackar med äpplen för att kunna göra äppelmust. Mestaldels fallfrukt, men skakade även ned en del. Det är mycket skrov, prickar och malätet på mina äpplen i år så jag får sortera dem ordentligt. Jag hittade en bra guide på nätet som förklarar detta med skador på äpplen bättre, kika här vad du ska tänka på när du sorterar.

Gör din egen äppelmust 2020 (uppdaterad med ny utrustning) 1

Elektrisk kross för att krossa äpplen

I somras investerade jag i ny utrustning och jag tjuvtestade denna förra veckan, men kunde då tyvärr inte få den elektriska krossen att fungera som den skulle. Jag upplevde det som att den inte klarade av äpplen som fortfarande var hårda.

Gör din egen äppelmust 2020 (uppdaterad med ny utrustning) 2

 

I dag tog jag fram den igen och det visade sig att jag inte hade gjort ett fullvärdigt försök. Det var mera så att man skulle mata på fler äpplen än vad jag gjorde för att massan skulle tryckas på. Den fungerade idag precis som den skulle och krossade äpplena till en finfin massa. Faktiskt så fin att det inte längre behövdes så många tråg att samla upp krosset i.

Denna press står det i bruksanvisningen att man ska mata på äpplen ett i taget och jag tänkte att detta kunde bli tidkrävande. Det var som tur är mest en rekommendation för det gick faktiskt bra att mata på flera i taget. Man ska naturligtvis inte hälla i en hel hink för då kan de fastna. Jag matade på med jämn fördelning och kontrollerade äpplena samtidigt en extra gång för att se om de hade blivit dåliga eller skadade. De kunde jag då plocka undan och eventuellt skära bort dessa delar eller bara kassera äpplet.

Jag tror jag fick till ca 50 kg fruktkross denna gång. Räckte till två pressningar.

Rengöringen av krossen efteråt var smidig. Det räckte att skölja ur tratten och spola av knivarna med en fin stråle vatten. Borsta av lite äpplen som fastnat med en diskborste och torka av, sen så var det klart.

Den kross jag köpte var en Elektrisk fruktpress 1500 och det var tur jag var ute i god tid för det har gått bra för Per på Rååpress i år, de är slutsålda just nu, Kanske mycket tack vare pandemin då folk är mera hemma och hinner ta hand om frukten?

Denna kross kan alla hushåll köra då den är på 1500W. Den är rostfri och klarar som mest 600 kg frukt per timme.

Hydropress för att pressa äppelmusten

Sen var det dags att ställa iordning hydropressen för att börja göra äppelmust. Hydropressen kallas även membranpress eftersom den har ett membran inuti sig som fylls med vatten och pressar fruktkrosset utåt korgen.

Membranpress från Rååpress

Jag skruvade ihop denna press redan förra veckan då jag testade den första gången. Något jag reagerade på var att hydrometern satt så långt ned att man nästan fick krypa på backen för att se trycket. I övrigt rätt enkelt att sätta ihop och använda.

Filterpåse ingick i leveransen, den har man för att slippa få så mycket äppelbitar i musten. Jag placerade den inuti korgen och fyllde upp med fruktkross runt om så det blev jämnt fördelat. Korgen tar ca 40 kg, men man behöver inte fylla den helt för att den ska fungera. Ett rejält rostfritt lock placerades ovanpå och skruvades fast.

Sedan kopplade jag in vatten och började fylla på vatten, sakta så att membranet fylls och pressar frukten mot korgen. Det är en härlig känsla då musten forsar ned i hinken.

Pressen jag köpte heter Membranpress hydro och består av en rostfri korg och platta samt kopplingar för vattentillförsel. Det man bör tänka på är att vattentrycket bör vara 2-3 bar, men inga konstigheter. Det ska dessutom räcka med att köra upp den i 2 bar för att spara på membranet, berättade Per på Rååpress.

Att pressa gick fort och effektivt. Jag fick runt 30 liter äppelmust denna gång. Egentligen bör man passa på att göra mera must direkt då man har utrustningen framme, för det är rengöringen som tar mest tid. Inte att rengöra pressen, den var bara att spola av, men alla backar och hinkar.

Nu hade jag inte den tiden att musta mera äpplen idag och tanken var också att först bekanta mig med hur allt fungerar också.

Musten tappade jag i hinkar som jag var och köpte hos Jula idag. Hink och lock för 45 kronor. Riktigt bra pris för rejäla 15 liters hinkar som tål livsmedel och med gradering så man ser hur många liter man får ut.

Kvar efter mustningen blev det en väldigt sammansatt fruktköttskaka kvar av äpplena. Jämfört med vad som blev kvar med min utrustning från tidigare år så var det knappt ingenting. Kanske en femtedel jämfört med förra året.

Jag köpte också en pastör som kan hanterara ca 27 liter must i taget. Med två enkla knapptryck kan jag nu ställa in temperatur och tid så sköter det sig helt per automatik. Sedan kan jag tappa upp musten i ståpåsar. Väldigt smidig apparat.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med min nya utrustning och jag kommer också att kunna ta emot äpplen och musta åt andra framöver.

Nedan ser du en liten film jag gjorde för att visa hur dagens mustning gick till.

Jag startar ett mikromusteri

Förra året investerade jag i en lite bättre utrustning för att musta äpplen. En elektrisk kross, en hydropress, en pastör och en himla massa 3-liters påsar att tappa upp must i.

Tanken var att dela ta hand om våra egna äpplen, att göra must och egen cider, men också att kunna musta äpplen åt andra.

I år har jag fört samtal med Gävle Kommun om hur man gör om man vill starta ett musteri. Det vore lite kul! Ska jag sälja min egna must krävs det dock en del tillstånd, vilket kostar mer än vad jag i dagsläget räknar med att dra in så det var inget alternativ just nu. Däremot kan jag ta emot äpplen från privatpersoner som själv plockat sin frukt och vill ha hjälp att få dem pressade till en god äppelmust. Det blir då en tjänst emot kunden.

Eftersom detta blir i en liten skala så kallar jag det för mikromusteri. Nu verkar det bli ett sånt där dåligt äppelår, iaf hos oss. Var dålig blomning och ser tunt ut på träden. Då passar det bra att testa detta koncept om andra får frukt. Så jag smyger igång mitt lilla Mikromusteri i Bäck så får vi se hur det går. Det är ju inte så stor konkurrens i Gävle just nu

Mustningen blir under helgerna i höst då detta är en liten hobbyverksamhet. Så inga större mängder som sagt, men kul om man kan hjälpa till med att förädla andras äpplen.

Jag har byggt en liten landningssida för musteriet som du kan hitta på https://mikromusteri.se
Kika gärna in och kommentera om du ser några felaktigheter eller har förslag på ändringar!

Här är förra årets mustningsfilm för att sätta igång suget efter äppelmust igen.

Äppelcider anno 2020 tappad på flaska

I höstas satte jag en tunna med min äppelmust på jäsning. Jag använde denna gång en ny jäst, Red Star Cote de Blancs från Humlegården.

I november tappade jag om cidern en gång till en Spiedel jästunna för att få bort avlagringar i botten.

Tips! Om du har en sådan tunna så tänk på att den ska användas i sista lagringen så att du kan utnyttja pipen och lätt tappa upp cidern på flaska.

I dag hade jag lite julledigt och det var dags att tappa upp cidern. Lite tunn tyckte jag nog den var och hoppas att den kommer att vinna på lagring någon månad till.

Jag såg i gruppen Fruktvin och cider på Facebook flera som satsat på mindre batcher, i t ex 5 liters flaskor. Det känns som ett bra tips inför nästa år. Jäsa på olika jäster och kanske någon vildjäst. På så vis kan man ju experimentera lite mera och kanske blanda i rabarberjuice eller annat gott man får ut av sin trädgård.

Jag tillsatte iallafall ca 10g socker/liter i flaskor, väl rengjorda och ursköljda med konserveringsmedel. Vissa med skruvkork och vissa med kapsyl. Det är bra att spara vin-, öl och ciderflaskor inför en sån här tappning.

Nu är kallkällaren laddad med ca 23 liter äppelcider, ett bra sätt att ta hand om sina äpple och kul att bjuda vänner på istället för ett traditionell öl eller vinglas.

Äppelcider anno 2020 tappad på flaska 5
Äppelcider anno 2020 tappad på flaska 6

Du har väl inte glömt sätta Dunderglögg 2020?

Jag ber om ursäkt, jag har helt glömt bort att påminna dig, men nu är det verkligen hög tid att sätta dunderglöggen. Den ska stå och dra minst 3 veckor, så till lucia kan du ha din glögg klar.
Jag presenterade redan förra året ett av de mest populära recepten på egen glögg och du ska verkligen testa detta.
Den är så god och skiljer sig från den sliskiga och sura vinglöggen man köper på bolaget. Kraftfull smak och en riktigt trevlig stämningshöjare.

Här hittar du receptet på dunderglögg

Svårigheten brukar vara att hitta svagdricka, det gjorde att jag förra året och blev sen med tillverkningen. Min glögg blev klar först i februari…
Men det kan jag glädjas åt idag 🙂 Den blir nämligen godare och godare ju längre man lagrar den.

Dunderglögg

Omtappning av cider

I slutet av september satte jag årets cider, det kan du läsa mer om här. Den har nu fått stå och bubbla i över 6 veckor och lite äppelavlagringar hade satt sig på kanten och även i botten så idag tappade jag om den till en ny behållare, min sk jästunna från Speidel.

Jag kollade även oechsle-halten och den låg strax över 0 så den hade inte jäst klart helt ännu. Jag låter den vila några veckor till innan jag tappar om den på flaskor nu.

Gör din egen äppelcider 2020

Efter senaste helgernas mustning så är det dags att ta hand om all must som jag fått. Allt går inte spara som äppelmust, lite variation krävs och vad passar väl då bättre än att göra lite egen äppelcider. Jag har tidigare år också skrivit om detta, här är t ex 2017 års cidertillverkning igång.

Jag har testat flera olika varianter av ciderjäst under åren. Champagnejäst, Alejäst och Ciderjäst. Det går såklart att vildjäsa också, det gjorde jag för något år sedan och gick bra. Men jag tar det säkra före det osäkra i år och köpte en ny jästsort, Red Star Cote de Blancs från Humlegården.

Gör din egen äppelcider 2020 8 Gör din egen äppelcider 2020 9

Det ska enligt beskrivningen vara en fransk stam som klarar jäsning i min kallkällare (som har runt 12-15 grader).

Att göra cider är egentligen inte svårt. Jag refererar alltid till Ciderboken av Stefan Dehlén & Lena Israelsson. Boken är slutsåld men finns att låna på biblioteken.

Jag använder enbart råmust, och det är viktigt att den inte pastöriseras. Då försvinner goda smakämnen och det finns risk att det inte blir något bra resultat.

Som kärl använder jag dels en plasthink på 30 liter och en sk jästunna för att tappa om i. Hinken är försedd med hål för att kunna placera ett jäsrör i och så kolsyran kan släppas ut.

Innan jag tappade upp musten i hinken så kollade jag med en hydrometer det sk SG-värdet. Det som mäts är densiteten på musten, vikten. Ju mera socker i musten, desto högre densitet. Riktvärdet enligt författarna är runt 1055 och min must låg på 1045. För att höja värdet tillsatte jag därför socker. Ca 150 g per 10 liter must höjer värdet med ca 5 steg och då jag behövde höja med 10 steg så tillsatte jag 150 g x 2,5 x 2 = 750 g socker.

Jag fyllde hinken med 25 liter ren råmust. det ska inte vara riktigt fullt upp, för att undvika att det bubblar över. Sedan tillsatte jag alltså sockret och rörde om. Jästen blandade jag ut med lite ljummet vatten och lät stå i 20 minuter enligt bruksanvisningen. Sedan blandade jag i även detta i musten och satte på lock samt jäsrör.

Efter 2 dagar började de bubbla fint i hinken. Nu ska detta få bubbla av sig lite och så fyller jag på med råmust till max på hinken så att varken luft eller bakterier kan ta sig in i hinken om någon dag. Sedan är det bara att låta musten jäsa ur, det tar runt 4 veckor så jag ber att få återkomma om hur detta går.

Gör din egen äppelcider 2020 10

Äppelchutney

Vi kan ju inte göra must av alla äpplen. Det behövs även äppelpaj, äppelmos eller varför inte äppelchutney?

I dag tänkte jag därför tipsa om en äppelchutney som är god till grillat.

Jag blev inspirerad av att göra denna då vi köpte fantastiskt god fläskkotlett av Nibblegris från vår lokala delikatessbutik Dilens. Chutneyn är väldigt enkel och god. Hittade detta på nätet för många år sen.

Du behöver:
4-5 äpplen
1 normalstor lök (gul eller röd)
2 tsk färsk riven ingefära eller torkad om du inte har försk
vitlök efter egen smak
röd chili (helst färsk) efter smak
1 dl vinäger (äpple, röd eller vitvin)
2 dl socker (gärna farin, men fungerar med vanligt strösocker också)

Skala och skär äpplen i mindre bitar och hacka lök & chili.
Blanda allt utom sockret i en gryta och låt koka upp tills äppelbitarna mjuknat.
Låt sedan sjuda utan lock i ca 30 minuter.

Det blev ett utmärkt alternativ till de grillade fläskkotletterna istället för bearnaisen!

Äppelchutney 11

Ha en trevlig helg!

Tjuvstart på mustningen!

Jag kunde inte hålla mig idag att testa nya utrustningen då så mycket äpplen redan fallit. Inte riktigt mogna ännu, men det fick jag bortse från för att slippa köra iväg så mycket äpplen. Mina äpplen är normalt sett klara från mitten september och framåt. I år är de väldigt fula och jag har redan kört iväg en 10 skottkärror med frukt.

Tjuvstart på mustningen! 12
Tjuvstart på mustningen! 13

Jag började med att tvätta och sortera bort fula äpplen. Sen skruvade jag ihop och testade min nya elektriska kross, men det gick sämre då många äpplen fortfarande var för hårda. De snurrade bara runt och blev tillslut stopp. Jag inser ju att man inte ska krossa omogna äpplen, så tji fick jag. Jag fick plocka fram min gamla pigifruttan istället och köra med handkraft.

Tjuvstart på mustningen! 14

Efter en kvarts vevande hade jag fått ihop två plastbackar med kross. Jag täckte backarna med ett tyg och lät sen krosset vila några timmar för att mjuka till sig.

Tjuvstart på mustningen! 15

På eftermiddagen efter en sväng till stallet med dottern var det dags att musta och givetvis hann regnet komma när tiden var inne, så blev en blöt mustning. Det räckte till två svängar och allt som allt fungerade nya hydropressen riktigt bra. Bra instruktioner och lätt att förstå. Om jag ska anmärka på något så har pressen lite korta ben på den kanske, så man fick krypa på backen för att se trycket. Jag tänkte först ställa allt på ett bord, men då blev det krågligare fylla och tömma.

En annan nackdelen med hydropressen är att man inte får någon muskelträning i år 💪🏼 Är ju inte samma träning att vrida på en kran!

Tjuvstart på mustningen! 16

Nu står ca 25 liter must på pastörisering i pastören. Instruktionerna säger 90 grader i 30 minuter, men jag tror det räcker gott med 80 grader i 15-20 minuter. Det är vad som sägs i de flesta forum i Sverige.

Nu är det dags att tappa upp musten, det blir direkt från pastörens tappkran i ståpåsar. Blir nog en 7-8 påsar åtminstone, av omogen frukt!

 

Vad är en ståpåse (pouchbag)?

I flera inlägg använder jag begreppet ståpåse eller som det heter på engelska, pouchbag. Här reder jag ut vad det är och hur den fungerar och hur du kan använda dessa till din äppelmust.

Vad är en ståpåse (pouchbag)? 17

När du ska förvara din must går det såklart bra att använda PET-flaskor, dunkar eller glasflaskor. Ibland krävs dock mer utrymme än vad man har samlat ihop och då är det bekvämt att använda en ståpåse. Det är en slags förenklad bag-in-box, fast ”allt i ett-lösning”. En engångsförpackning utan kartong runt om då materialet den är gjord av är så pass hållbart att den klarar sig på egen hand. De är också hygieniska då man slipper stå och rengöra gamla flaskor innan man ska fylla sin must. Bara fylla upp i.

På framsidan sitter även en liten plasttapp så det går enkelt att servera drycken senare.

Ståpåsar kan du t ex fylla med råmust och frysa in. Tänk bara på att lämna utrymme för musten att expandera i frysen. När du sedan blir sugen på god äppelmust tinar du en påse och dricker upp den inom några dagar (annars börjar den jäsa).

Det vanligaste sättet är annars att pastörisera musten och sedan fylla ståpåsarna med het must. Då kan du lagra musten i minst ett år. När du öppnar en sådan påse håller den sig minst en månad i kylen utan att bli förstörd.

Det går att fylla påsarna med tratt från en behållare, men enklaste sättet att fylla är med hjälp av ett tillbehör som du kan fästa påsen i. Då är det väldigt enkelt att hälla i drycken. Är det het pastöriserad must slipper du riskera att bränna dig också.

Vad är en ståpåse (pouchbag)? 18

Jag har beställt mina ståpåsar från dels Fruktpress.se och nu senast från det svenska utrustningsföretaget Rååpress. De finns i 3 eller 5 liters storlekar och du kan beställa dina ståpåsar här.
De säljer även hållaren för att fylla på ståpåsar, just nu med 20% rabatt, och den köper du här.

 

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng