Dags att börja boka tid för mustning 2024

Nu kan du boka in din tid i mitt lilla mikromusteri utanför Valbo/Gävle.
Gå in på sidan Mikromusteri.se för att boka

Första bokningsbara tiden är 31 Augusti 2024.

Du kan även SMS:a en förfrågan till 0730-556145. Ange då din adress och önskad mustningshelg så återkommer jag med besked.

Vanliga frågor hittar du här.

Gå in på https://mikromusteri.se för att boka din plats nu.

Om du inte bor i Gävletrakten så rekommenderar jag min andra sida, Musterier.se för att hitta närmsta musteri.

Henrik

Lyxig granola med äppelmos och kanel

Här kommer det utlovade receptet på frukost granola med äppelmos och kanel. Inpiration är tagen från Scandic Hotel.

Ett bra sätt att ta hand om äpplen är alltså att göra vanligt äppelmos och sedan använda moset till att skapa ett lyxigt frukosttillbehör.

Ingredienser

10 dl blandade havregryn (t ex vanliga havregryn, rågflingor och dinkelhavregryn)
ca 0,5 dl pumpakärnor
ca 1 dl solroskärnor
ca 2 dl nötter (valnötter, hasselnötter och/eller sötmandlar
1 dl kokosflingor
3-4 msk kakao
1-2 teskedar kanel
1-2 kryddmått salt

ca 1,5 dl äppelmos
ca 0,5 dl honung

Topping:

Rostade kokosflingor
Tranbär, aprikos eller liknande

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser (utom topping) i en skål och tillsätt de blöta ingredienserna. Rör om. Det går utmärkt att använda din köksmaskin för en noggrann blandning.

Häll ut allt på en plåt med bakplåtspapper och fördela jämnt.

Ugnsbaka ca 35-40 minuter i 175 grader. Låt svalna och tillsätt topping och förvara i tät burk.

Njut med fil eller yoghurt!

Starta mikromusteri, tjäna extra pengar!

Som jag tidigare publicerade så kan jag nu erbjuda plats på min hemsida, mikromusteri.se, som har ett unik sökterm som gör att man lätt hittar sitt ”mikromusteri” på Internet.

Ett mikromusteri driver sin verksamhet som ett förenklat företag. Vi använder oss av den tjänst som Livsmedelsverket kallar återtag. Dvs där kunder lämnar in olika typer av råvaror och får tillbaka en förädlad produkt. Regler för hantering av frukt och förädlad produkt är detsamma men det krävs inga speciella tillstånd och inget registrerat företag krävs.

Ett mikromusteri drivs alltså på mindre basis och har begränsade öppettider, men har likaväl samma ambitioner som ett större musteri att hjälpa privatpersoner med att ta vara på sina äpplen.

Vi gör detta främst för att ta hand om all frukt som annars kanske bara kastas och istället göra riktigt god äppelmust av.

Genom att ansluta dig till min portal för Mikromusterier så samlar vi kompetens och gör det lätt för kunder att hitta oss. I tjänsten ingår plats på hemsida, information om ditt musteri, bokningssida, hjälp att komma igång utifrån den erfarenhet jag skaffat mig under ett par år som mikromustare.

Är du intresserad av att ansluta dig till Mikromusteri.se hör av dig till mig så kan jag berätta mer.
Läs mer om hur det fungerar att bli mikromustare här.

Just nu får du 20% rabatt på första fakturan jag skickar om du uppger kampanjkod ”Ett Äpple Om Dagen”

Det kostar inget att höra av sig om du har frågor! Hoppas nu att vi blir några mikromustare i höst så att vi tillsammans kan väcka intresse och sprida vår bokningssida.

Vad gör du av dina äpplen?

Denna sidan handlar i grund och botten inte bara om att göra äppelmust och cider utan hur man kan ta hand om sina äpplen. Nu eftersöker jag tips och recept från dig på vad du använder dina äpplen till!

Det kan vara allt från drycker till marmelader, chutney, godis eller i bakverk.

Skicka dina bästa recept till mig på hej@ettappleomdagen.se så har du chans att få dem publicerade på sidan. Om du har tagit receptet från en webbsida, ange referens.

Frivilligt att också bifoga ett litet porträtt av dig vem du är och varför du är nyfiken på äpplen, det gör inlägget mer levande.

Jag upptäckte att man t ex kan ha äppelmos till att göra hemgjord granola/musli, så inom kort kommer en utvärdering av detta recept.

Starta Mikromusteri!

I år kommer jag att testa en ny ide som jag fått av en familj som var intresserade av att börja erbjuda mustning åt privatpersoner tillsammans med sina ungdomar.

Jag såg ett behov av att kunna samla minde sk Mikromusterier på en och samma plats så att det är lätt för att hitta oss och kunna boka in en tid för inlämning av äpplen.

Mikromusteri är ett ord som kanske inte ens existerar idag, men som Rååpress först började använda och sedan hakade jag på. Sök själv på ordet och se hur lätt det är att hitta oss!

Starta Mikromusteri! 7

Vad är ett Mikromusteri?

Ett mikromusteri driver sin verksamhet som ett förenklat företag. Vi använder oss av den tjänst som Livsmedelsverket kallar återtag. Dvs där kunder lämnar in olika typer av råvaror och får tillbaka en förädlad produkt. Det är viktigt att man på ett mikromusteri inte blandar frukt från olika kunder. Regler för hantering av frukt och förädlad produkt är detsamma men det krävs inga speciella tillstånd och inget registrerat företag krävs.

Ett mikromusteri drivs alltså på mindre basis och har begränsade öppettider, men har likaväl samma ambitioner som ett större musteri att hjälpa privatpersoner med att ta vara på sina äpplen.

Vi gör detta främst för att ta hand om all frukt som annars kanske bara kastas och istället göra riktigt god äppelmust av.

Hur startar jag ett Mikromusteri?

Det är just där jag kommer in i bilden. Jag har hållit på med mitt Mikromusteri ett par år och har lärt mig hur det fungerar på ett smidigt sätt. Jag vet vilken utrustning som passar, hur man praktiskt tar emot bokningar och hur man sedan tar betalt.

Så är du intresserad av att ansluta dig till Mikormusteri.se hör av dig till mig så kan jag berätta mer.
Läs mer om hur det fungerar att bli mikromustare här.

Det kostar inget att höra av sig om du har frågor! Hoppas nu att vi blir några mikromustare i höst så att vi tillsammans kan väcka intresse och sprida vår bokningssida.

En bra pastör för mikromustaren

Om du vill kunna spara din must en längre tid så rekommenderas att du pastöriserar den för att döda bakterier och jäst. Jag uppgraderade precis min pastör från 27 till 65 liter via Sveriges största leverantör av musteriutrustning Rååpress. Den har gått varm senaste veckan, men innan jag berättar mer om den kan det vara intressant att få lite bakgrund runt processen att pastörisera äppelmust.

Louis Pasteur utvecklade pastörisering

Det var i slutet av 1800-talet som den franske vetenskapsmannen Louis Pasteur revolutionerade livsmedelsindustrin genom att utveckla en banbrytande process känd som pastörisering. Denna process, som sedan dess har blivit en nyckelkomponent inom livsmedelsproduktion, används också för att säkerställa säkerheten och hållbarheten hos äppeljuice.

Pastörisering är en term som härstammar från Pasteurs eget namn och innebär upphettning av en vätska till en specifik temperatur under en bestämd tid. Målet är att döda skadliga mikroorganismer, inklusive bakterier och jäst, utan att förstöra vätskans smak eller näringsvärde.

Processen med pastörisering av äppeljuice kan beskrivas i några enkla steg:

Förberedelse: Först samlas färska äpplen och tvättas noggrant för att ta bort smuts och eventuell förorening.
Pressning: De rena äpplena pressas för att extrahera saften, som innehåller naturlig sötma och näringsämnen.
Upphettning: Den färska äppeljuicen värms upp till en temperatur av cirka 80-85 grader under ca 15 minuter. Detta dödar eventuella skadliga mikroorganismer som kan finnas i juicen.
Kylning: Efter upphettningen kyls äppeljuicen ner till rumstemperatur för att förhindra överkokning och bevara dess kvalitet.
Förpackning: Den pastöriserade äppeljuicen tappas i ståpåsar, bag-in-box eller sterila flaskor för att bibehålla dess säkerhet och hållbarhet.

Resultatet av pastörisering är en äppeljuice som är fri från skadliga bakterier och jäst, vilket gör den säker att konsumera under en längre tid utan att förlora dess ursprungliga smak och näringsvärde.

Louis Pasteurs arbete och upptäckter har haft en enorm inverkan på livsmedelsindustrin och har räddat många liv genom att förhindra sjukdomar som sprids via förorenad mat och dryck. Genom att tillämpa hans banbrytande pastöriseringsprocess på äppelmust och andra livsmedel kan vi alltså njuta av säkrare och mer hållbara produkter.

Pastör för 65 liter must

Nu till en liten beskrivning av min nya pastör som anlände till musteriet förra veckan. En produkt som jag faktiskt fått vara med och bidra kring. Lite sur bara att den inte fick nåt IKEA-klingande namn som Pastör Rossini, men det är bakslag man får ta 😉

En bra pastör för mikromustaren 8

Lite bollande blev det med Per som äger Råpress om utrustning generellt och om den gamla pastören på 27 liter och lite om hur den fungerade. I våras presenterade han så en ide om att ta fram en mer robust kvalitetsprodukt med större kapacitet för oss som driver lite mindre musterier, mikromusterier. Även för de som hellre vill ha en helautomatisk produkt inte vill/kan använda en spiralpastör eller doppvärmare. En produkt i tåligt material, som rymmer en hel del och sköter sig helt själv utan behov av spis eller extra utrustning. Dessutom att den ska kunna anpassas för olika förhållanden, t ex om man inte har 16A säkring där man ska pastörisera. Och nu är den här!

Efter att ha testat denna pastör under två helgers pressning så ger jag helt ärligt högsta betyg. Jag pressar ofta runt 50-80 kg äpplen i taget åt en kund vilket gör att jag kan pastörisera all must i ett svep, något som inte fungerade med den äldre 27 liters varianten.

En bra pastör för mikromustaren 9

Pastören, som är rätt hög, placeras med fördel på ett lite lägre bord så du kommer åt att fylla upp det. På insidan finns tydliga liter-markeringar för hur mycket must du fyllt upp kärlet med. Locket är av glas med ett litet hål för avluftning av ånga.

Med några knappar på sidan anpassar du maskinen för den effekt du har tillgänglig. Det finns tre inbyggda värmeelement som gör att du genom att aktivera alla tre kan få ut 3500W. Elementen har effekterna 500W, 1000W och 2000W. Varje element styrs av en sin egna strömbrytare och det gör att du kan välja vilken effekt som du önskar använda. Eftersom jag har 10A i mitt utrymme i garaget så knappade jag in 2000W, har du 16A kan du alltså gå upp till max 3500W. Med ca 35-40 liter must går den klar på ca 1,5 timme för mig.

Upplyst LCD skärm

På framsidan sitter en upplyst LCD skärm som visar aktuell temperatur. Med några enkla knapptryck ställer du in din önskade temperatur och hur lång tid musten ska pastöriseras. När både temperatur och tid uppnåtts så avger maskinen ett pip. Den önskade temperaturen bibehålls tills man stänger av maskinen, ifall man inte hinner tappa upp musten på en gång. Den mindre maskinen stängs istället av och temperaturen sjunker självklart då snabbt om den får stå ett tag.

En bra pastör för mikromustaren 10

För att tappa upp musten rekommenderas en smart liten hållare för bag-in-box där du kan montera dina påsar för bag-in-box eller ståpåsar. Se översta bilden där jag fyller ståpåsen.

Musten tappas enkelt ur med en rostfri tappkran i dina påsar eller kärl.

Sammanfattning

Pastören är en riktig kvalitetsprodukt. Tåligt material, väl genomtänkt och lätt att använda. Den passar perfekt för mitt behov där jag tar emot must på ca 50-100 kg per person. Den är dock rätt hög och otymplig så kanske inte den enklaste att rengöra i botten, men det fungerar.

Det enda jag tyckte var minus var att avståndet mellan tappkranen och hållaren blev lite för stor. Musten kan få för sig att stänka i vissa lägen och kanske man ska fästa en plastslang på tappen för att enklare måtta in musten i påsen?

Blir du nyfiken på denna pastör får du just nu 195 kr rabatt hos Rååpress med koden ettappleomdagen. Fri frakt gäller för denna.

Köp Pastören från Rååpress här och glöm inte att fylla i rabattkoden

Specialerbjudande till mina läsare

Som tack för att du följer min sida så kan jag också erbjuda dig 10% rabatt på Rååpress klassiska äppelplockare. Den är helt oumbärlig när du ska plocka äpplen från marken. Rulla bara behållaren över äpplena så åker de in mellan ståltrådarna och de kan sedan enkelt tömmas ut i dina kärl. Långt skaft, rostfri och 10 års garanti, bara att slå till!

Ange koden ettappleomdagen så får du 10% rabatt på denna kanonpryl under september och oktober 2023.

Köp äppelplockaren här och glöm inte att fylla i rabattkoden!

En bra pastör för mikromustaren 11

Trädgårns Nya Musteri i Södertälje – redo för 2023

Jag fick en trevlig pratstund med Ulf Engström på Trädgårns Nya Musteri invid Mälaren i Södertälje. I år har han tagit beslutet att lämna över hela ansvaret till sin kollega och delägare Karolina Obrzut.

Ulf är uppväxt i en odlingsfamilj som redan på 1850-talet producerade grönsaker åt Stockholmarna. På 60-talet minns han att familjen hade en 3-400 äppelträd som i huvudsak odlades just för att ätas. Ibland gjorde man nån äppeldryck men fokus var mest på frukten.

Sen kom tangon och Granny Smith från Argentina och intresset för den svenska frukten minskade. Familjen sprängde bort (!) sin äppelodling och började odla andra grönsaker på platsen. Under ett tag var det få äppelodlingar kvar i Sörmland på den tiden.

Så kom åter intresset för svenska äpplen under 2000-talet och inte bara gröna eller röda, utan nu var det viktigt att veta vilken sort man köpte. Svenska äpplena hade gjort ett återtåg och fått renommé igen.

Trädgårns Musteri startar upp under 2015

Ulf drev sin gårdsbutik i Södertälje under liknande former varje år och turister i mängder besökte varsamheten. Uppåt 10-15 000 besökare kommer varje sommar och strosar, fikar, besöker gårdsbutik och plockar jordgubbar. Som ett komplement till verksamheten så dök tanken upp om att starta ett musteri. Främst då för att ta emot äpplen från villaträdgårdar, men även kunna köpa in äpplen för att göra must och sälja under eget namn. Runt 2015 så startade han då Trädgårns Nya Musteri.

Trädgårns Nya Musteri i Södertälje - redo för 2023 12
Karolina och Ulf på Trädgårns Nya Musteri

Äpplen de köper in till musteriet ska vara ekologiskt odlade, det är viktigt. Man handlar främst från odlingar i Sörmland.

Förra året planterades runt 50 egna träd på Trädgårn. Runt 6-7 olika äppelsorter men även päronträd. Inte så mycket för egen vinning, utan för mångfalden och miljön. Ytterligare en anledning var för att man började sälja äppelträd vidare till privatpersoner. Med odlingen kan man nu erbjuda intresserade att se äppelträden i sin rätta miljö, samt kunna smaka på ett äpple för att avgöra vilket äppelträd som passar.

Man erbjuder även beskärning av äppelträd åt villaägare, så det är inte bara musteri och gårdsbutik.

Must pressar de mest åt villaägare, som kommer med sina äpplen och köper sen tillbaka musten. De ekologiska äpplen de köper in är en mindre del i verksamheten, men distribueras ut via grossister till restauranger och lokala butiker.

Finns en tanke om att köpa in äpplen av Villaägare, men det är tidskrävande så inget är bestämt där. De är noga med att äpplena ska vara sortbestämda, och det kan vara svårt avgöra med äpplen från privatpersoner även om de har koll på de vanligare sorterna.

Ulf berättar också om idéer de har på att personifiera förpackningar som de levererar. Att etikettera musten med t ex en bild på sitt barnbarn eller sina träd för att ytterligare höja värdet på produkten.

Trädgårns must pressas i maskiner de köpt från Rååpress. Under förra året investerade man i ny maskinpark för över en halv miljon. Den förra utrustningen hade levt sen 2015. Så nu är de rustade för en toppsäsong 2023.

Under vintern har representanter från Lettiska leverantören Pro Fruit varit på plats och finjusterat småsaker runt säkerhet och sånt. Deras maskiner och service är han väldigt nöjd med, reservdelar dyker oftast upp på en dag. A och O i denna bransch om man står med en massa äpplen som ska mustas och maskinen krånglar.

Framtiden

För tre år sedan skrev Ulf och Karolina ett avtal om överlåtelse av Trädgårn. Nu 2023 är det året när han lämnar över ansvaret till Karolina. Han har bett om att få hänga kvar på gården och hjälpa till där han kan, men ansvaret för hela företaget lämnar han över nu.

Ulfs 3 tips för dig som är nyfiken på musteri

  1. Tips för dig som ska starta eget musteri!

    Åk runt och besök andra musterier, bilda dig en uppfattning om nivån på din verksamhet. Inte bara i pengar utan personal, kapacitet och teknik. Det här gjorde Ulf innan han startade upp 2015.
  2. Vad man gör med pressmassan som blir över?

    Man kan skänka till jägare som utfodrar djur, men tänk på att t ex vildsvin kan förstöra din odling om det sker i din närhet. Går även kolla med bagerier som använder massan i bakning för dess fibrer.
    Annars är det bästa att bara kompostera, det tar 1-2 år innan det bryts ner men enklaste och bästa sättet.
  3. Godaste äpplena att musta?

    Ingrid Marie, Åkerö, Gravensteiner, Signe Tillish och Oranie (om det går att få tag på).
  4. Äpplen du bör undvika att musta?

    Transparent Blanche är en mjölig frukt och när den börjar bli övermogen så är det i princip omöjlig att musta. Dess fruktkött sätter igen maskinerna.
Trädgårns Nya Musteri i Södertälje - redo för 2023 13


Gör din egen tonic syrup på reducerad äppelmust

När tillgången till äppelmust är stor så letar man ständigt nya sätt att använda den på. Den här gången har jag experimenterat med ett recept på äppeltonic-sirap (syrup) för t ex din fredags-GT. Den fungerar givetvis lika bra alkoholfri som en törstsläckare med massa is i 🍹

Receptet är en vidareutveckling av Staffans Lyxiga Tonic Water vars originalrecept du kan nå via länken här under:

👉 Staffans Lyxiga Tonic Water – recept

Förberedelser

För att brygga en god tonic behöver du en blandning av kryddor och fruktsafter/skal men framförallt sk kinabark som innehåller kinin och används för att ge tonicen dess bittra smak.

Gör din egen tonic syrup på reducerad äppelmust 14
Kryddor från Kryddlandet

Jag beställde mina kryddor och örter via Kryddlandet i Skellefteå. Snabb leverans och bra priser, rekommenderas.

👉 Kryddlandet i Skellefteå

Brygd för Tonic

Receptet följdes rakt av enligt ovan för brygden. Har du tillgång till färska kryddor så använd helst detta, men eftersom det kan vara svårt att få tag på och jag inte hade det så köpte jag alltså torkat.

5 dl vatten
25 g Kinabark i flisor (ej malen)
1 msk torkade lavendelblommor
1 msk citronmeliss
2 msk torkade fläderblommor
1 st väl rengjord apelsin (skalet)

Vattnet och burken kokades upp och fick svalna innan jag blandade i övriga kryddor och apelsinskalet.

Allt hälldes upp på burk och fick sedan stå i kylskåp 3 dagar. Jag skakade om burken lite varje dag för att förhoppningsvis få ut lite mera smaker.

Äppelsirap

I Staffans recept används ren socker eller sockerlag men eftersom jag baserar mina recept på äpple så kokade jag under tiden upp en äppelsirap.

1 liter äppelmust
7 dl socker

Koka utan lock så sirapen blir lite seg ca 20-40 minuter. Skumma av och häll upp på burk när den svalnat.

Dags att blanda ihop

Efter 3 dagar silade jag brygden. Först genom en finmaskig sil sedan genom kaffefilter. Det gick åt några filter för att få den helt klar.

Brygden värmdes sedan upp tillsammans med 2 dl vatten och 2 msk citronsyra. Jag tillsatte sedan äppelsirap. Lite i taget så att det löstes upp ordentligt.

Nu har vi fått en färdig äppeltonic-sirap. Häll upp på rengjorda flaskor eller glasburkar. Förvara svalt.

Nu är det väl ändå dags att få smaka av. Prova dig fram hur du vill blanda ihop detta. Jag tog 4 cl tonicsirap, 4 cl gin och smakade av med kolsyrat vatten. Blev en riktigt god och äpplig GT med en touch av kanel. Självklart kan du skippa alkoholen också, blir gott med en massa is och någon skiva citron i glaset.

Lycka till!

Göra cider av 100% ren äppelmust

Hur gör man egen cider?

Ja det är faktiskt inte så svårt. Man behöver must, lämpliga kärl och jäst (frivilligt).

Eftersom detta är en sida om äpplen och äppelmust så använder jag såklart råpressad äppelmust till min cider. Inte pastöriserad och inte utblandad med vatten – bara 100% äpple!

Tänk på att ju godare must du stoppar ner i dina kärl desto bättre blir resultatet.

Utrustning

För att komma igång behöver du minst en jäshink, helst flera så du kan tappa om under tiden. Annars får du tappa över i tillfälliga kärl. Storleken är beroende av hur mycket must du vill göra. jag använder ett helt vanligt 25 liters jäskärl i plast och en Speidel jästunna på 30 liter. Det går också bra leta efter en gammal damejeanne på loppisen, i glas. Lite tyngre att hantera och svårare att rengöra men fungerar.

Till detta behöver du jäsrör som passar dina tunnor. Titta även på tredelade jäsrör som är är lite dyrare men enklare att rengöra. Du kan även behöva en pumphävert för att tappa om cidern samt hydrometer och mätglas för att mäta alkoholhalten.

Sedan behöver du även flaskor att tappa upp cidern på när den är klar, rena kapsyler och en kapyselerare för att pressa på kapsyler med.

Rengöringsmedel är också bra att ha hemma. Jag kör med Star San för att desinficera mina kärl och flaskor. Rengöringsmedel finns att beställa hos Humlegårdens Ekolager.

Tips! Rååpress har plockat ihop ett smart startkit på utrustning för dig som vill testa göra egen cider från 749 kr. Se utbud på ciderutrustning hos Rååpress här

Jäst

Det går alldeles utmärkt att vildjäsa musten till cider, men se till att den inte är pastöriserad först. Det tar bort alla härliga bakterier som startar jäsningen. Jag rekommenderar dock att vildjäsa i mindre batcher tills man har koll på hur det fungerar. Det kan lätt gå åt skogen!

I mitt fall går jag denna gång på en ciderjäst från Mangroove Jack.

Förkultur

Jag gör en förkultur på socker, vatten och jästen för att den snabbare ska komma igång. Detta bör man göra ca 2 dagar innan man ska starta sin cider. Jag slarvade dock denna gång och satte förkulturen samma dag som jag hällde upp musten i min tunna, det ser ut att ha gått bra ändå.

Så här gör du en förkultur för en 10 liters jästunna.

  1. Blanda 1 dl rumstempererat vatten med jästen i en pet-flaska och låt stå i en kvart. Skaka inte om än.
  2. Häll i 1 msk socker och skaka nu om flaskan ordentligt. Täpp till öppningen med en bomullstuss. Låt stå minst 6 timmar.
  3. Blandningen bör nu har börjat bubbla och du tillsätter då 7 dl vatten blandat med 7 msk socker.
  4. Låt stå i 2 dygn innan du tillsätter förkulturen i din jästunna.

Dags att sätta igång cidern

Innan du fyller på med förkulturen behöver du läsa av sockerhalten i din must om du vill kontrollera vilken förväntad alkoholhalt din must kommer att få.

Se till att musten är rumstempererad. Fyll en hög och smal plastbehållare, som är anpassad för hydrometern, med must och sänk ner din hydrometer för att läsa av aktuellt värde. Min must låg på ca 1050 och en färdigjäst cider ligger på ca 1000-1005 grader Oechsle.

Skillnaden mellan dessa värden i sockerhalten är det som ger den ungefärliga alkoholhalten, dvs 1050-1000 = 50. Dividera nu detta värde med 7,6 och resultatet blir den förväntade alkoholhalten på den färdiga cidern. I detta fall ca 6,6%.

När du har koll på detta är det dags att hälla i den 2 dagar gamla förkulturen i din must. Se till att ha utrymme för den jäsning som sätter igång rätt kraftigt med skum. Spara några liter i en 25 liters tunna och kanske 1 liter i en 10-liters damejeanne. Lagom så skummet får plats.

Sätt på jäsröret och låt musten få komma igång. Detta tar några dagar och när det väl startar så börjar det bubbla ordentligt.

När det värsta jäsningen är över fyller du på med färsk must så att det nästan inte blir något utrymme kvar i behållaren. Gör rent jäsrör och lock och sätt dem åter och förslut ordentligt så inget syre kommer in i behållare. Nu får musten stå nån vecka tills den jäst ut till ca 1000-1005 Oechsle.

Min must står nu på jäsning och jag kommer efter någon vecka att mäta så att värdet på musten är runt 1000 med min hydrometer. Då tappar jag om den i en ny ren tunna så att jag får bort bottensatsen. Sedan får den stå och mogna i 2-3 månader innan jag tappar om den på flaskor och kapsylerar.

Jag brukar då tillsätta lite socker i varje flaska för att få igång en liten kolsyrejäsning. Det tar sedan ca 3 månader till innan cidern blivit lite bubblig och kan avnjutas.

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng