Göra cider av 100% ren äppelmust

Hur gör man egen cider?

Ja det är faktiskt inte så svårt. Man behöver must, lämpliga kärl och jäst (frivilligt).

Eftersom detta är en sida om äpplen och äppelmust så använder jag såklart råpressad äppelmust till min cider. Inte pastöriserad och inte utblandad med vatten – bara 100% äpple!

Tänk på att ju godare must du stoppar ner i dina kärl desto bättre blir resultatet.

Utrustning

För att komma igång behöver du minst en jäshink, helst flera så du kan tappa om under tiden. Annars får du tappa över i tillfälliga kärl. Storleken är beroende av hur mycket must du vill göra. jag använder ett helt vanligt 25 liters jäskärl i plast och en Speidel jästunna på 30 liter. Det går också bra leta efter en gammal damejeanne på loppisen, i glas. Lite tyngre att hantera och svårare att rengöra men fungerar.

Till detta behöver du jäsrör som passar dina tunnor. Titta även på tredelade jäsrör som är är lite dyrare men enklare att rengöra. Du kan även behöva en pumphävert för att tappa om cidern samt hydrometer och mätglas för att mäta alkoholhalten.

Sedan behöver du även flaskor att tappa upp cidern på när den är klar, rena kapsyler och en kapyselerare för att pressa på kapsyler med.

Rengöringsmedel är också bra att ha hemma. Jag kör med Star San för att desinficera mina kärl och flaskor. Rengöringsmedel finns att beställa hos Humlegårdens Ekolager.

Tips! Rååpress har plockat ihop ett smart startkit på utrustning för dig som vill testa göra egen cider från 749 kr. Se utbud på ciderutrustning hos Rååpress här

Jäst

Det går alldeles utmärkt att vildjäsa musten till cider, men se till att den inte är pastöriserad först. Det tar bort alla härliga bakterier som startar jäsningen. Jag rekommenderar dock att vildjäsa i mindre batcher tills man har koll på hur det fungerar. Det kan lätt gå åt skogen!

I mitt fall går jag denna gång på en ciderjäst från Mangroove Jack.

Förkultur

Jag gör en förkultur på socker, vatten och jästen för att den snabbare ska komma igång. Detta bör man göra ca 2 dagar innan man ska starta sin cider. Jag slarvade dock denna gång och satte förkulturen samma dag som jag hällde upp musten i min tunna, det ser ut att ha gått bra ändå.

Så här gör du en förkultur för en 10 liters jästunna.

  1. Blanda 1 dl rumstempererat vatten med jästen i en pet-flaska och låt stå i en kvart. Skaka inte om än.
  2. Häll i 1 msk socker och skaka nu om flaskan ordentligt. Täpp till öppningen med en bomullstuss. Låt stå minst 6 timmar.
  3. Blandningen bör nu har börjat bubbla och du tillsätter då 7 dl vatten blandat med 7 msk socker.
  4. Låt stå i 2 dygn innan du tillsätter förkulturen i din jästunna.

Dags att sätta igång cidern

Innan du fyller på med förkulturen behöver du läsa av sockerhalten i din must om du vill kontrollera vilken förväntad alkoholhalt din must kommer att få.

Se till att musten är rumstempererad. Fyll en hög och smal plastbehållare, som är anpassad för hydrometern, med must och sänk ner din hydrometer för att läsa av aktuellt värde. Min must låg på ca 1050 och en färdigjäst cider ligger på ca 1000-1005 grader Oechsle.

Skillnaden mellan dessa värden i sockerhalten är det som ger den ungefärliga alkoholhalten, dvs 1050-1000 = 50. Dividera nu detta värde med 7,6 och resultatet blir den förväntade alkoholhalten på den färdiga cidern. I detta fall ca 6,6%.

När du har koll på detta är det dags att hälla i den 2 dagar gamla förkulturen i din must. Se till att ha utrymme för den jäsning som sätter igång rätt kraftigt med skum. Spara några liter i en 25 liters tunna och kanske 1 liter i en 10-liters damejeanne. Lagom så skummet får plats.

Sätt på jäsröret och låt musten få komma igång. Detta tar några dagar och när det väl startar så börjar det bubbla ordentligt.

När det värsta jäsningen är över fyller du på med färsk must så att det nästan inte blir något utrymme kvar i behållaren. Gör rent jäsrör och lock och sätt dem åter och förslut ordentligt så inget syre kommer in i behållare. Nu får musten stå nån vecka tills den jäst ut till ca 1000-1005 Oechsle.

Min must står nu på jäsning och jag kommer efter någon vecka att mäta så att värdet på musten är runt 1000 med min hydrometer. Då tappar jag om den i en ny ren tunna så att jag får bort bottensatsen. Sedan får den stå och mogna i 2-3 månader innan jag tappar om den på flaskor och kapsylerar.

Jag brukar då tillsätta lite socker i varje flaska för att få igång en liten kolsyrejäsning. Det tar sedan ca 3 månader till innan cidern blivit lite bubblig och kan avnjutas.

Utrustning för att plocka äpplen och förvara must

I flera delar av landet har man redan börjat plocka sina äpplen, t ex Transparent Blanche är en sort som mognar under augusti. Jag själv har Wealthy och Risäter på mina träd och de brukar vara mogna i början/mitten av september.

I de två senaste inläggen har jag gått igenom hur du förbereder dig för höstens mustning. T ex vilken äppelkross du behöver och några varianter på äppelpressar.

Tre olika äppelkrossar – vilken passar dig?
Äppelpressar för privat bruk

Innan du börjar musta så ska äpplena plockas och rengöras. Det finns några intressanta redskap på marknaden som underlättar plockning och är skonsamma för din rygg. Du behöver även kärl för att hantera kross och must.

Skördenät

Skördenätet är en slags presenning som du spänner upp under ditt träd en liten bit ovan mark så att fallfrukten inte skadas och blir smutsig. Enkel att sätta upp och frukten håller bättre.

Här kan du t ex beställa skördenät från Råpress.

Skördenät
Skördenät

Äppelplockare

Frukt som trillat ned från träden kräver många böjningar av ryggen för att plockas och det kan då vara skönt med ett redskap som skonar ryggen. Det finns en hel del olika varianter av äppelplockare på marknaden. Den jag använder är i rostfritt stål och väldigt enkelt att använda. Du rullar ”gallret” över äpplen så åker de in i behållaren och du tömmer sedan äpplena i en hink med det medföljande tillbehöret som vidgar utrymmet mellan trådarna så äpplena kan trilla ut.

Här kan du beställa äppelplockare hos Rååpress.

Äppelplockaren

Det finns även äppelplockare med förlängningsskaft för att komma åt äpplen på träden. Dessa är bra då träden är höga och det är svårt att komma åt. Korgarna kan vara i metall eller tyg, personligen gillar jag tygkorgarna bäst.

Här finns äppelplockare för träd hos Biltema
Äppelplockare med tygpåse från Plantagen

Hinkar, kärl och plastlådor

När du ska musta behövs en hel del förvaring för dels musten men även äppelkross. Jag rekommenderar ett par hinkar i storleken 15 liter med lock samt även ett antal plastlådor på 40-50 liter. Tänk på att de ska vara av livsmedelsgodkänd plast. Hinkar och plastlådor hittar du på t ex Clas Ohlson, Jula, Biltema.

Rostfria kärl är perfekta att tappa musten i, lätta att rengöra.

Om du kan få tag på gamla brödlådor i plast så är de också bra, gräs och kvistar trillar genom hålen och är lätta att stapla och även att använda för att spola ren frukten i.

För att tvätta äpplen så kan det även vara bra att ha en större behållare. Om du inte får tag på brödlådor eller har väldigt mycket äpplen så kan ett gammalt kärl för matt-tvätt komma väl till pass. Det är inte så lätt att få tag på men kolla på nån loppis eller second hand så kanske du har tur finna något lämpligt.

Utrustning för att plocka äpplen och förvara must 9
Kärl för matt-tvätt

Om denna sida

Ett äpple om dagen är en webbplats om äpplen. Jag skriver om mina erfarenheter som jag lär mig runt att musta äpplen, göra cider och allt sådant runt omkring. Sidan är främst för privatpersoner och hobbyamatörer.

Har du en kul historia du vill dela med dig eller vill du berätta om hur du gör must så hör gärna av dig så kan jag presentera dig på sidan i sommar eller i höst!

Letar du äppelmusterier i Sverige så finns nu min nya sida https://musterier.se som är en databas över alla musterier jag hittat på nätet. Bokmärk gärna den sidan också!

Bli sponsor

Jag driver mina äppelsidor på hobbybasis och som ett intresse då jag både är intresserad av äpplen, mustning, cider och webbdesign.

Vill du bli sponsor på någon av mina sidor Ett Äpple om dagen eller Musterier i Sverige?
Gör som Rååpress i Helsingborg och gå in som sponsor/samarbetspartner.

Ett Äpple Om Dagen handlar om äpplen, mustning och cider helt enkelt – just nu har jag några hundra besökare i månaden. Brukar stiga rejält under augusti-november.

Musterier i Sverige är en databas över Sveriges alla musterier (den är inte 100% komplett men jag får nya musterier upplagda varje vecka). Antal besökare som letar musterier ligger just nu på runt 500 i månaden.

Kontakta mig om du har några idéer för Ett Äpple om dagen. För mer information om sponsring på Musterier i Sverige läs på https://musterier.se/annonsera

Äppelpress för egen must (fruktpress)

Vi håller på att gå igenom utrustningen inför årets mustning och turen har nu kommit till äppelpressen som är den viktigaste delen i processen.

I förra inlägget gick vi igenom tre varianter av äppelkrossar (enkel stöt av regel, mekanisk kross/pigifrutta och en elektrisk press). När äpplena är krossade till en fin massa så är det dags att börja pressa ut musten och du behöver en äppelpress.

Detta inlägg riktar sig till dig som är hemmamustare eller åtminstone mustar i mindre skala. Jag har även bortsett från den sk juicepressen som både krossar och pressar ett glas must i taget.

Den första press jag kom över begagnat var en i rostfritt stål med en bokträkorg och en press som fungerade som en kuggstångsdomkraft och satt monterad på en gängad stång i mitten av bottenplattan. Här var det ren styrka som krävdes för att få ut så mycket must som möjligt.

Tror inte det går att få tag på just denna modell längre, men vi ska ta och gå igenom de modeller som erbjuds just nu.

Min första press

Skruvpress

En skruvpress består av en behållare eller korg som är antingen i trä, oftast bok, eller rostfritt stål. Mitt i pressen sitter en trapetsgängad stång med handtag som man skruvar nedåt för att pressa ur äppelmusten. Vanligast är att man klär in korgen med ett finmaskigt filter som man fyller äppelmassan i för att slippa grövre äppelbitar i musten.

En sådan här press är rätt lätt att komma igång med, kräver lite handkraft men är enkel att förvara och rengöra och räcker för de flesta hushåll med 1-3 träd. Perfekt att börja med.

Nedan visas en skruvpress från Rååpress på 12 liter.

Frutpress Original - Rååpress

Hydraulisk äppelpress

Om du har lite mer äpplen att musta än 3 äppelträd så blir skruvpressen lätt lite ”basic” och vill du optimera din tid bör du titta på en hydraulisk eller en hydropress.

En hydraulisk äppelpress fungerar lite som en domkraft och behållaren/korgen är oftast i rostfritt stål. Man behöver alltså mindre kraft för att få ut mer must!

Man använder även här ett filter i korgen för att slippa äppelbitar. Korgen är här större och du kan göra mer must med mindre kraft.

En sådan här press är lite tyngre, men rengörs ändå enkelt med vatten och en borste.

Nedan ett klipp på en hemmabyggd hydraulisk press.

Hydropress

Mitt val av fruktpress blev efter att frångått min gamla press i bokträ en hydropress. Den fungerar på exakt samma sätt som de övriga pressarna med en korg och filter inuti, men här sitter ett membran mitt i korgen som man fyller upp med vatten från en vanlig trädgårdsslang.

Membranet pressas utåt kanterna och musten rinner ut. Du behöver alltså bara vrida på och stänga av en vattenkran för att hantera denna äppelpress.

En hydropress är möjligen lite svårare att hantera och du behöver några pressningar för att lära dig hur den fungerar, men idag är jag väldigt nöjd med mitt köp av denna 40 liters press. Nästa steg för mig blir troligen en 80 liters hydropress beroende på hur mycket äpplen jag kommer ta emot.

 

Slutsats

Vilken press du bör investera i beror på din omfattning av pressning. I de allra flesta fall räcker det med en skruvpress för hemmabruk. Har du budget för det eller möjlighet att gå ihop annars med några grannar så satsa istället på en hydaulisk eller hydropress. Det går så mycket lättare att pressa och du för större mångder must snabbare.

Tänk bara på att för hydropressen måste du alltid ha tillgång till vatten medans den hydrauliska kan du ta med dig var du vill utan några krav.

Det går ju även att hyra ut pressen via t ex Hygglo om du inte använder den själv hela tiden. 

Äppelkross (fruktkross)

Äppelskörden närmar sig med stormsteg och det kan vara bra att gå igenom utrustningen du har hemma inför årets äppelmustning.

Jag skrev en väldig populär artikelserie för några år sedan om hur du gör din egen äppelmust där jag bl a tar upp vilken utrustning du behöver för att musta. I år tänker jag gå igenom utrustningen igen en efter en och titta på vilka alternativ som finns för att komma igång.

Läs min artikelserie om hur du gör din äppelmust här.

När jag tog mina första stapplande steg som nyfiken äppelmustare så plockade jag inspiration från en bok jag hittade på biblioteket, Ciderboken av Stefan Dehlén och Lena Israelsson. För att musta äpplen läste jag att man behövde finfördela äpplena för att musta dem. Ett tips jag följde var att ta en regel som jag sågade taggig i ena änden och krossade äpplen för hand i en hink. Det gick åt någon hink för jag använde nån slags murbrukshink i plast som givetvis gick sönder av alla stötar.

Äpplena blev ändå lite krossade och jag kunde sedan pressa dem i en korgpress jag fyndat begagnat. Det blev inga mängder av must det året men det väckte en tanke om att uppgradera min utrustning!

Äppelkross (fruktkross) 19

Mekanisk fruktkross

Äpplen som ska mustas måste vara mogna för att du ska få ett bra resultat. Men även om de är mogna så är frukten såklart ändå rätt hård och att krossa äpplena fint är väsentligt för att få maximalt resultat.

Året därpå införskaffade jag en sk pigifrutta baby (se bild nedan), en vackert röd metallisk skapelse som väckte känslor om en italiensk lantbygd. Jag byggde en egen ställning till den för att den skulle hållas på plats bättre.

Äppelkross (fruktkross) 20
Pigifrutta Baby – äppelkross

Detta är alltså en mekanisk kross för frukt och bär som du kan hitta begagnat eller köpa ny från runt 1000-lappen och uppåt beroende på storlek. Den är väldigt enkel att förvara och att plocka fram när det är dags att börja krossa frukten. Du matar bara på i tratten med äpplen och vevar på så att kvarnen maler ner fruktköttet redo för mustning. Det är bra att vara två personer som gör detta då en kan tvätta och fylla på med frukt och en vevar.

Här kan du köpa en fruktkross på 9 liter från min samarbetspartner Rååpress

Elektrisk fruktkross

Min Pigifrutta kämpade jag på med under ett antal år och den räcker väldigt bra för hemmabruk och kanske 1-3 äppelträd.

Förra året bestämde jag mig dock för att ta emot äpplen från privatpersoner och hjälpa till att musta dem så då blev denna manuella kross snabbt lite för långsam.

Har man en del äppelträd och räknar med att musta lite mer så rekommenderar jag att man investerar i en elektrisk fruktkross. Visst, det kostar en del men det är en investering och du kanske kan gå ihop med grannen eller bostadsrättsföreningen och köpa in den tillsammans. Det går ju även att hyra ut den via någon av alla de tjänster som finns som t ex Hygglo.

Äppelkross (fruktkross) 21
Elektrisk fruktkross

Jag tror det blir svårt hitta en elektrisk fruktkross begagnat då man inte gärna släpper ifrån sig den när man väl fått den, så du får räkna med priser från ca 6000 kr och uppåt. Var noga med att köpa av en återförsäljare som har reservdelar så kommer du och krossen att leva ett långt liv tillsammans.

Jag valde mellan ett par tre olika modeller som t ex Fruitshark eller Speidels kross från från Fruktpress samt Rååpress variant med en kapacitet på upp till 750 kg frukt per timme. Valet föll till sist på den senare och för mitt behov räcker den gott och väl just nu.

Att använda en elektrisk fruktkross är enkelt. Man matar bara på äpplen, några i taget och så sköter knivarna i krossen resten. Nackdelen med denna maskin är att man inte längre får någon muskelträning som Pigifruttan gav 🙂 sen att det tar lite mer tid att rengöra men det är försumbart för den stora mängd äpplen man kan krossa enkelt på kort tid..

Här hittar du två elektriska fruktkrossar hos Fruktpress.
Detta är den elektriska kross jag köpte från Rååpress.

Vilken kross ska jag välja?

Så vilken modell ska du välja? Det beror såklart på dina behov och vad du har råd med. Man kommer otroligt långt med en vanligt mekanisk kross och den är också enklare att ställa undan, men tänker du mer kommersiellt så är en elektrisk kross oslagbar. En regel som kross kan jag definitivt inte rekommendera utan har du mindre mängder äpplen så kanske en helt vanlig juicepress är det du ska satsa på.

Har du redan en kross som du använder idag? Kommentera gärna nedan vilken modell du har och vilka erfarenheter du kan dela med dig av runt just den, alltid kul att få olika vinklar på detta.

Om denna sida

Ett äpple om dagen är en webbplats om äpplen. Jag skriver om mina erfarenheter som jag lär mig runt att musta äpplen, göra cider och allt sådant runt omkring. Sidan är främst för privatpersoner och hobbyamatörer.

Har du en kul historia du vill dela med dig eller vill du berätta om hur du gör must så hör gärna av dig så kan jag presentera dig på sidan i sommar eller i höst!

Letar du äppelmusterier i Sverige så finns nu min nya sida https://musterier.se som är en databas över alla musterier jag hittat på nätet. Bokmärk gärna den sidan också!

Sommar, sol och musteri

Äntligen lite sommar och semester och i år verkar äpplena frodas som bara den igen efter att ha lyst med sin frånvaro förra året.

Apropå förra året så blev det succé för mitt hobbyprojekt Bäcks Mikromusteri och skylten är upphängd igen samt bokningsbara tider upplagda på min musterisida.

Bäcks Mikromusteri

Under sommaren är det dags att gå igenom utrustning och se över sådant som behöver kompletteras. Ståpåsar är slut efter att ha mustar 1,5 ton äpplen förra året så det ska beställas. Tänker att jag i år även ska testa de nya 1,5 liters påsarna som Rååpress fått in. Vore kul att experimentera med mindre batcher och addera t ex ingefära, citron och kanske andra frukter och bär.

För dig som är ny inom musterivärlden så rekommenderar jag min ”äppelmustarskola” som börjar med att tipsa om vilken utrustning du behöver för att komma igång.

  1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
  2. Förberedelser inför mustning
  3. Dags att musta äpplen
  4. Ta hand om din äppelmust

Jag kommer att gå igenom utrustningen i sommar tillsammans med dig som läser dessa artiklar en i taget så känslan inför höstens mustning börjar bli mer påtaglig. Press, kross och övrig utrustning.

Jag letar även efter trevlig historier från dig som driver äppelmusteri, hobbymustar eller dus om sitter på bra äppelrecept att dela med dig av. Skicka ett mejl till mig om du har något att bidra med.

Mejla till info@ettappleomdagen.se så svarar jag så fort jag kan!

Letar du musterier i trakterna runt omkring dig så spana in min databas över Sveriges musterier på musterier.se. Du kan söka på frukt, län och se var på kartan musteriet ligger. Saknas musteri så kan du även tipsa ditt musteri om att registera detta.

Ha nu en fin sommar och följ med på årets äppelresa på Ett äpple om dagen!

Glöm inte att ta hand om din utrustning

Säsongen börjar närma sitt slut för oss äppelmustare. Jag själv har redan packat ihop min utrustning då vädret snabbt slog om till kyligt och mitt musteriverksamhet bedrivs utomhus.
En påminnelse kan vara på sin plats att inte bara kasta in utrustningen i något skrymsle, utan att du går igenom den och ser till att den är i bra skick inför nästa säsong

Här kan du läsa om min utrustning

Glöm inte att ta hand om din utrustning 22
Glöm inte att ta hand om din utrustning 23
Glöm inte att ta hand om din utrustning 24

Hinkar, presslådor, pressnät, kastruller, pastörer, press och kross – allt behöver gås igenom. För det är inte så kul att börja nästa säsong med kladdiga och skitiga grejer.

Jag har t ex en hydropress med ett membran som fylls med vatten. Det är lätt att det fastnar äppelrester och vatten i skarven mellan pressplattan och mebranet. Jag skruvade loss membranet genom att losa på muttern under och tappa ut restvatten. Sedan torkade jag bort äppelrester och gjorde rent hela membranet som sedan torkades torrt.

Min elektriska kross har gått för fullt i år och krossat närmare 1.4 ton äpplen. Den får nu gå i välbehövlig vila, men först plockade jag isär plattan där knivarna sitter på och rengjorde allt noggrant.  Även gummilisten som sitter runt botten på krossen rengjordes lite extra.

Glöm inte att ta hand om din utrustning 25

Alla kärl är diskade och rengjorda och inställda i kallkällaren. Pressnäten tvättade i tvättmaskin och pastören avtorkad och nedstoppad i sin originalkartong.

Nu kan man känna sig nöjd efter denna säsong och när allt ska fram igen i augusti nästa år så är det bara köra igång igen.

Nu tar musteriet vintervila!

Hösten kom snabbt och med den kylan. Nu stänger jag mitt lilla mikromusteri i Bäck utanför Valbo för i år eftersom jag stått ute och producerat min must.


Jag vill framföra ett stort tack till alla kunder som glatt kommit och hälsat på och lämnat äpplen.


Räknade det till knappt 1.4 ton äpplen som jag har mustat i år, vilket blev ca 700 liter äppelmust och pastörisering av ca 250 3-liters påsar. Runt 15 kunder från Gävle, Sandviken, Axmar, By Kyrkby & Karlholm


Detta är första året jag mustar åt andra och det blev succé troligen pga jag var ensam i området i år. Jag har tvingats tacka nej till många förfrågningar.
Jag kommer nog att fortsätta ta emot äpplen även nästa år, även om jag då får egna äpplen på trädet. Men fortsätta i samma skala, runt 200 kg äpplen per helg passade mig perfekt. Eventuellt om någon vill göra mig sällskap då kan man lätt öka kapaciteten till 500-700 kg per helg.


Jag vill även rikta ett stort tack till Per Sjöberg ägare av mustutrustningsföretaget Rååpress som ställt upp med tips och hjälp under säsongen. Ska ni köpa utrustning för att göra egen must så besök hans hemsida https://raapress.se och se sedan min äppelmustarskola här på sidan och även hur du gör din egna cider!

Letar du musterier i trakterna runt där du bor så har jag även lanserat en sida där du enkelt kan se musterier i din närhet, https://musterier.se.

Äppelmustens Dag 2021

Nyss firade vi äpplets dag. Idag får vi också njuta lite extra av vår äppelmust då det är den officiella äppelmustens dag 🍏 🍎

https://applemustensdag.se/

Vill du fira med äppelmust? Sök upp ditt närmaste musteri på musterier.se

Apropå äpplen, vad vet du egentligen om denna fantastiska frukt? Testa dina kunskaper i det roliga äppelquizzet nedan.

Vad kan du om äpplen?

25 september är det äpplets dag i Sverige. Men vad kan du egentligen om äpplen? Här kan du svara på 10 snabba frågor för att testa din kunskap!

Äpplets Dag 2021 – Quiz

25 september är det Äpplets dag i Sverige. Hur firar du?

Jag kör mustning för hela slanten via Bäcks Mikromusteri.

Vill du fira med äppelmust? Sök upp ditt närmaste musteri på musterier.se för att se om du kan inhandla must hos dem.

Apropå äpplen, vad vet du egentligen om denna fantastiska frukt? Testa dina kunskaper i det roliga äppelquizzet nedan.

Vad kan du om äpplen?

25 september är det äpplets dag i Sverige. Men vad kan du egentligen om äpplen? Här kan du svara på 10 snabba frågor för att testa din kunskap!

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng