I flera inlägg använder jag begreppet ståpåse eller som det heter på engelska, pouchbag. Här reder jag ut vad det är och hur den fungerar och hur du kan använda dessa till din äppelmust.
När du ska förvara din must går det såklart bra att använda PET-flaskor, dunkar eller glasflaskor. Ibland krävs dock mer utrymme än vad man har samlat ihop och då är det bekvämt att använda en ståpåse. Det är en slags förenklad bag-in-box, fast ”allt i ett-lösning”. En engångsförpackning utan kartong runt om då materialet den är gjord av är så pass hållbart att den klarar sig på egen hand. De är också hygieniska då man slipper stå och rengöra gamla flaskor innan man ska fylla sin must. Bara fylla upp i.
På framsidan sitter även en liten plasttapp så det går enkelt att servera drycken senare.
Ståpåsar kan du t ex fylla med råmust och frysa in. Tänk bara på att lämna utrymme för musten att expandera i frysen. När du sedan blir sugen på god äppelmust tinar du en påse och dricker upp den inom några dagar (annars börjar den jäsa).
Det vanligaste sättet är annars att pastörisera musten och sedan fylla ståpåsarna med het must. Då kan du lagra musten i minst ett år. När du öppnar en sådan påse håller den sig minst en månad i kylen utan att bli förstörd.
Det går att fylla påsarna med tratt från en behållare, men enklaste sättet att fylla är med hjälp av ett tillbehör som du kan fästa påsen i. Då är det väldigt enkelt att hälla i drycken. Är det het pastöriserad must slipper du riskera att bränna dig också.
Jag har beställt mina ståpåsar från dels Fruktpress.se och nu senast från det svenska utrustningsföretaget Rååpress. De finns i 3 eller 5 liters storlekar och du kan beställa dina ståpåsar här.
De säljer även hållaren för att fylla på ståpåsar, just nu med 20% rabatt, och den köper du här.