I höstas satte jag en tunna med min äppelmust på jäsning. Jag använde denna gång en ny jäst, Red Star Cote de Blancs från Humlegården.
I november tappade jag om cidern en gång till en Spiedel jästunna för att få bort avlagringar i botten.
Tips! Om du har en sådan tunna så tänk på att den ska användas i sista lagringen så att du kan utnyttja pipen och lätt tappa upp cidern på flaska.
I dag hade jag lite julledigt och det var dags att tappa upp cidern. Lite tunn tyckte jag nog den var och hoppas att den kommer att vinna på lagring någon månad till.
Jag såg i gruppen Fruktvin och cider på Facebook flera som satsat på mindre batcher, i t ex 5 liters flaskor. Det känns som ett bra tips inför nästa år. Jäsa på olika jäster och kanske någon vildjäst. På så vis kan man ju experimentera lite mera och kanske blanda i rabarberjuice eller annat gott man får ut av sin trädgård.
Jag tillsatte iallafall ca 10g socker/liter i flaskor, väl rengjorda och ursköljda med konserveringsmedel. Vissa med skruvkork och vissa med kapsyl. Det är bra att spara vin-, öl och ciderflaskor inför en sån här tappning.
Nu är kallkällaren laddad med ca 23 liter äppelcider, ett bra sätt att ta hand om sina äpple och kul att bjuda vänner på istället för ett traditionell öl eller vinglas.