En bra pastör för mikromustaren

16 september, 2023 | Mustning

Om du vill kunna spara din must en längre tid så rekommenderas att du pastöriserar den för att döda bakterier och jäst. Jag uppgraderade precis min pastör från 27 till 65 liter via Sveriges största leverantör av musteriutrustning Rååpress. Den har gått varm senaste veckan, men innan jag berättar mer om den kan det vara intressant att få lite bakgrund runt processen att pastörisera äppelmust.

Louis Pasteur utvecklade pastörisering

Det var i slutet av 1800-talet som den franske vetenskapsmannen Louis Pasteur revolutionerade livsmedelsindustrin genom att utveckla en banbrytande process känd som pastörisering. Denna process, som sedan dess har blivit en nyckelkomponent inom livsmedelsproduktion, används också för att säkerställa säkerheten och hållbarheten hos äppeljuice.

Pastörisering är en term som härstammar från Pasteurs eget namn och innebär upphettning av en vätska till en specifik temperatur under en bestämd tid. Målet är att döda skadliga mikroorganismer, inklusive bakterier och jäst, utan att förstöra vätskans smak eller näringsvärde.

Processen med pastörisering av äppeljuice kan beskrivas i några enkla steg:

Förberedelse: Först samlas färska äpplen och tvättas noggrant för att ta bort smuts och eventuell förorening.
Pressning: De rena äpplena pressas för att extrahera saften, som innehåller naturlig sötma och näringsämnen.
Upphettning: Den färska äppeljuicen värms upp till en temperatur av cirka 80-85 grader under ca 15 minuter. Detta dödar eventuella skadliga mikroorganismer som kan finnas i juicen.
Kylning: Efter upphettningen kyls äppeljuicen ner till rumstemperatur för att förhindra överkokning och bevara dess kvalitet.
Förpackning: Den pastöriserade äppeljuicen tappas i ståpåsar, bag-in-box eller sterila flaskor för att bibehålla dess säkerhet och hållbarhet.

Resultatet av pastörisering är en äppeljuice som är fri från skadliga bakterier och jäst, vilket gör den säker att konsumera under en längre tid utan att förlora dess ursprungliga smak och näringsvärde.

Louis Pasteurs arbete och upptäckter har haft en enorm inverkan på livsmedelsindustrin och har räddat många liv genom att förhindra sjukdomar som sprids via förorenad mat och dryck. Genom att tillämpa hans banbrytande pastöriseringsprocess på äppelmust och andra livsmedel kan vi alltså njuta av säkrare och mer hållbara produkter.

Pastör för 65 liter must

Nu till en liten beskrivning av min nya pastör som anlände till musteriet förra veckan. En produkt som jag faktiskt fått vara med och bidra kring. Lite sur bara att den inte fick nåt IKEA-klingande namn som Pastör Rossini, men det är bakslag man får ta 😉

En bra pastör för mikromustaren 1

Lite bollande blev det med Per som äger Råpress om utrustning generellt och om den gamla pastören på 27 liter och lite om hur den fungerade. I våras presenterade han så en ide om att ta fram en mer robust kvalitetsprodukt med större kapacitet för oss som driver lite mindre musterier, mikromusterier. Även för de som hellre vill ha en helautomatisk produkt inte vill/kan använda en spiralpastör eller doppvärmare. En produkt i tåligt material, som rymmer en hel del och sköter sig helt själv utan behov av spis eller extra utrustning. Dessutom att den ska kunna anpassas för olika förhållanden, t ex om man inte har 16A säkring där man ska pastörisera. Och nu är den här!

Efter att ha testat denna pastör under två helgers pressning så ger jag helt ärligt högsta betyg. Jag pressar ofta runt 50-80 kg äpplen i taget åt en kund vilket gör att jag kan pastörisera all must i ett svep, något som inte fungerade med den äldre 27 liters varianten.

En bra pastör för mikromustaren 2

Pastören, som är rätt hög, placeras med fördel på ett lite lägre bord så du kommer åt att fylla upp det. På insidan finns tydliga liter-markeringar för hur mycket must du fyllt upp kärlet med. Locket är av glas med ett litet hål för avluftning av ånga.

Med några knappar på sidan anpassar du maskinen för den effekt du har tillgänglig. Det finns tre inbyggda värmeelement som gör att du genom att aktivera alla tre kan få ut 3500W. Elementen har effekterna 500W, 1000W och 2000W. Varje element styrs av en sin egna strömbrytare och det gör att du kan välja vilken effekt som du önskar använda. Eftersom jag har 10A i mitt utrymme i garaget så knappade jag in 2000W, har du 16A kan du alltså gå upp till max 3500W. Med ca 35-40 liter must går den klar på ca 1,5 timme för mig.

Upplyst LCD skärm

På framsidan sitter en upplyst LCD skärm som visar aktuell temperatur. Med några enkla knapptryck ställer du in din önskade temperatur och hur lång tid musten ska pastöriseras. När både temperatur och tid uppnåtts så avger maskinen ett pip. Den önskade temperaturen bibehålls tills man stänger av maskinen, ifall man inte hinner tappa upp musten på en gång. Den mindre maskinen stängs istället av och temperaturen sjunker självklart då snabbt om den får stå ett tag.

En bra pastör för mikromustaren 3

För att tappa upp musten rekommenderas en smart liten hållare för bag-in-box där du kan montera dina påsar för bag-in-box eller ståpåsar. Se översta bilden där jag fyller ståpåsen.

Musten tappas enkelt ur med en rostfri tappkran i dina påsar eller kärl.

Sammanfattning

Pastören är en riktig kvalitetsprodukt. Tåligt material, väl genomtänkt och lätt att använda. Den passar perfekt för mitt behov där jag tar emot must på ca 50-100 kg per person. Den är dock rätt hög och otymplig så kanske inte den enklaste att rengöra i botten, men det fungerar.

Det enda jag tyckte var minus var att avståndet mellan tappkranen och hållaren blev lite för stor. Musten kan få för sig att stänka i vissa lägen och kanske man ska fästa en plastslang på tappen för att enklare måtta in musten i påsen?

Blir du nyfiken på denna pastör får du just nu 195 kr rabatt hos Rååpress med koden ettappleomdagen. Fri frakt gäller för denna.

Köp Pastören från Rååpress här och glöm inte att fylla i rabattkoden

Specialerbjudande till mina läsare

Som tack för att du följer min sida så kan jag också erbjuda dig 10% rabatt på Rååpress klassiska äppelplockare. Den är helt oumbärlig när du ska plocka äpplen från marken. Rulla bara behållaren över äpplena så åker de in mellan ståltrådarna och de kan sedan enkelt tömmas ut i dina kärl. Långt skaft, rostfri och 10 års garanti, bara att slå till!

Ange koden ettappleomdagen så får du 10% rabatt på denna kanonpryl under september och oktober 2023.

Köp äppelplockaren här och glöm inte att fylla i rabattkoden!

En bra pastör för mikromustaren 4

Annonslänk.
Om du klickar på länken och köper en produkt från Elegant Themes så kommer vi att erhålla en viss ersättning.

Starta Mikromusteri!

Starta Mikromusteri!

I år kommer jag att testa en ny ide som jag fått av en familj som var intresserade av att börja erbjuda mustning åt privatpersoner tillsammans med sina ungdomar.

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng