Vildjäst cider upptappad på flaska

I oktober testade jag för första gången att sätta en vildjäst cider, dvs ingen tillsatt jäst – helt naturligt. Det sägs att det kan gå hursomhelst, men denna gången gick det rätt bra för nu är 2017 års sista cider upptappad på sparade och urtvättade gamla cider- och ölflaskor.

Densiteten hamnade någonstans runt 1010 vilket fick räcka, den ska egentligen vara närmare 1005-1000, men då den har stått över tre månader får det räcka.

Man måste ju provsmaka även om det inte är helt klart än. Smaken blev mer fruktig än den med jäst och blev ju inte heller lika alkoholstark, eftersom densiteten inte gick ner till noll, kanske den hamnade runt 5-6 % till skillnad från den med tillsatt jäst som hamnade på 6-7%.

Jag tillsatte även i den vildjästa cidern ca 5 gram socker per liter för att den ska självkolsyras lite. Nu får flaskorna stå och sätta sig någon månad innan de är riktigt klara. Till påsk är den nog riktigt bra och kan avnjutas till påskmaten.

R.I.P Damejeanne ⚰️

Efter tappningen av cider på flaska kvarstod att rengöra damejeannen.

I dag fick jag för mig att göra det med hett vatten och diskmedel.

Som alla vet, inklusive mig själv, är kallt glas och hett vatten inga kompisar så det sa bara pang så kraschade hela behållaren i köket med en timmes städning efteråt.

Lessing learned: Aldrig hett vatten i glas!

Tappning av cider

I söndags kollade jag densiteten på min cider med tillsatt jäst och eftersom den var närmare 1005 så bestämde jag mig för att avsluta jäsningen.

Jag tappade över cidern lite i taget, till en hink och tillsatte socker för att få lite efterjäsning/bubbel i drycken.

Sedan tappade jag upp på väl rengjorda flaskor och korkade på.

Nu är källaren fylld med massa god cider. För bästa resultat ska de ändå vila ca 3 månader så det blir lite bubbligt också.

Jag planerar en mer detaljerad guide kring cidertillverkning senare, håll utkik på webben eller Facebook!

Dags att tappa om min vildjästa cider

3 oktober satte jag min andra cider för i år. Det var ett första försök att vildjäsa cidern, inspirerat av hantverkscidermässan och cidermakarna där på Djurgården. En fem liters damejeanne fick räcka första gången. Musten var av den sötare äppelsorten Risäter. Det träd som knappt hade några äpplen, men lite must fick jag ut av dem också.

Cidern har nu stått och bubblat i tre veckor och för att inte få smak av bottensatsen är det dags att tappa om den. På Humlegårdens Ekolager har jag köpt en sk pumphävert, väldigt praktisk då man kan pumpa ur drycken enkelt till andra kärl. Jag använde en femliters dunk för att förvara cidern.

Med en hydrometer passar jag sedan på att mäta det sk SG-värdet, eller densiteten. Det gör jag för att mäta sockerhalten i cidern och på så sätt vilken alkoholstyrka som den ligger på. Sockret bryts ner till alkoho och densiteten sjunker.

SG-halten startade den 3 oktober på 1055 vilket anses vara ett bra värde och om cidern jäst ut fullt ger det en alkoholstyrka på 6.8 volymprocent. Har man lägre värde kan man toppa musten med lite strösocker. När jag mätte i dag hamnade jag på 1020, dvs 35 enheter har jäst ur och alkoholhalten bör just nu ligga på ca 4,3 volymprocent.

Avsmakning såklart och cidern är grumlig men har en god fruktig smak, betydligt mer frukt anar jag än då man jäser ur med jäst.

Damejeannen och vattenlås tvättas rena och behållaren fylls åter upp igen. Vattenlåset sätts på och jag försöker tejpa tätt runt om så ingen luft kommer in. Eftersom en del dryck försvann i bottensatsen tar jag fram en must ur frysen som jag kan fylla upp med om någon dag.

Det verkar vara full fart i cidern, så fort jag satt på vattenlåset börjar det bubbla i röret och processen att bryta ner sockret fortsätter.

 

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng