En bra pastör för mikromustaren

Om du vill kunna spara din must en längre tid så rekommenderas att du pastöriserar den för att döda bakterier och jäst. Jag uppgraderade precis min pastör från 27 till 65 liter via Sveriges största leverantör av musteriutrustning Rååpress. Den har gått varm senaste veckan, men innan jag berättar mer om den kan det vara intressant att få lite bakgrund runt processen att pastörisera äppelmust.

Louis Pasteur utvecklade pastörisering

Det var i slutet av 1800-talet som den franske vetenskapsmannen Louis Pasteur revolutionerade livsmedelsindustrin genom att utveckla en banbrytande process känd som pastörisering. Denna process, som sedan dess har blivit en nyckelkomponent inom livsmedelsproduktion, används också för att säkerställa säkerheten och hållbarheten hos äppeljuice.

Pastörisering är en term som härstammar från Pasteurs eget namn och innebär upphettning av en vätska till en specifik temperatur under en bestämd tid. Målet är att döda skadliga mikroorganismer, inklusive bakterier och jäst, utan att förstöra vätskans smak eller näringsvärde.

Processen med pastörisering av äppeljuice kan beskrivas i några enkla steg:

Förberedelse: Först samlas färska äpplen och tvättas noggrant för att ta bort smuts och eventuell förorening.
Pressning: De rena äpplena pressas för att extrahera saften, som innehåller naturlig sötma och näringsämnen.
Upphettning: Den färska äppeljuicen värms upp till en temperatur av cirka 80-85 grader under ca 15 minuter. Detta dödar eventuella skadliga mikroorganismer som kan finnas i juicen.
Kylning: Efter upphettningen kyls äppeljuicen ner till rumstemperatur för att förhindra överkokning och bevara dess kvalitet.
Förpackning: Den pastöriserade äppeljuicen tappas i ståpåsar, bag-in-box eller sterila flaskor för att bibehålla dess säkerhet och hållbarhet.

Resultatet av pastörisering är en äppeljuice som är fri från skadliga bakterier och jäst, vilket gör den säker att konsumera under en längre tid utan att förlora dess ursprungliga smak och näringsvärde.

Louis Pasteurs arbete och upptäckter har haft en enorm inverkan på livsmedelsindustrin och har räddat många liv genom att förhindra sjukdomar som sprids via förorenad mat och dryck. Genom att tillämpa hans banbrytande pastöriseringsprocess på äppelmust och andra livsmedel kan vi alltså njuta av säkrare och mer hållbara produkter.

Pastör för 65 liter must

Nu till en liten beskrivning av min nya pastör som anlände till musteriet förra veckan. En produkt som jag faktiskt fått vara med och bidra kring. Lite sur bara att den inte fick nåt IKEA-klingande namn som Pastör Rossini, men det är bakslag man får ta 😉

En bra pastör för mikromustaren 1

Lite bollande blev det med Per som äger Råpress om utrustning generellt och om den gamla pastören på 27 liter och lite om hur den fungerade. I våras presenterade han så en ide om att ta fram en mer robust kvalitetsprodukt med större kapacitet för oss som driver lite mindre musterier, mikromusterier. Även för de som hellre vill ha en helautomatisk produkt inte vill/kan använda en spiralpastör eller doppvärmare. En produkt i tåligt material, som rymmer en hel del och sköter sig helt själv utan behov av spis eller extra utrustning. Dessutom att den ska kunna anpassas för olika förhållanden, t ex om man inte har 16A säkring där man ska pastörisera. Och nu är den här!

Efter att ha testat denna pastör under två helgers pressning så ger jag helt ärligt högsta betyg. Jag pressar ofta runt 50-80 kg äpplen i taget åt en kund vilket gör att jag kan pastörisera all must i ett svep, något som inte fungerade med den äldre 27 liters varianten.

En bra pastör för mikromustaren 2

Pastören, som är rätt hög, placeras med fördel på ett lite lägre bord så du kommer åt att fylla upp det. På insidan finns tydliga liter-markeringar för hur mycket must du fyllt upp kärlet med. Locket är av glas med ett litet hål för avluftning av ånga.

Med några knappar på sidan anpassar du maskinen för den effekt du har tillgänglig. Det finns tre inbyggda värmeelement som gör att du genom att aktivera alla tre kan få ut 3500W. Elementen har effekterna 500W, 1000W och 2000W. Varje element styrs av en sin egna strömbrytare och det gör att du kan välja vilken effekt som du önskar använda. Eftersom jag har 10A i mitt utrymme i garaget så knappade jag in 2000W, har du 16A kan du alltså gå upp till max 3500W. Med ca 35-40 liter must går den klar på ca 1,5 timme för mig.

Upplyst LCD skärm

På framsidan sitter en upplyst LCD skärm som visar aktuell temperatur. Med några enkla knapptryck ställer du in din önskade temperatur och hur lång tid musten ska pastöriseras. När både temperatur och tid uppnåtts så avger maskinen ett pip. Den önskade temperaturen bibehålls tills man stänger av maskinen, ifall man inte hinner tappa upp musten på en gång. Den mindre maskinen stängs istället av och temperaturen sjunker självklart då snabbt om den får stå ett tag.

En bra pastör för mikromustaren 3

För att tappa upp musten rekommenderas en smart liten hållare för bag-in-box där du kan montera dina påsar för bag-in-box eller ståpåsar. Se översta bilden där jag fyller ståpåsen.

Musten tappas enkelt ur med en rostfri tappkran i dina påsar eller kärl.

Sammanfattning

Pastören är en riktig kvalitetsprodukt. Tåligt material, väl genomtänkt och lätt att använda. Den passar perfekt för mitt behov där jag tar emot must på ca 50-100 kg per person. Den är dock rätt hög och otymplig så kanske inte den enklaste att rengöra i botten, men det fungerar.

Det enda jag tyckte var minus var att avståndet mellan tappkranen och hållaren blev lite för stor. Musten kan få för sig att stänka i vissa lägen och kanske man ska fästa en plastslang på tappen för att enklare måtta in musten i påsen?

Blir du nyfiken på denna pastör får du just nu 195 kr rabatt hos Rååpress med koden ettappleomdagen. Fri frakt gäller för denna.

Köp Pastören från Rååpress här och glöm inte att fylla i rabattkoden

Specialerbjudande till mina läsare

Som tack för att du följer min sida så kan jag också erbjuda dig 10% rabatt på Rååpress klassiska äppelplockare. Den är helt oumbärlig när du ska plocka äpplen från marken. Rulla bara behållaren över äpplena så åker de in mellan ståltrådarna och de kan sedan enkelt tömmas ut i dina kärl. Långt skaft, rostfri och 10 års garanti, bara att slå till!

Ange koden ettappleomdagen så får du 10% rabatt på denna kanonpryl under september och oktober 2023.

Köp äppelplockaren här och glöm inte att fylla i rabattkoden!

En bra pastör för mikromustaren 4

Trädgårns Nya Musteri i Södertälje – redo för 2023

Jag fick en trevlig pratstund med Ulf Engström på Trädgårns Nya Musteri invid Mälaren i Södertälje. I år har han tagit beslutet att lämna över hela ansvaret till sin kollega och delägare Karolina Obrzut.

Ulf är uppväxt i en odlingsfamilj som redan på 1850-talet producerade grönsaker åt Stockholmarna. På 60-talet minns han att familjen hade en 3-400 äppelträd som i huvudsak odlades just för att ätas. Ibland gjorde man nån äppeldryck men fokus var mest på frukten.

Sen kom tangon och Granny Smith från Argentina och intresset för den svenska frukten minskade. Familjen sprängde bort (!) sin äppelodling och började odla andra grönsaker på platsen. Under ett tag var det få äppelodlingar kvar i Sörmland på den tiden.

Så kom åter intresset för svenska äpplen under 2000-talet och inte bara gröna eller röda, utan nu var det viktigt att veta vilken sort man köpte. Svenska äpplena hade gjort ett återtåg och fått renommé igen.

Trädgårns Musteri startar upp under 2015

Ulf drev sin gårdsbutik i Södertälje under liknande former varje år och turister i mängder besökte varsamheten. Uppåt 10-15 000 besökare kommer varje sommar och strosar, fikar, besöker gårdsbutik och plockar jordgubbar. Som ett komplement till verksamheten så dök tanken upp om att starta ett musteri. Främst då för att ta emot äpplen från villaträdgårdar, men även kunna köpa in äpplen för att göra must och sälja under eget namn. Runt 2015 så startade han då Trädgårns Nya Musteri.

Trädgårns Nya Musteri i Södertälje - redo för 2023 5
Karolina och Ulf på Trädgårns Nya Musteri

Äpplen de köper in till musteriet ska vara ekologiskt odlade, det är viktigt. Man handlar främst från odlingar i Sörmland.

Förra året planterades runt 50 egna träd på Trädgårn. Runt 6-7 olika äppelsorter men även päronträd. Inte så mycket för egen vinning, utan för mångfalden och miljön. Ytterligare en anledning var för att man började sälja äppelträd vidare till privatpersoner. Med odlingen kan man nu erbjuda intresserade att se äppelträden i sin rätta miljö, samt kunna smaka på ett äpple för att avgöra vilket äppelträd som passar.

Man erbjuder även beskärning av äppelträd åt villaägare, så det är inte bara musteri och gårdsbutik.

Must pressar de mest åt villaägare, som kommer med sina äpplen och köper sen tillbaka musten. De ekologiska äpplen de köper in är en mindre del i verksamheten, men distribueras ut via grossister till restauranger och lokala butiker.

Finns en tanke om att köpa in äpplen av Villaägare, men det är tidskrävande så inget är bestämt där. De är noga med att äpplena ska vara sortbestämda, och det kan vara svårt avgöra med äpplen från privatpersoner även om de har koll på de vanligare sorterna.

Ulf berättar också om idéer de har på att personifiera förpackningar som de levererar. Att etikettera musten med t ex en bild på sitt barnbarn eller sina träd för att ytterligare höja värdet på produkten.

Trädgårns must pressas i maskiner de köpt från Rååpress. Under förra året investerade man i ny maskinpark för över en halv miljon. Den förra utrustningen hade levt sen 2015. Så nu är de rustade för en toppsäsong 2023.

Under vintern har representanter från Lettiska leverantören Pro Fruit varit på plats och finjusterat småsaker runt säkerhet och sånt. Deras maskiner och service är han väldigt nöjd med, reservdelar dyker oftast upp på en dag. A och O i denna bransch om man står med en massa äpplen som ska mustas och maskinen krånglar.

Framtiden

För tre år sedan skrev Ulf och Karolina ett avtal om överlåtelse av Trädgårn. Nu 2023 är det året när han lämnar över ansvaret till Karolina. Han har bett om att få hänga kvar på gården och hjälpa till där han kan, men ansvaret för hela företaget lämnar han över nu.

Ulfs 3 tips för dig som är nyfiken på musteri

  1. Tips för dig som ska starta eget musteri!

    Åk runt och besök andra musterier, bilda dig en uppfattning om nivån på din verksamhet. Inte bara i pengar utan personal, kapacitet och teknik. Det här gjorde Ulf innan han startade upp 2015.
  2. Vad man gör med pressmassan som blir över?

    Man kan skänka till jägare som utfodrar djur, men tänk på att t ex vildsvin kan förstöra din odling om det sker i din närhet. Går även kolla med bagerier som använder massan i bakning för dess fibrer.
    Annars är det bästa att bara kompostera, det tar 1-2 år innan det bryts ner men enklaste och bästa sättet.
  3. Godaste äpplena att musta?

    Ingrid Marie, Åkerö, Gravensteiner, Signe Tillish och Oranie (om det går att få tag på).
  4. Äpplen du bör undvika att musta?

    Transparent Blanche är en mjölig frukt och när den börjar bli övermogen så är det i princip omöjlig att musta. Dess fruktkött sätter igen maskinerna.
Trädgårns Nya Musteri i Södertälje - redo för 2023 6


Gör din egen tonic syrup på reducerad äppelmust

När tillgången till äppelmust är stor så letar man ständigt nya sätt att använda den på. Den här gången har jag experimenterat med ett recept på äppeltonic-sirap (syrup) för t ex din fredags-GT. Den fungerar givetvis lika bra alkoholfri som en törstsläckare med massa is i 🍹

Receptet är en vidareutveckling av Staffans Lyxiga Tonic Water vars originalrecept du kan nå via länken här under:

👉 Staffans Lyxiga Tonic Water – recept

Förberedelser

För att brygga en god tonic behöver du en blandning av kryddor och fruktsafter/skal men framförallt sk kinabark som innehåller kinin och används för att ge tonicen dess bittra smak.

Gör din egen tonic syrup på reducerad äppelmust 7
Kryddor från Kryddlandet

Jag beställde mina kryddor och örter via Kryddlandet i Skellefteå. Snabb leverans och bra priser, rekommenderas.

👉 Kryddlandet i Skellefteå

Brygd för Tonic

Receptet följdes rakt av enligt ovan för brygden. Har du tillgång till färska kryddor så använd helst detta, men eftersom det kan vara svårt att få tag på och jag inte hade det så köpte jag alltså torkat.

5 dl vatten
25 g Kinabark i flisor (ej malen)
1 msk torkade lavendelblommor
1 msk citronmeliss
2 msk torkade fläderblommor
1 st väl rengjord apelsin (skalet)

Vattnet och burken kokades upp och fick svalna innan jag blandade i övriga kryddor och apelsinskalet.

Allt hälldes upp på burk och fick sedan stå i kylskåp 3 dagar. Jag skakade om burken lite varje dag för att förhoppningsvis få ut lite mera smaker.

Äppelsirap

I Staffans recept används ren socker eller sockerlag men eftersom jag baserar mina recept på äpple så kokade jag under tiden upp en äppelsirap.

1 liter äppelmust
7 dl socker

Koka utan lock så sirapen blir lite seg ca 20-40 minuter. Skumma av och häll upp på burk när den svalnat.

Dags att blanda ihop

Efter 3 dagar silade jag brygden. Först genom en finmaskig sil sedan genom kaffefilter. Det gick åt några filter för att få den helt klar.

Brygden värmdes sedan upp tillsammans med 2 dl vatten och 2 msk citronsyra. Jag tillsatte sedan äppelsirap. Lite i taget så att det löstes upp ordentligt.

Nu har vi fått en färdig äppeltonic-sirap. Häll upp på rengjorda flaskor eller glasburkar. Förvara svalt.

Nu är det väl ändå dags att få smaka av. Prova dig fram hur du vill blanda ihop detta. Jag tog 4 cl tonicsirap, 4 cl gin och smakade av med kolsyrat vatten. Blev en riktigt god och äpplig GT med en touch av kanel. Självklart kan du skippa alkoholen också, blir gott med en massa is och någon skiva citron i glaset.

Lycka till!

Göra cider av 100% ren äppelmust

Hur gör man egen cider?

Ja det är faktiskt inte så svårt. Man behöver must, lämpliga kärl och jäst (frivilligt).

Eftersom detta är en sida om äpplen och äppelmust så använder jag såklart råpressad äppelmust till min cider. Inte pastöriserad och inte utblandad med vatten – bara 100% äpple!

Tänk på att ju godare must du stoppar ner i dina kärl desto bättre blir resultatet.

Utrustning

För att komma igång behöver du minst en jäshink, helst flera så du kan tappa om under tiden. Annars får du tappa över i tillfälliga kärl. Storleken är beroende av hur mycket must du vill göra. jag använder ett helt vanligt 25 liters jäskärl i plast och en Speidel jästunna på 30 liter. Det går också bra leta efter en gammal damejeanne på loppisen, i glas. Lite tyngre att hantera och svårare att rengöra men fungerar.

Till detta behöver du jäsrör som passar dina tunnor. Titta även på tredelade jäsrör som är är lite dyrare men enklare att rengöra. Du kan även behöva en pumphävert för att tappa om cidern samt hydrometer och mätglas för att mäta alkoholhalten.

Sedan behöver du även flaskor att tappa upp cidern på när den är klar, rena kapsyler och en kapyselerare för att pressa på kapsyler med.

Rengöringsmedel är också bra att ha hemma. Jag kör med Star San för att desinficera mina kärl och flaskor. Rengöringsmedel finns att beställa hos Humlegårdens Ekolager.

Tips! Rååpress har plockat ihop ett smart startkit på utrustning för dig som vill testa göra egen cider från 749 kr. Se utbud på ciderutrustning hos Rååpress här

Jäst

Det går alldeles utmärkt att vildjäsa musten till cider, men se till att den inte är pastöriserad först. Det tar bort alla härliga bakterier som startar jäsningen. Jag rekommenderar dock att vildjäsa i mindre batcher tills man har koll på hur det fungerar. Det kan lätt gå åt skogen!

I mitt fall går jag denna gång på en ciderjäst från Mangroove Jack.

Förkultur

Jag gör en förkultur på socker, vatten och jästen för att den snabbare ska komma igång. Detta bör man göra ca 2 dagar innan man ska starta sin cider. Jag slarvade dock denna gång och satte förkulturen samma dag som jag hällde upp musten i min tunna, det ser ut att ha gått bra ändå.

Så här gör du en förkultur för en 10 liters jästunna.

  1. Blanda 1 dl rumstempererat vatten med jästen i en pet-flaska och låt stå i en kvart. Skaka inte om än.
  2. Häll i 1 msk socker och skaka nu om flaskan ordentligt. Täpp till öppningen med en bomullstuss. Låt stå minst 6 timmar.
  3. Blandningen bör nu har börjat bubbla och du tillsätter då 7 dl vatten blandat med 7 msk socker.
  4. Låt stå i 2 dygn innan du tillsätter förkulturen i din jästunna.

Dags att sätta igång cidern

Innan du fyller på med förkulturen behöver du läsa av sockerhalten i din must om du vill kontrollera vilken förväntad alkoholhalt din must kommer att få.

Se till att musten är rumstempererad. Fyll en hög och smal plastbehållare, som är anpassad för hydrometern, med must och sänk ner din hydrometer för att läsa av aktuellt värde. Min must låg på ca 1050 och en färdigjäst cider ligger på ca 1000-1005 grader Oechsle.

Skillnaden mellan dessa värden i sockerhalten är det som ger den ungefärliga alkoholhalten, dvs 1050-1000 = 50. Dividera nu detta värde med 7,6 och resultatet blir den förväntade alkoholhalten på den färdiga cidern. I detta fall ca 6,6%.

När du har koll på detta är det dags att hälla i den 2 dagar gamla förkulturen i din must. Se till att ha utrymme för den jäsning som sätter igång rätt kraftigt med skum. Spara några liter i en 25 liters tunna och kanske 1 liter i en 10-liters damejeanne. Lagom så skummet får plats.

Sätt på jäsröret och låt musten få komma igång. Detta tar några dagar och när det väl startar så börjar det bubbla ordentligt.

När det värsta jäsningen är över fyller du på med färsk must så att det nästan inte blir något utrymme kvar i behållaren. Gör rent jäsrör och lock och sätt dem åter och förslut ordentligt så inget syre kommer in i behållare. Nu får musten stå nån vecka tills den jäst ut till ca 1000-1005 Oechsle.

Min must står nu på jäsning och jag kommer efter någon vecka att mäta så att värdet på musten är runt 1000 med min hydrometer. Då tappar jag om den i en ny ren tunna så att jag får bort bottensatsen. Sedan får den stå och mogna i 2-3 månader innan jag tappar om den på flaskor och kapsylerar.

Jag brukar då tillsätta lite socker i varje flaska för att få igång en liten kolsyrejäsning. Det tar sedan ca 3 månader till innan cidern blivit lite bubblig och kan avnjutas.

Utrustning för att plocka äpplen och förvara must

I flera delar av landet har man redan börjat plocka sina äpplen, t ex Transparent Blanche är en sort som mognar under augusti. Jag själv har Wealthy och Risäter på mina träd och de brukar vara mogna i början/mitten av september.

I de två senaste inläggen har jag gått igenom hur du förbereder dig för höstens mustning. T ex vilken äppelkross du behöver och några varianter på äppelpressar.

Tre olika äppelkrossar – vilken passar dig?
Äppelpressar för privat bruk

Innan du börjar musta så ska äpplena plockas och rengöras. Det finns några intressanta redskap på marknaden som underlättar plockning och är skonsamma för din rygg. Du behöver även kärl för att hantera kross och must.

Skördenät

Skördenätet är en slags presenning som du spänner upp under ditt träd en liten bit ovan mark så att fallfrukten inte skadas och blir smutsig. Enkel att sätta upp och frukten håller bättre.

Här kan du t ex beställa skördenät från Råpress.

Skördenät
Skördenät

Äppelplockare

Frukt som trillat ned från träden kräver många böjningar av ryggen för att plockas och det kan då vara skönt med ett redskap som skonar ryggen. Det finns en hel del olika varianter av äppelplockare på marknaden. Den jag använder är i rostfritt stål och väldigt enkelt att använda. Du rullar ”gallret” över äpplen så åker de in i behållaren och du tömmer sedan äpplena i en hink med det medföljande tillbehöret som vidgar utrymmet mellan trådarna så äpplena kan trilla ut.

Här kan du beställa äppelplockare hos Rååpress.

Äppelplockaren

Det finns även äppelplockare med förlängningsskaft för att komma åt äpplen på träden. Dessa är bra då träden är höga och det är svårt att komma åt. Korgarna kan vara i metall eller tyg, personligen gillar jag tygkorgarna bäst.

Här finns äppelplockare för träd hos Biltema
Äppelplockare med tygpåse från Plantagen

Hinkar, kärl och plastlådor

När du ska musta behövs en hel del förvaring för dels musten men även äppelkross. Jag rekommenderar ett par hinkar i storleken 15 liter med lock samt även ett antal plastlådor på 40-50 liter. Tänk på att de ska vara av livsmedelsgodkänd plast. Hinkar och plastlådor hittar du på t ex Clas Ohlson, Jula, Biltema.

Rostfria kärl är perfekta att tappa musten i, lätta att rengöra.

Om du kan få tag på gamla brödlådor i plast så är de också bra, gräs och kvistar trillar genom hålen och är lätta att stapla och även att använda för att spola ren frukten i.

För att tvätta äpplen så kan det även vara bra att ha en större behållare. Om du inte får tag på brödlådor eller har väldigt mycket äpplen så kan ett gammalt kärl för matt-tvätt komma väl till pass. Det är inte så lätt att få tag på men kolla på nån loppis eller second hand så kanske du har tur finna något lämpligt.

Utrustning för att plocka äpplen och förvara must 21
Kärl för matt-tvätt

Om denna sida

Ett äpple om dagen är en webbplats om äpplen. Jag skriver om mina erfarenheter som jag lär mig runt att musta äpplen, göra cider och allt sådant runt omkring. Sidan är främst för privatpersoner och hobbyamatörer.

Har du en kul historia du vill dela med dig eller vill du berätta om hur du gör must så hör gärna av dig så kan jag presentera dig på sidan i sommar eller i höst!

Letar du äppelmusterier i Sverige så finns nu min nya sida https://musterier.se som är en databas över alla musterier jag hittat på nätet. Bokmärk gärna den sidan också!

Bli sponsor

Jag driver mina äppelsidor på hobbybasis och som ett intresse då jag både är intresserad av äpplen, mustning, cider och webbdesign.

Vill du bli sponsor på någon av mina sidor Ett Äpple om dagen eller Musterier i Sverige?
Gör som Rååpress i Helsingborg och gå in som sponsor/samarbetspartner.

Ett Äpple Om Dagen handlar om äpplen, mustning och cider helt enkelt – just nu har jag några hundra besökare i månaden. Brukar stiga rejält under augusti-november.

Musterier i Sverige är en databas över Sveriges alla musterier (den är inte 100% komplett men jag får nya musterier upplagda varje vecka). Antal besökare som letar musterier ligger just nu på runt 500 i månaden.

Kontakta mig om du har några idéer för Ett Äpple om dagen. För mer information om sponsring på Musterier i Sverige läs på https://musterier.se/annonsera

Äppelpress för egen must (fruktpress)

Vi håller på att gå igenom utrustningen inför årets mustning och turen har nu kommit till äppelpressen som är den viktigaste delen i processen.

I förra inlägget gick vi igenom tre varianter av äppelkrossar (enkel stöt av regel, mekanisk kross/pigifrutta och en elektrisk press). När äpplena är krossade till en fin massa så är det dags att börja pressa ut musten och du behöver en äppelpress.

Detta inlägg riktar sig till dig som är hemmamustare eller åtminstone mustar i mindre skala. Jag har även bortsett från den sk juicepressen som både krossar och pressar ett glas must i taget.

Den första press jag kom över begagnat var en i rostfritt stål med en bokträkorg och en press som fungerade som en kuggstångsdomkraft och satt monterad på en gängad stång i mitten av bottenplattan. Här var det ren styrka som krävdes för att få ut så mycket must som möjligt.

Tror inte det går att få tag på just denna modell längre, men vi ska ta och gå igenom de modeller som erbjuds just nu.

Min första press

Skruvpress

En skruvpress består av en behållare eller korg som är antingen i trä, oftast bok, eller rostfritt stål. Mitt i pressen sitter en trapetsgängad stång med handtag som man skruvar nedåt för att pressa ur äppelmusten. Vanligast är att man klär in korgen med ett finmaskigt filter som man fyller äppelmassan i för att slippa grövre äppelbitar i musten.

En sådan här press är rätt lätt att komma igång med, kräver lite handkraft men är enkel att förvara och rengöra och räcker för de flesta hushåll med 1-3 träd. Perfekt att börja med.

Nedan visas en skruvpress från Rååpress på 12 liter.

Frutpress Original - Rååpress

Hydraulisk äppelpress

Om du har lite mer äpplen att musta än 3 äppelträd så blir skruvpressen lätt lite ”basic” och vill du optimera din tid bör du titta på en hydraulisk eller en hydropress.

En hydraulisk äppelpress fungerar lite som en domkraft och behållaren/korgen är oftast i rostfritt stål. Man behöver alltså mindre kraft för att få ut mer must!

Man använder även här ett filter i korgen för att slippa äppelbitar. Korgen är här större och du kan göra mer must med mindre kraft.

En sådan här press är lite tyngre, men rengörs ändå enkelt med vatten och en borste.

Nedan ett klipp på en hemmabyggd hydraulisk press.

Hydropress

Mitt val av fruktpress blev efter att frångått min gamla press i bokträ en hydropress. Den fungerar på exakt samma sätt som de övriga pressarna med en korg och filter inuti, men här sitter ett membran mitt i korgen som man fyller upp med vatten från en vanlig trädgårdsslang.

Membranet pressas utåt kanterna och musten rinner ut. Du behöver alltså bara vrida på och stänga av en vattenkran för att hantera denna äppelpress.

En hydropress är möjligen lite svårare att hantera och du behöver några pressningar för att lära dig hur den fungerar, men idag är jag väldigt nöjd med mitt köp av denna 40 liters press. Nästa steg för mig blir troligen en 80 liters hydropress beroende på hur mycket äpplen jag kommer ta emot.

 

Slutsats

Vilken press du bör investera i beror på din omfattning av pressning. I de allra flesta fall räcker det med en skruvpress för hemmabruk. Har du budget för det eller möjlighet att gå ihop annars med några grannar så satsa istället på en hydaulisk eller hydropress. Det går så mycket lättare att pressa och du för större mångder must snabbare.

Tänk bara på att för hydropressen måste du alltid ha tillgång till vatten medans den hydrauliska kan du ta med dig var du vill utan några krav.

Det går ju även att hyra ut pressen via t ex Hygglo om du inte använder den själv hela tiden. 

Äppelkross (fruktkross)

Äppelskörden närmar sig med stormsteg och det kan vara bra att gå igenom utrustningen du har hemma inför årets äppelmustning.

Jag skrev en väldig populär artikelserie för några år sedan om hur du gör din egen äppelmust där jag bl a tar upp vilken utrustning du behöver för att musta. I år tänker jag gå igenom utrustningen igen en efter en och titta på vilka alternativ som finns för att komma igång.

Läs min artikelserie om hur du gör din äppelmust här.

När jag tog mina första stapplande steg som nyfiken äppelmustare så plockade jag inspiration från en bok jag hittade på biblioteket, Ciderboken av Stefan Dehlén och Lena Israelsson. För att musta äpplen läste jag att man behövde finfördela äpplena för att musta dem. Ett tips jag följde var att ta en regel som jag sågade taggig i ena änden och krossade äpplen för hand i en hink. Det gick åt någon hink för jag använde nån slags murbrukshink i plast som givetvis gick sönder av alla stötar.

Äpplena blev ändå lite krossade och jag kunde sedan pressa dem i en korgpress jag fyndat begagnat. Det blev inga mängder av must det året men det väckte en tanke om att uppgradera min utrustning!

Äppelkross (fruktkross) 31

Mekanisk fruktkross

Äpplen som ska mustas måste vara mogna för att du ska få ett bra resultat. Men även om de är mogna så är frukten såklart ändå rätt hård och att krossa äpplena fint är väsentligt för att få maximalt resultat.

Året därpå införskaffade jag en sk pigifrutta baby (se bild nedan), en vackert röd metallisk skapelse som väckte känslor om en italiensk lantbygd. Jag byggde en egen ställning till den för att den skulle hållas på plats bättre.

Äppelkross (fruktkross) 32
Pigifrutta Baby – äppelkross

Detta är alltså en mekanisk kross för frukt och bär som du kan hitta begagnat eller köpa ny från runt 1000-lappen och uppåt beroende på storlek. Den är väldigt enkel att förvara och att plocka fram när det är dags att börja krossa frukten. Du matar bara på i tratten med äpplen och vevar på så att kvarnen maler ner fruktköttet redo för mustning. Det är bra att vara två personer som gör detta då en kan tvätta och fylla på med frukt och en vevar.

Här kan du köpa en fruktkross på 9 liter från min samarbetspartner Rååpress

Elektrisk fruktkross

Min Pigifrutta kämpade jag på med under ett antal år och den räcker väldigt bra för hemmabruk och kanske 1-3 äppelträd.

Förra året bestämde jag mig dock för att ta emot äpplen från privatpersoner och hjälpa till att musta dem så då blev denna manuella kross snabbt lite för långsam.

Har man en del äppelträd och räknar med att musta lite mer så rekommenderar jag att man investerar i en elektrisk fruktkross. Visst, det kostar en del men det är en investering och du kanske kan gå ihop med grannen eller bostadsrättsföreningen och köpa in den tillsammans. Det går ju även att hyra ut den via någon av alla de tjänster som finns som t ex Hygglo.

Äppelkross (fruktkross) 33
Elektrisk fruktkross

Jag tror det blir svårt hitta en elektrisk fruktkross begagnat då man inte gärna släpper ifrån sig den när man väl fått den, så du får räkna med priser från ca 6000 kr och uppåt. Var noga med att köpa av en återförsäljare som har reservdelar så kommer du och krossen att leva ett långt liv tillsammans.

Jag valde mellan ett par tre olika modeller som t ex Fruitshark eller Speidels kross från från Fruktpress samt Rååpress variant med en kapacitet på upp till 750 kg frukt per timme. Valet föll till sist på den senare och för mitt behov räcker den gott och väl just nu.

Att använda en elektrisk fruktkross är enkelt. Man matar bara på äpplen, några i taget och så sköter knivarna i krossen resten. Nackdelen med denna maskin är att man inte längre får någon muskelträning som Pigifruttan gav 🙂 sen att det tar lite mer tid att rengöra men det är försumbart för den stora mängd äpplen man kan krossa enkelt på kort tid..

Här hittar du två elektriska fruktkrossar hos Fruktpress.
Detta är den elektriska kross jag köpte från Rååpress.

Vilken kross ska jag välja?

Så vilken modell ska du välja? Det beror såklart på dina behov och vad du har råd med. Man kommer otroligt långt med en vanligt mekanisk kross och den är också enklare att ställa undan, men tänker du mer kommersiellt så är en elektrisk kross oslagbar. En regel som kross kan jag definitivt inte rekommendera utan har du mindre mängder äpplen så kanske en helt vanlig juicepress är det du ska satsa på.

Har du redan en kross som du använder idag? Kommentera gärna nedan vilken modell du har och vilka erfarenheter du kan dela med dig av runt just den, alltid kul att få olika vinklar på detta.

Om denna sida

Ett äpple om dagen är en webbplats om äpplen. Jag skriver om mina erfarenheter som jag lär mig runt att musta äpplen, göra cider och allt sådant runt omkring. Sidan är främst för privatpersoner och hobbyamatörer.

Har du en kul historia du vill dela med dig eller vill du berätta om hur du gör must så hör gärna av dig så kan jag presentera dig på sidan i sommar eller i höst!

Letar du äppelmusterier i Sverige så finns nu min nya sida https://musterier.se som är en databas över alla musterier jag hittat på nätet. Bokmärk gärna den sidan också!

Sommar, sol och musteri

Äntligen lite sommar och semester och i år verkar äpplena frodas som bara den igen efter att ha lyst med sin frånvaro förra året.

Apropå förra året så blev det succé för mitt hobbyprojekt Bäcks Mikromusteri och skylten är upphängd igen samt bokningsbara tider upplagda på min musterisida.

Bäcks Mikromusteri

Under sommaren är det dags att gå igenom utrustning och se över sådant som behöver kompletteras. Ståpåsar är slut efter att ha mustar 1,5 ton äpplen förra året så det ska beställas. Tänker att jag i år även ska testa de nya 1,5 liters påsarna som Rååpress fått in. Vore kul att experimentera med mindre batcher och addera t ex ingefära, citron och kanske andra frukter och bär.

För dig som är ny inom musterivärlden så rekommenderar jag min ”äppelmustarskola” som börjar med att tipsa om vilken utrustning du behöver för att komma igång.

  1. Utrustning du behöver för att musta äpplen
  2. Förberedelser inför mustning
  3. Dags att musta äpplen
  4. Ta hand om din äppelmust

Jag kommer att gå igenom utrustningen i sommar tillsammans med dig som läser dessa artiklar en i taget så känslan inför höstens mustning börjar bli mer påtaglig. Press, kross och övrig utrustning.

Jag letar även efter trevlig historier från dig som driver äppelmusteri, hobbymustar eller dus om sitter på bra äppelrecept att dela med dig av. Skicka ett mejl till mig om du har något att bidra med.

Mejla till info@ettappleomdagen.se så svarar jag så fort jag kan!

Letar du musterier i trakterna runt omkring dig så spana in min databas över Sveriges musterier på musterier.se. Du kan söka på frukt, län och se var på kartan musteriet ligger. Saknas musteri så kan du även tipsa ditt musteri om att registera detta.

Ha nu en fin sommar och följ med på årets äppelresa på Ett äpple om dagen!

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng