Vildjäst cider upptappad på flaska

I oktober testade jag för första gången att sätta en vildjäst cider, dvs ingen tillsatt jäst – helt naturligt. Det sägs att det kan gå hursomhelst, men denna gången gick det rätt bra för nu är 2017 års sista cider upptappad på sparade och urtvättade gamla cider- och ölflaskor.

Densiteten hamnade någonstans runt 1010 vilket fick räcka, den ska egentligen vara närmare 1005-1000, men då den har stått över tre månader får det räcka.

Man måste ju provsmaka även om det inte är helt klart än. Smaken blev mer fruktig än den med jäst och blev ju inte heller lika alkoholstark, eftersom densiteten inte gick ner till noll, kanske den hamnade runt 5-6 % till skillnad från den med tillsatt jäst som hamnade på 6-7%.

Jag tillsatte även i den vildjästa cidern ca 5 gram socker per liter för att den ska självkolsyras lite. Nu får flaskorna stå och sätta sig någon månad innan de är riktigt klara. Till påsk är den nog riktigt bra och kan avnjutas till påskmaten.

Vildjäst cider – försök ett

Den här bloggen är lika mycket dokumentation för mig som kanske intressant för dig som gillar äpplen.

I söndags mustade jag min sista skörd för i år, det blev tredje helgen i rad. Totalt 99 liter must har jag fått ut av mina äpplen varav ca 80% i år är från Weahlty.

I söndags ruskade jag därför ner de Risäter-äpplen som fanns och blandade med lite Wealthy. Det var inte många äpplen på det trädet, synd eftersom det är den godare sorten både att äta och dricka.

Inspirerad av deltagare på Cidermässan på Spritmuseum förra veckan så ville jag nu testa vildjäst cider.

Risäter är rätt söt sort och oechslegraden är redan 1055 vid mustning så inget extra socker behövs. Jag har inte gjort detta förr och det kan lätt gå åt skogen menade man på, men ger en mer äkta smak.

Jag fyllde en mindre behållare, 5 liters damejeanne och satte på jäsrör så får vi se hur det går. Fortsättning följer!

Pin It on Pinterest

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng